Σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα

3

Της Βάσως Καλτσογιάννη, Β” Λυκείου

         Η κορωνίδα της θείας δημιουργίας είναι ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος κατάφερε να δημιουργήσει πολιτισμό και να θέσει τους κανόνες στην κοινωνία5 μέσα στην οποία ζει. Δυστυχώς σήμερα η ιδανική πολιτεία του Πλάτωνα αντικαταστάθηκε από το κυνικό προσωπείο της ανηθικότητας. Τα άτομα μέσα στο στροβιλισμό της αμφισβήτησης έχουν χάσει της πυξίδες τους και έχουν βυθιστεί στο τέλμα. Οι λέξεις βία, εγκληματικότητα, τρομοκρατία, προπαγάνδα, πόλεμος και κοινωνικός αποκλεισμός κλονίζουν τον κοινωνικό ιστό.

       3 Ο άνθρωπος μπορεί να κατάφερε να φτάσει ψηλά αλλά δεν μπόρεσε να διαπιστώσει τη μικρότητα του, γιατί υιοθέτησε άκριτα το δόγμα πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και παραμέρισε τον συνάνθρωπο του. Μέσα σε μια κοινωνία απάτης και απιστίας που επικρατεί το δίκιο της πυγμής, η κοινωνία φαντάζει με ζούγκλα στην οποία ο ισχυρός επιβάλλεται στον ανίσχυρος. Έτσι ο άνθρωπος έχει χάσει την ανθρωπιά του και έχει ξεχάσει πως μόνο με τη βοήθεια του συνανθρώπου του μπορεί να προοδεύσει. Άλλωστε η λύση στο αίνιγμα  της σφίγγας είναι ο άνθρωπος. Έτσι και σε όλα τα προβλήματα η λύση είναι αυτή. Η συνεκτικότητα μεταξύ μας χάθηκε επειδή βλέπουμε στο πρόσωπο του συνανθρώπου μας ένα εχθρό που πρέπει να πολεμήσουμε, ενώ στη πραγματικότητα θα έπρεπε να βλέπουμε τον αδερφό μας και το φίλο μας που μας κάνει σοφότερους.

         Επιπρόσθετα, άμεση λύση επιβάλλεται να δοθεί στο πρόβλημα του ρατσισμού, που μαστίζει τη σημερινή κοινωνία. Άτομα με διαφορετικό χρώμα,6 θρησκεία ή διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις τοποθετούνται στο περιθώριο. Η διαφορετικότητα τους αυτή τους κάνει στόχο αρνητικών σχολίων και συμπεριφορών με αποκορύφωμα μάλιστα βίαιες εκρήξεις εναντίων τους. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες ρατσιστικών συμπεριφορών από το σχολείο με τους αλλοδαπούς μαθητές ή τους αλλόθρησκους να χλευάζονται από τους συμμαθητές τους, μέχρι και στο δρόμο που η διαφορετικότητας τους τιμωρείται με τον πιο σκληρό τρόπο. Οι ροπές ξενοφοβίας θα εξαλειφθούν μόνο με εξατομικευμένη προσπάθεια και την υιοθέτηση του λόγου του Μένανδρου «ουδέναν δούλον η φύσις πεποίηκε».

         7   Άλλο ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα είναι η βία και η εγκληματικότητα. Ο Φρόιντ έλεγε πως η επιθετικότητα8 εξυπηρετεί «το ένστικτο του θανάτου». Ο άνθρωπος από τη φύση του προσπαθεί να επιβάλλεται στους συνανθρώπους του και οχι πάντα με ειρηνικό τρόπο. Ειδικότερα σήμερα που η βία αποτελεί το ευαγγέλιο της νέας τάξης των πραγμάτων έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της πραγματικότητας μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η βία μέσα στην οικογένεια, στον εργασιακό χώρο, στο σχολείο ακόμη και μεταξύ των δύο φύλων που ο ανδρικός σωβινισμός καταπιέζει τη γυναικεία ελευθερία. Η βία  μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί στην εγκληματικότητα. Η κοινωνία φορώντας το μανδύα του ψεύδους αρνείται να δώσει άμεσες λύσεις σε αυτά τα προβλήματα που αποτελούν τροχοπέδη για την ίδια.

     2. 2  Ο καταγγελτικός λόγος απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα είναι εύκολος, πλην όμως ανώφελος. Η απάθειά μας απέναντι σε όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία είναι εγκληματική. Όλοι οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όλα τα παραπάνω. Τα ευχολόγια δεν αποτελούν τη λύση, για αυτό μόνο η δράση θα φέρει την αντίδραση.  Γιατί η κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει άλλο πλήγμα. Έτσι, πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

9

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης