«Το παιδί χρειάζεται ισορροπημένη οικογένεια» – αποκαλυπτική συνέντευξη με ψυχολόγο

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ1

psychologos   Η συντάκτρια της Αρμέ-news Ευδοκία Τσιουμπέκα επισκέφτηκε πριν από μερικές ημέρες την          ψυχολόγο κυρία Σοφία Ρετσιάνη-Βουτυρίτσα και μίλησαν για την ψυχολογία των παιδιών, τα    προβλήματά τους και την συνεισφορά των ψυχολόγων στην αντιμετώπισή τους.

   Ονειρευόσασταν πάντα να γίνεται ψυχολόγος;

Ναι, από τότε που ήμουνα στο δημοτικό, είχα διαβάσει ένα άρθρο για την ψυχολογία και ήθελα να γίνω    ψυχολόγος. Ασχολούμαι με ενήλικες, καθώς και με συμβουλευτική οικογενειών, ζευγαριών και φυσικά με παιδιά.

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ2

Με αυτό το επάγγελμα προσφέρετε πολλά σε παιδιά που χρειάζονται βοήθεια. Πώς νιώθετε γι” αυτό;

Το επάγγελμα που κάνω μου προσφέρει ικανοποίηση. Είναι ένα όμορφο συναίσθημα να νιώθω ότι προσφέρω βοήθεια σε κάποιον που το χρειάζεται.

Για ποιο λόγο πολλά παιδιά χρειάζονται την καθοδήγηση ενός ψυχολόγου;

Για να ξεπεράσουν πιο εύκολα την δύσκολη περίοδο της εφηβείας και να ξαναβρούν την ψυχολογική τους ισορροπία. Η καθοδήγηση ψυχολόγου επιβάλλεται όταν υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα που πρέπει ν” αντιμετωπισθούν όπως οικογενειακά, διαζύγιο απώλεια, κατάθλιψη…

Πόσο επηρεάζει το παιδί το διαζύγιο των γονιών;

Το διαζύγιο είναι τραυματική εμπειρία για ένα παιδί. Μπορεί όμως να το αντιμετωπίσει και να το ξεπεράσει, ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσουν οι γονείς και τη συμπεριφορά τους. Πάντως το διαζύγιο είναι προτιμότερο από έναν »κακό» γάμο, όπου το παιδί γίνεται καθημερινά μάρτυρας καβγάδων και βίαιων σκηνών.

Κάποιοι ψυχολόγοι ισχυρίζονται πως σοβαρά προβλήματα που συμβαίνουν στην οικογένεια και επηρεάζουν άμεσα τα παιδιά πρέπει να τα γνωρίζουν και να ξέρουν πάντα την αλήθεια. Ποια είναι η γνώμη σας;

Τα παιδιά πρέπει πάντα να γνωρίζουν την αλήθεια, χωρίς αποκρύψεις και ωραιοποιήσεις. Είναι σημαντικό να μάθουν ότι όλα στη ζωή δεν είναι χαρούμενα και θετικά, αλλά ότι υπάρχουν και δυσκολίες και προβλήματα που τα αντιμετωπίζουμε και τα ξεπερνούμε.

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Στην δεδομένη χρονική περίοδο η χώρα μας περνάει μια μεγάλη οικονομική κρίση. Πώς το άγχος των γονιών για επιβίωση επηρεάζει τα παιδιά;

Επηρεάζονται και τα παιδιά που βλέπουν τη ζωή της οικογένειας ν” αλλάζει. Πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια και να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά και τις επιθυμίες τους στα νέα δεδομένα. Είναι μια δύσκολη κατάσταση, αλλά οφείλουν να την αντιμετωπίσουν γιατί ζουν σε αυτή την πραγματικότητα.

Πόσο επηρεάζουν οι κοινωνικές σχέσεις το παιδί και πόσο μπορούν να το ωθήσουν σε ακραίες συμπεριφορές;

Το παιδί στη διάρκεια της σχολικής και κυρίως της εφηβικής ηλικίας επηρεάζεται πάρα πολύ από τους φίλους και τις παρέες, γιατί είναι έντονη η ανάγκη ν” ανήκει σε μια ομάδα συνομηλίκων και να μην είναι διαφορετικό. Χρειάζεται προσοχή και έλεγχος στις παρέες γιατί το παιδί μπορεί να ξεφύγει, ειδικά αν είναι ανώριμο.

Γιατί πιστεύετε ότι ένα παιδί στην εφηβεία μπορεί ευκολότερα να εθιστεί στις καταχρήσεις;

Επειδή τα χαρακτηριστικά της εφηβείας (επαναστατικότητα, αντιδραστικότητα, απόρριψη της παντοδυναμίας των γονέων, εγωισμός, η αίσθηση ότι τα γνωρίζουν όλα) σε συνδυασμό με ανωριμότητα, περιέργεια για δοκιμές και νέες εμπειρίες, κάνουν πιο εύκολη τη δοκιμή και ίσως εθισμό σε καταχρήσεις.

Πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί η ενδοσχολική βία; Και ποιες είναι οι επιπτώσεις της στο παιδί;

Η ενδοσχολική βία χρειάζεται κυρίως πρόληψη. Να μιλήσουμε στο παιδί και να το προετοιμάσουμε για να ξέρει πώς θα την αντιμετωπίσει. Να μιλήσει αν του συμβεί, όχι να το κρύψει. Να ζητήσει βοήθεια. Να ευαισθητοποιηθούν γονείς, παιδιά και δάσκαλοι γιατί τραυματίζει τα παιδιά.

Το διαδίκτυο είναι πολύ διαδεδομένο στις μέρες μας. Πόσο πρέπει οι γονείς να ελέγχουν και να επιτρέπουν τη χρήση του για την ασφάλεια του παιδιού και μέχρι ποια ηλικία;

Τα παιδιά ζουν σε μια εποχή όπου η τεχνολογία έχει τον πρώτο ρόλο. Το διαδίκτυο έχει θετικά αλλά και αρνητικά. Οι γονείς δεν πρέπει να το απαγορεύσουν, αλλά να το ελέγχουν. Λίγος χρόνος κάθε μέρα και έλεγχος στις ιστοσελίδες που το παιδί επισκέπτεται, μέχρι να ενηλικιωθεί και ανάλογα με την ωριμότητα κάθε παιδιού.

Τελικά, τι είναι αυτό που κάνει ένα παιδί ευτυχισμένο;

Χρειάζεται μια ισορροπημένη οικογένεια, όπου το παιδί βιώνει αίσθημα ασφάλειας και αγάπης. Το κλίμα που επικρατεί είναι ότι δέχομαι το παιδί όπως είναι με τα ελαττώματα και τα προτερήματα του. Χρειάζεται όρια και διάλογο και εμπιστοσύνη γιατί μόνο τότε μπορεί και το ίδιο το παιδί να πιστέψει στον εαυτό του και να ανεξαρτητοποιηθεί μεγαλώνοντας.

Ευδοκία Τσιουμπέκα

 

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης