Της Ελευθερίας Φιλοκώστα, Γ” Λυκείου
Η Ρίτα Σακελλαρίου είναι μία από τις σημαντικότερες (αν όχι η σημαντικότερη) λαϊκές τραγουδίστριες που έχουν περάσει από το ελληνικό τραγούδι.
Γεννήθηκε στη Σητεία της Κρήτης 22 Νοεμβρίου. Ο πατέρας της ήταν από την Κάλυμνο ενώ η μητέρα της από τη Μικρά Ασία. Όταν η Ρίτα ήταν ακόμη πολύ μικρή η οικογένειά της μετακόμισε στην Αθήνα. Τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια τα πέρασε στις λαϊκές φτωχογειτονιές στο Κερατσίνι. Στη μαύρη εκείνη περίοδο του Εμφύλιου πόλεμου χάνει τον πάτερα της και αναγκάζεται να παντρευτεί σε ηλικία μόλις 14 ετών. Από αυτό το γάμο αποκτά δυο παιδιά, όμως με τον άνδρα της χωρίζει και πλέον μόνη της προσπαθεί να δουλέψει ώστε να επιβιώσει. Δούλεψε ως εργάτρια στα λιπάσματα, στο εργοστάσιο του Παπαστράτου, ακόμα και στη χωματερή.
Διαθέτοντας όμως και ένα μεγάλο ταλέντο στο τραγούδι δούλεψε δειλά δειλά ως τραγουδίστρια για πρώτη φορά στον «Μύλο» στο Πέραμα. Εκεί η τύχη της χαμογέλασε καθώς μια βράδια βρέθηκε σ’ αυτό το κέντρο ο Στέλιος Χρυσίνης ο οποίος διέκρινε αμέσως το μεγαλείο της φωνής της και έτσι την πήγε σε μια δισκογραφική εταιρεία και της έδωσε τα πρώτα της τραγούδια.
Αργότερα συνεργάστηκε με τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Γιάννη Παπαϊωάννου οι οποίοι έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην καριέρα της. Η Ρίτα δούλεψε μαζί τους οκτώ ολόκληρα χρόνια. Και δεν τραγούδησαν μόνο, έπαιξαν κιόλας σε ταινίες της εποχής δίπλα σε διάσημους ηθοποιούς. Για περισσότερο χρόνο πάντως συνεργάστηκε με τον Τσιτσάνη. Μαζί γύρισαν τραγουδώντας όλη την Ελλάδα ενώ πήγαν και στην Αμερική.
Το 1972 η καριέρα της γνωρίζει έντονες δόξες καθώς ερμηνεύει ίσως τα πιο γνωστά λαϊκά τραγούδια όπως: «Μια ζωή πληρώνω», «Αν κάνω άτακτη ζωή», «Αυτός ο άνθρωπος αυτός» τα οποία άφησαν ανεξίτηλα ίχνη στην ιστορία της λαϊκής μουσικής και φυσικά το τραγούδι-σύμβολο «Ιστορία μου Αμαρτία μου» το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο soundtrack της ταινίας «Ο Εξορκιστής».
Την ίδια χρονιά μαζί με τον δεύτερο σύζυγο της άνοιξε το δικό της μαγαζί. Έτσι λοιπόν εκείνη την εποχή η Ρίτα έκανε και τις πιο μεγάλες επιτυχίες της. Στο μαγαζί «γινόταν χαμός», οι πελάτες σχημάτιζαν ουρές και τα τραπέζια ήταν πάντα όλα ρεζερβέ/πιασμένα. Από το «Κουίν Αν» πέρασαν ισχυρά ονόματα της εποχής, από καλλιτέχνες μέχρι και πολιτικούς. Παράλληλα οι Μανίσαλης και Ψυχογιός συνέχισαν να της γράφουν το ένα σουξέ μετά το άλλο: «Κάθε ηλιοβασίλεμα», «Παράνομή μου αγάπη» και τόσα άλλα. Πέντε χρόνια κράτησε η χρυσή εποχή του «Κουίν Αν» και όταν αυτή τελείωσε, η τραγουδίστρια εξαντλημένη από το δεύτερο διαζύγιό της και έχοντας αποκτήσει ακόμη τρία παιδιά αποσύρεται από το «βασίλειό» της που δεν ήταν άλλο από την πίστα, όμως μετά από κάποια χρόνια ανανεωμένη και τελείως αλλαγμένη επέστρεψε στο τραγούδι ερμηνεύοντας όλες τις παλιές άλλα και νέες επιτυχίες.
Εν τω μεταξύ συνεργάστηκε και με τον Νίκο Καρβέλα ο οποίος της έγραψε το τραγούδι «Σώσε με».
Έπειτα ξαναμπαίνει στο στούντιο για το νέο της άλμπουμ «Εγώ Δεν Πάω Μέγαρο» το οποίο συμπεριλάμβανε τα τραγούδια «Οι σαραντάρες ίσον με δύο εικοσάρες», «Αυτός ο έρωτας, αυτό τ’ αγόρι», «Ειναι γάτα ο κοντός με τη γραβάτα» και άλλα. Το τελευταίο της άλμπουμ είχε τίτλο «Ξανά Ερωτευμένη» και βγήκε το 1995.
Η Ρίτα Σακελλαρίου άφησε το στίγμα της με μια σειρά από «αμαρτωλά» ερωτικά τραγούδια, αλλά και ως μία ζωντανή γυναίκα η οποία βίωσε έντονα αυτό ακριβώς που τραγουδούσε.
Όσοι είχαν την μέγιστη τιμή να την γνωρίσουν από κοντά μιλούν για έναν άνθρωπο γεμάτο ζωντάνια,
αίσθηση του χιούμορ και μεγάλη όρεξη για δουλειά.
Ό,τι και να πει κάνεις για τη θρυλική, ανεπανάληπτη λαϊκή τραγουδίστρια με τη βραχνή βαριά φωνή που άφησε εποχή για τέσσερις δεκαετίες με τα μεγάλα σουξέ της πραγματικά είναι λίγο.
Το Σάββατο 6 Αυγούστου 1999 δυστυχώς η μοναδική φωνή της θα σιγήσει για πάντα, καθώς έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. «Και είχα τόσα ακόμη να κάνω» ήταν η τελευταία της φράση! Λόγια αντάξια μιας «βασίλισσας»…
✰✰✰ …ΜΠΡΑΒΟ ΜΟΥ… ✰✰✰