Ένιο Μορικόνε – όταν η μουσική συνάντησε τον κινηματογράφο

ΕΜ

Η Ελευθερία Φιλοκώστα, η ταλαντούχος και παραγωγικότερη συντάκτις της εφημερίδας μας, γράφει και επιλέγει κομμάτια από τις δημιουργίες του μεγάλου Ιταλού μουσικού που συνέδεσε το όνομά του με τα γουέστερν-σπαγγέτι του Σέρτζο Λεόνε, αλλά του οποίου το εξαίρετο έργο καλύπτει και άλλους λιγότερο γνωστούς αλλά σίγουρα πάντα ποιοτικούς χώρους.

4Ο Ένιο Μορικόνε θεωρείται (και είναι!) ένας από τους μεγαλύτερους κινηματογραφικούς συνθέτες του καιρού μας. Γεννήθηκε στη Ρώμη 10 Νοεμβρίου 1928 και εκτός από συνθέτης, είναι ενορχηστρωτής, μαέστρος και πρώην τρομπετίστας.

Έχει γράψει μουσική για περισσότερες από 500 ταινίες, περισσότερες από 60 βραβευμένες  και τηλεοπτικές σειρές, καθώς και σύγχρονα έργα κλασσικής μουσικής.

1

«Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος» του  Λεόνε

Στο τέλος της δεκαετίας του 1950 δούλεψε ως ενορχηστρωτής στούντιο για την RCA. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και 1970, ο Μορικόνε συνέθεσε μουσική για πολλά είδη ταινιών, από κωμωδίες μέχρι δράμα, θρίλερ και ιστορικές ταινίες όμως, ο Μορικόνε έγινε παγκοσμίως γνωστός συνθέτοντας μουσική  γουέστερν από σκηνοθέτες όπως ο Σέρτζιο Λεόνε καθώς και με τον Τζούζεπε Τορνατόρε

Από το τέλος της δεκαετίας του 1970, ο Μορικόνε διακρίθηκε στο Χόλιγουντ, συνθέτοντας μουσική για Αμερικανούς σκηνοθέτες.

 3Στον 21ο αιώνα, η μουσική του Μορικόνε ξαναχρησιμοποιήθηκε στην τηλεόρασηDj και σε ταινίες  του Κουεντίν Ταραντίνο οπως Kill Bill (2003), Death Proof (2007), Άδωξοι Μπάσταρδη (2009) και Django: Ο Τιμωρός (2012).

Το 2007, ο Μορικόνε παρέλαβε το τιμητικό Όσκαρ για την μαγευτική και πολυπρόσωπη συνεισφορά του στην τέχνη της μουσικής για ταινίες. Είχε προταθεί για άλλα πέντε Όσκαρ την περίοδο 1979-2001 επίσης έχει  κερδίσει τρία βραβεία Γκράμι, δύο Χρυσές Σφαίρες, πέντε BAFTA, δύο Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ένα τιμητικό Χρυσό Λιοντάρι και ένα Πολικό Μουσικό Βραβείο.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα όνομα θρύλος στην ιστορία της κινηματογραφικής μουσικής. Αν και από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως ο άρχοντας των soundtracks στην πραγματικότητα  μόνο ένα μικρό ποσοστό  από το έργο του μαέστρου αφορά  ταινίες γουέστερν καθώς  ο Μορικόνε με τη μουσική του έχει καλύψει όλη την εκφραστική γκάμα του κινηματογράφου με τρόπο μοναδικό και ανεπανάληπτο.

Σήμα κατατεθέν του η απλότητα της μουσικής του που είχε σαν αποτέλεσμα τη σύνθεση μοναδικών μελωδιών που πραγματικά ταξιδεύουν το πνεύμα σου στο απόγειο της μουσικής τέχνης εκ των οποίων ποτέ κανένα δεν έμοιαζε με κάποιο άλλο και πρόκειται για μουσική που αισθητικά, είναι από ενδιαφέρουσα έως αριστουργηματική και, στις περισσότερες περιπτώσεις, ορίζει ανεξίτηλα το έργο το οποίο υπηρετεί.

Σήμερα ο Ένιο Μορικόνε ζει ακόμα, στη Ρώμη με την γυναίκα του Μαρία, την οποία παντρεύτηκε το 1956, και τα 4 παιδιά του.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης