Γράφει ο Σεραφετινίδης Ιορδάνης(Τμήμα Α2)
Υλικά για περίπου 3 ταψιά μελομακάρονα, 45 τεμάχια
- 2 φλιτζάνια λάδι ελιάς (ή σπορέλαιο ή μισό μισό) (480 ml)
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη (200γρ)
- 1/2 φλιτζάνι κονιάκ (120μλ)
- 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι φρέσκο (120 ml)
- το ξύσμα από 2 από τα πορτοκάλια που στύψατε (Προαιρετικά. Όπως είπα και παραπάνω, η αυθεντική συνταγή δεν περιλαμβάνει το ξύσμα, που τείνει να κυριαρχεί στη γεύση, αλλά πολλοί από εσάς το αγαπάτε)
- 7.5 φλιτζάνια αλεύρι (περίπου 1 κιλό)
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική (διαλυμένη στο χυμό πορτοκάλι)
- 2-3 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
Σιρόπι
- 1.5 φλιτζάνια νερό (360μλ)
- 1.5 φλιτζάνια ζάχαρη (300 γρ)
- 1.5 φλιτζάνια μέλι (480 γρ)
- 1 ξυλαράκι κανέλα (προαιρετικά)
Για το γαρνίρισμα
- 100 γρ καρύδι ψίχα, ψιλοκομμένο ή περασμένο από το multi (προσεκτικά μην το κάνετε εντελώς σκόνη), ανακατεμένο μαζί με 1/2 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά το αλέυρι με το baking powder. Εγώ χρησιμοποιώ σύρμα (αβγοδάρτη) για αυτήν τη δουλειά.
- Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη στο μίξερ ή με το χέρι, χρησιμοποιώντας σπάτουλα ή το σύρμα .
- Προσθέτουμε το κονιάκ και το πορτοκάλι με τη σόδα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Σταματάμε το μίξερ και ανακατεύουμε το αλεύρι με το χέρι προσεκτικά να μην κορδώσει η ζύμη. Δεν θέλει πολύ πλάσιμο, περίπου 10 δευτερόλεπτα είναι αρκετά, ή μέχρι να μην φαίνεται πια πολύ το αλεύρι. Αν έχετε χρόνο, αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά πριν τα πλάσετε. Βοηθάει στο να γίνουν πιο εύπλαστα τα μελομακάρονα.
- Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο γνωστό μακρόστενο και ελαφρά πλακουτσό σχήμα. Αν θέλετε να γίνουν ομοιόμορφα και να ψηθούν σωστά, ζυγίστε μπαλίτσες περίπου 30-35 γραμμαρίων.
- Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί (δεν χρειάζεται λάδωμα γιατί έχουν αρκετό λάδι) και τα τρυπάμε με το πίσω μέρος ενός πιρουνιού σε όλη την επιφάνειά τους. Άλλοι τα ακουμπάνε πάνω σε τρίφτη.
- Τα ψήνουμε στους σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C για περίπου 25-30 λεπτά (ψήνω με αέρα και συνήθως η δεύτερη φουρνιά θέλει λίγο λιγότερο) μέχρι να πάρουν χρώμα και να είναι σφιχτά στην αφή (αλλά όχι σκληρά).
- Αν τα μελομακάρονα σας αρέσουν πιο μαλακά και πιο σιροπιασμένα, θα τα ψήσετε 25 λεπτά. Αν σας αρέσουν πιο τραγανά, θα τα ψήσετε 20 λεπτά. Οι χρόνοι που σας δίνω είναι για μελομακάρονα 30 γρ. Αν τα φτιάξετε μικρότερα ή μεγαλύτερα, εννοείται πως αλλάζουν!
- Όσο ψήνονται τα μελομακάρονα φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό σε μέτρια φωτιά. Δεν θέλει πολύ βράσιμο, περίπου 2-3 λεπτά. Το ξαφρίζουμε καλά μέχρι να μείνει διαυγές και το διατηρούμε ζεστό, αλλά όχι να βράζει.
- Σε αυτό διαφέρει πολύ η συνταγή της γιαγιάς, γιατί οι περισσότερες λένε να έχετε κρύο το σιρόπι. Με αυτόν τον τρόπο τα μελομακάρονα το ρουφάνε μέσα, ενώ απέξω μπορεί να είναι λίγο στεγνά.
- Αν τα έχετε ψήσει παραπάνω θα χρειαστούν 2 λεπτά, αν τα έχετε ψήσει λιγότερο, θα χρειαστούν λιγότερο. Πάντως, αν αρχίσουν και διαλύονται μέσα στην κατσαρόλα, μάλλον το παρακάνατε!
- Τα βγάζουμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα και τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε μια πιατέλα σε στρώσεις.
- Γαρνίρουμε την κάθε στρώση από πάνω με το τριμμένο καρύδι. Αν μας αρέσουν πολύ μελωμένα, μπορούμε να τα περιχύσουμε και με λίγο σιρόπι ακόμα, πάνω από το καρύδι.
- Τα διατηρούμε σε πιατέλα με γυάλινο καπάκι ή σκεπασμένα καλά με αλουμινόχαρτο ή σε δοχείο που κλείνει καλά, για να μην στεγνώσουν.
- Με το που βγαίνουν τα μελομακάρονα ζεστά τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το σιρόπι και τα αφήνουμε να απορροφήσουν το σιρόπι. Ο χρόνος ποικίλει, από 30 δεύτερα μέχρι και 2 λεπτά, ανάλογα με το πόσο ψημένα είναι τα μελομακάρονα και το πόσο μελωμένα τα θέλουμε. Το ένα λεπτό είναι καλή λύση για αρχή.
Ευχαριστούμε για την αναλυτική εκτέλεση! Μοσχομύρισε ο τόπος!!!