Σαλβαδόρ Νταλί

3salvador-dali-persistence-of-memory

ΣΑΛΒΑΔΟΡ ΝΤΑΛΙ…!

 ΝΤΑΛΙ1

Ο Σαλβαδόρ Φελίπ Τζόσιν Νταλί Ντομινίκ γνωστός ως Σαλβαδόρ Νταλί γεννήθηκε 11 Μαΐου 1904 στην πόλη Φιγκέρες της Ισπανίας και ανήκε σε μια οικονομικά ευκατάστατη οικογένεια.

Κατάφερε, με τη βοήθεια της μητέρας του, η οποία κατάλαβε τις δυνατότητες του στη ζωγραφική, να γίνει ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς ζωγράφους συνδεδεμένος με το κίνημα του υπερρεαλισμού καθώς και η πιο  εκκεντρική φυσιογνωμία της σύγχρονης τέχνης. Σε ηλικία μόλις 15 ετών συμμετείχε στη δημοσία έκθεση του δημοτικού θεάτρου της πόλης.

Το 1921 ο θάνατος της μητέρας του από καρκίνο άλλα και ο γάμος του πάτερα του με τη θεία του τον έκαναν να εγκατασταθεί στη Μαδρίτη όπου και σπούδασε στην Ακαδημία Τεχνών ενώ το 1926 αποβάλλεται από την σχολή καθώς είχε δηλώσει πως οι καθηγητές του δεν ήταν άξιοι να τον κρίνουν.

Την ίδια χρονιά επισκέπτεται, για πρώτη φορά το Παρίσι και εκεί συνάντησε τον Πικάσο από τον οποίο δέχτηκε ισχυρές επιρροές στα επερχόμενα έργα του, ενώ πολύ σύντομα άρχισε να   διαφαίνεται το προσωπικό του ύφος του στη ζωγραφική. Επίσης επηρεάστηκε από το κίνημα του ντανταϊσμού.

dali-1942-43-the-ship

Από το μεγάλο πλήθος όλων των εξαιρετικών πινάκων δεν θα μπορούσε να λείπει το πορτρέτο του Πικάσο μέσα από  την προσωπική μάτια του Νταλί!

1947_03_Portrait of Picasso, 1947

Το 1929 συνεργάστηκε με τον Λουίς Μπουνιουέλ για την ταινία μικρού μήκους »Ανδαλουσιανός Σκύλος».  Ο Νταλί βοηθά  στο σενάριο της ταινίας η οποία αποτελεί μέχρι σήμερα η πιο καθαρή απόδοση του υπερρεαλισμού στην εβδόμη τέχνη.

Στις αρχές του 1930 ο Νταλί επινοεί την Παρανοϊκό-κριτική μέθοδο. Η παρανοϊκό-κριτική μέθοδος συνδέει τον υπερρεαλισμό, τον αυτοματισμό και τις φροϋδικές θεωρίες περί των ονείρων. Ο ίδιος μάλιστα στήριζε έντονα αυτή τη μέθοδο συνδέοντας εικόνες και αντικείμενα που με την κοινή λογική δεν  συνδέονται μεταξύ τους. Χρησιμοποιούσε επιπλέον την τεχνική των ψευδαισθήσεων που συνδέονταν πάντα με την Παρανοϊκό-κριτική μέθοδο!

ΝΤΑΛΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

Παράλληλα γνωρίζει τη μελλοντική σύζυγο και μούσα του  Ελένα Ντμτρίεβνα Ντελούβινα Ντιακόνοβα, γνωστή ως Γκαλά όπως ο ίδιος συνήθιζε να την αποκαλεί. Η Γκαλά αποτέλεσε για τον Νταλί πηγή έμπνευσης καθώς  η φιγούρα της κοσμεί αρκετά του έργα.

Το 1932 συμμετέχει στην πρώτη μεγάλη έκθεση υπερρεαλισμού στην Αμερική, όπου και αποσπά διθυραμβικές κριτικές. Μετά την παραμονή του στην Αμερική, επιστρέφει στην Ισπανία. Εκεί το 1982 ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας του απονέμει τον τίτλο του μαρκήσιου. Την ιδια χρονιά στις 10 Ιουνίου πεθαίνει η Γκαλά γεγονός που προκαλεί έντονη θλίψη στον Νταλί, ο οποίος αποπειράται να αυτοκτονήσει.

Ο Σαλβαδόρ Νταλί πέθανε τελικά από καρδιακό επεισόδιο στις 23 Ιανουαρίου του 1989 στην πόλη που γεννήθηκε. Ο τάφος του βρίσκεται μέσα στο Μουσείο του στο Φιγκέρες.

Ελευθερία Φιλοκώστα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης