Πατρινό καρναβάλι… για πάντα!

Γράφει η Βάλια Γεωργάκη, μαθήτρια του Α1 τμήματος.

Το καρναβάλι είναι κάτι που, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι αγαπούν! Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές καρναβαλιού ανά τον κόσμο όμως όλες μα όλες έχουν κάτι το ξεχωριστό. Στην χώρα μας, βέβαια, το πιο διαδεδομένο καρναβάλι, είναι το Πατρινό. Ανήκει, επίσης, στα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά καρναβάλια του κόσμου!

Μετρά 193 χρόνια ιστορίας.και αποτελείται από ένα σύνολο εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν χορούς, παρελάσεις, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, καρναβάλι των μικρών και άλλες διασκεδαστικές δραστηριότητες.Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 17 Ιανουαρίου και διαρκούν μέχρι την Καθαρά Δευτέρα. Φτάνουν στην κορύφωσή τους το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς με τη νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση των πληρωμάτων του Σαββάτου, τη εντυπωσιακή μεγάλη παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων της Κυριακής, και τέλος το τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στον μόλο της οδού Αγίου Νικολάου, στο βόρειο λιμάνι της Πάτρας. Τα άρματα του καρναβαλιού στήνονται το βράδυ της Παρασκευής πριν την παρέλαση της Κυριακής στην πλατεία Γεωργίου Α΄, σε κεντρικό σημείο που επιτρέπει την φωτογράφηση τους από το κοινό. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του πατρινού καρναβαλιού είναι ο αυθορμητισμός, ο αυτοσχεδιασμός, η πηγαία έμπνευση και ο εθελοντισμός.

Η μεγάλη παρέλαση της Κυριακής είναι το σημαντικότερο μέρος του Πατρινού Καρναβαλιού και πραγματοποιείται το μεσημέρι. Συμμετέχουν συνήθως γύρω στα σαράντα χιλιάδες άτομα το χρόνο, τα οποία διασχίζουν μια διαδρομή τεσσάρων χιλιομέτρων στην Πάτρα με τα πόδια. Αποτελεί ακόμη ένα τουριστικό γεγονός, με περίπου 80.000 με 100.000 ανθρώπους να καταφθάνουν από την Παρασκευή πριν τη παρέλαση ως τη Καθαρά Δευτέρα, για να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στο καρναβάλι. Συμμετέχουν τόσο άρματα που φτιάχνει το εργαστήριο του δήμου Πατρέων, όσο και διαφόρων πληρωμάτων, πολλά με δικά τους άρματα και καρναβαλικές κατασκευές. Το Σάββατο πριν την μεγάλη παρέλαση γίνεται η νυχτερινή παρέλαση, η οποία ακολουθείται από ένα ολονύχτιο πάρτι.

Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για ένα ατελείωτο «πανηγύρι» που αξίζει  να το επισκεφτούμε όλοι μας, διότι μεγάλη διασκέδαση και τρελό ξεφάντωμα μας περιμένουν εκεί!

 1280px-Τελετή_Λήξης

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BD%CF%8C_%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%B9

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης