Στήλη: Συνεντεύξεις

Ξεχωριστές ασχολίες από παιδιά-ταλέντα!

Η Νικολέτα Κουκουμάνη παίρνει συνέντευξη από έναν συνομήλικό της Κύπριο που έχει ένα ιδιαίτερο και πολύ ενδιαφέρον χόμπι, τη δημιουργία βίντεο και την ανάρτησή τους στο youtube.

Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, χορός, τένις χαρακτηρίζονται ως τα δημοφιλέστερα χόμπι τα οποία επιλέγουν είτε οι γονείς για τα παιδιά τους είτε τα ίδια. Σίγουρα αποκτούν φυσική κατάσταση μέσα από τις παραπάνω δραστηριότητες, αλλά πολλές φορές ίσως και να μην ενδιαφέρονται, όταν δεν αποτελεί επιλογή τους, αλλά τους το επιβάλλουν. Αναμφίβολα υπάρχουν εξαιρέσεις του κανόνα, όπως σε κάθε κοινωνικό φαινόμενο, αλλά συμβαίνει. Στην εποχή μας, εποχή της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης, στην οποία αλλάζουν όλα άρδην σε καθημερινή βάση, πλήθος παιδιών ασχολούνται πολύ σοβαρά με το διαδίκτυο με απόρροια την ανάδειξή τους ως κάτι ξεχωριστού. Ας το εξετάσουμε καλύτερα μέσα από την οπτική γωνία ενός ξεχωριστού παιδιού, του Πέτρου Χρυσοστόμου ο οποίος είναι 16 ετών και το youtube  δίνει άλλη ‘’γεύση’’ στη ζωή του και ο οποίος είχε την ευγένεια να μας μιλήσει για το χόμπι του σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας έδωσε.

«Το πρώτο μου βίντεο ήταν στην ηλικία των 6 ετών αλλά δεν το δημοσιοποίησα», μας εξομολογείται στην αρχή.  Σε ένα πολύ φιλικό περιβάλλον και με την συγκεκριμένη φράση ξεκίνησε η συζήτηση με κατευθυντήριο άξονα την απασχόλησή του με το youtube. Η αγάπη και η αφοσίωση του για την ασυνήθιστη δραστηριότητά του τον ώθησαν στην δημιουργία καναλιού στο διαδίκτυο. Μικρός για μια τέτοιου είδους ασχολία, αλλά επιθυμεί να διδάξει με τον τρόπο του κάθε παιδί πως τίποτα δεν είναι αδύνατο.

3Η επιλογή για την έναρξη του καναλιού ήταν δική σου ή συνέβαλαν και άλλοι παράγοντες;

Η επιλογή ήταν καθαρά δική μου και την σκεφτόμουν καιρό. Μη νομίζεις ότι καθόμουν μια μέρα στον καναπέ και είπα ας ξεκινήσω ένα κανάλι. Ευχαριστώ πολύ βέβαια έναν φίλο μου ο οποίος μου έδωσε συμβουλές και με στήριξε. Επιπλέον η επιθυμία μου για την ψυχαγωγία τόσο των παιδιών όσο και άλλων ηλικιών αποτέλεσε τον κινητήριο άξονα για την δημιουργία του καναλιού μου.

Αφιερώνεις περισσότερο χρόνο στα μαθήματά σου ή στα βίντεό σου;

Να σου πω την αλήθεια, στα βίντεο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ασχολούμαι με τα μαθήματά μου, εφόσον ένας άλλος στόχος είναι οι σπουδές μου στον τομέα της υποκριτικής. Γίνομαι καλύτερος στο συγκεκριμένο κομμάτι μέσω των βίντεο. Είναι ένας τρόπος για το πέρασμά μου στην ηθοποιία.

Ποια είναι τα οφέλη τα οποία παρέχει η συγκεκριμένη ασχολία;

Σίγουρα εξειδικεύεσαι σε κάτι και σαφώς γίνεσαι καλύτερος. Γνωρίζεις ανθρώπους οι οποίοι θα σ’ αγαπήσουν για την δουλειά σου.

Δίνεις περισσότερη σημασία στην διασημότητα ή στις προσπάθειες που καταβάλλεις για την δημιουργία βίντεο;2

Περισσότερη έμφαση δίνω στα βίντεο. Μπορεί να καθίσω 2 εβδομάδες για να κάνω μόνο ένα βίντεο επειδή συνάμα είμαι τελειομανής. Δεν μπορώ, αν κάτι δεν είναι τέλειο. Συγχρόνως  θέλω οι άνθρωποι που θα το δουν να αναφέρουν ότι η δουλειά μου άξιζε, εφόσον παρακολούθησαν και συνεχίζουν να παρακολουθούν τα βίντεό μου.

Τα αρνητικά;

Πίστεψε με είναι πολλά. Οι λεγόμενοι haters (όσοι εσκεμμένα, με κακόβουλο τρόπο και συνεχώς κρίνουν αρνητικά τα βίντεο στο youtube) σε μειώνουν δημοσιεύοντας κάποιο σχόλιο στο youtube  και ειδικά στον χώρο κάτω από το βίντεο σου. Σε αυτή την περίπτωση δεν δίνεις σημασία όπως και στα παιδιά του σχολείου, από τα οποία μερικά σε κοροϊδεύουν  με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι αμήχανα εκείνη τη στιγμή. Τέλος, το κυριότερο είναι ότι η διασημότητα αλλάζει τον άνθρωπο.  Ξέρω ήδη κάποιον, ο οποίος έχει παραμελήσει τους φίλους του, θεωρεί ότι, επειδή μιλούν πολλοί γι’ αυτόν, είναι σπουδαίος.

Έχεις δεχτεί αρνητικά σχόλια;

Έχω δεχτεί. Το περίμενα βασικά αλλά αδιαφορώ. Στο πρώτο μου βίντεο είχα επηρεαστεί αλλά μετά σκέφτηκα πως ο καθένας έχει χρέος για την δική του τη ζωή.

1Σίγουρα το συγκεκριμένο χόμπι είναι κάτι ξεχωριστό. Θεωρείς τον εαυτό σου ξεχωριστό;

Είμαι ένα απλό παιδί όπως και όλα τα άλλα. Ο καθένας έχει κάτι που τον ξεχωρίζει κι εγώ έχω το youtube. Δεν λέω ότι είμαι κάτι. Για να ξεχωρίσεις πρέπει να ξέρεις τα πάντα ,να είσαι καλός παντού. Αδύνατον βέβαια, αλλά μόνο τότε μπορείς να αισθανθείς έτσι.

Κατά την γνώμη μου είναι μια ξεχωριστή ασχολία, διότι βλέπουμε μικρά παιδιά να ασχολούνται σε ηλικία 10 χρονών. Ποια είναι η γνώμη σου γι αυτό το θέμα;

Κάποτε θυμώνω. Δεν σημαίνει ότι όποιος πάρει την κάμερα και κάνει βίντεο είναι youtuber. (που αυτό παρατηρούμε στη σημερινή εποχή) Μπορείς να ασχοληθείς με βίντεο αλλά να είναι εποικοδομητικά όχι ανούσια. Πρέπει να το έχεις μέσα σου για να πετύχεις.

Θα ήθελες να ασχοληθείς επαγγελματικά με το youtube; Οι γονείς σου θα συμφωνούσαν να το συνεχίσεις ;

Θα ασχοληθώ σοβαρά με το κανάλι μου γιατί είναι κάτι που μου αρέσει και οι γονείς μου με στηρίζουν στις αποφάσεις μου.

Θα ήθελες να πεις κάτι στα παιδιά;

Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να αποφασίσει γι αυτό που θέλει να κάνει στη ζωή του και να μην αφήσει κανέναν να τον εμποδίσει σε αυτό διότι θα το μετανιώσει κάποια στιγμή. Τους στόχους σας μπορείτε να του πετύχετε αν θέλετε αρκεί να το θέλετε. Εγώ τους έχω πραγματοποιήσει και είμαι ευτυχισμένος.

ΥΓ. Σαν συντάκτρια του συγκεκριμένου άρθρου θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πέτρο ο οποίος κατάγεται  από την Κύπρο, συγκεκριμένα από την Αγία Νάπα και  να πω με τη σειρά μου ότι οι στόχοι είναι εφικτοί με βάση την αγάπη που σε διακατέχει για την δραστηριότητα με την οποία ασχολείσαι  ή θέλεις να ασχοληθείς. 

«Η μοναξιά είναι το χειρότερο πράγμα», συνέντευξη με έναν απόμαχο της ζωής.

Η τακτική και πολυσχιδής  συνεργάτις της εφημερίδας μας Νικολέτα Κουκουμάνη καταγράφει τις σκέψεις ενός ηλικιωμένου, απόμαχου της ζωής, από τον οποίο πήρε σχετική συνέντευξη.

1«Σήμερα παιδάκι μου, ζούμε μια χαρά! Έχουμε σχεδόν όλοι τα πάντα και γι αυτό πρέπει να ευχαριστούμε τον Κύριο για ό,τι2 αγαθό μας έχει δώσει» Με αυτή την φράση άρχισε η συζήτηση με έναν ηλικιωμένο, περίπου 90 χρονών ο οποίος βίωσε τα συνταρακτικά γεγονότα του ’40. Η επιθυμία μου να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο , αποτέλεσε την αφορμή για την διερεύνηση αυτού του θέματος. «Έμπαιναν στα σπίτια και μας έπαιρναν ό,τι πολυτιμότερο είχαμε και μας είχε απομείνει. Ο κόσμος είχε απελπιστεί και δεν ήξερε τι να κάνει». «Η χώρα μετά τον πόλεμο ήταν κατεστραμμένη από την γερμανική κατοχή, το ίδιο και η οικονομία και οι υποδομές της. Υπήρξαν περισσότερα από 400.000 θύματα κατά τη διάρκεια της κατοχής καθώς τόσο τα χωριά όσο και οι πόλεις ήταν υπέστησαν τα πάνδεινα από τους κατακτητές«.

Βέβαια η απορία σας θα ήταν με ποιο τρόπο μπορεί κάποιος να συνδέσει τη μοναξιά με το πόλεμο. Κι όμως, είναι γεγονός! Ένας άνθρωπος ο οποίος έχει περάσει πολυάριθμες εμπειρίες από το πόλεμο και ζει σε μια εποχή, εποχή της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης, δεν είναι τόσο εύκολο να ενσωματωθεί σ΄ αυτή.

0

4«Οι εποχές όμως έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό κι όλοι ζουν γαλήνια και μπορεί τις περισσότερες φορές να έχουν να αντιμετωπίσουν κάποια προβλήματα ανούσια κατά τη γνώμη σε αντίθεση με τις εποχές που έχω βιώσει εγώ. Δεν ξέρουν παιδάκι μου τι θα πει πείνα! Δεν μπορούν να το κατανοήσουν!» Δύσκολο αν όχι αδύνατο όμως, θα ήταν να αντιταχθεί κανείς στην άποψη ότι τις εποχές στις οποίες βιώνουμε χαρακτηρίζονται ως κέντρο της ευτυχίας για τους περισσότερους.
«Η μοναξιά όμως είναι το χειρότερο πράγμα. Να έχεις χάσει ανθρώπους που αγαπάς και να μη μπορείς να ασχοληθείς με κάτι το ιδιαίτερο λόγω προβλημάτων υγείας» Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι όταν οι συνθήκες σε αναγκάζουν να ζεις μοναχικά, η ζωή σου χαρακτηρίζεται μουντή και όχι συναρπαστική.

Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω ότι το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι σε περίπτωση που έχετε κάποιον άνθρωπο μεγάλης ηλικίας να του δείχνετε κατανόηση, διότι έχει περάσει τόσα πολλά που δε ξεχνιούνται ούτε με αμνησία!

Αξιοποιώντας τα τοπικά προϊόντα – Συνέντευξη με την γεωπόνο-επιχειρηματία Κωνσταντίνα Χατζή

Στα πλαίσια της πάγιας θέσης μας και της πεποίθησής μας ότι πρέπει το σχολείο μας να είναι ανοιχτό στην κοινωνία και στενά συνδεδεμένο μ” αυτήν, η Αρμέ-news ξεκινά ένα αφιέρωμα στις επιχειρηματικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην περιοχή μας και μάλιστα σ” αυτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό των μαθητών μας. Ξεκινάμε τις παρουσιάσεις από τη βιοτεχνία Παραδοσιακών Ζυμαρικών Χατζής στο Αρμένιο. Τη συνέντευξη με τη νεαρή επιχειρηματία Κωνσταντίνα Χατζή πήραν οι Γεωργία Αξούγκα και η Φένια Χατζοπούλου, ενώ το χειρισμό της κάμερας και τη λήψη φωτογραφιών πραγματοποίησε ο (πανταχού παρών…) Εργκύς Πλάκα.

 5

Γεια   σας! Σας ευχαριστούμε που δεχτήκατε να δώσετε αυτή τη συνέντευξη στην εφημερίδα μας!

Γεια σας! Καλώς ήρθατε στη Βιοτεχνία  Παραδοσιακών Ζυμαρικών  στο Αρμένιο της Λάρισας.

Πότε  ανοίξατε  την επιχείρηση;

1Η  επιχείρηση  ξεκίνησε το 1991  την πρωτοΐδρυσε  ο πατέρας μου ο Βασίλης Χατζής. Εκείνο τον καιρό, εδώ πέρα στην περιοχή μας δεν είχε ξαναγίνει κάτι παρόμοιο, δηλαδή βιοτεχνία  με παραδοσιακά ζυμαρικά. Ο κόσμος γενικότερα  έφτιαχνε  τα αντίστοιχα παραδοσιακά ζυμαρικά, είτε τον τραχανά, είτε τις χυλοπίτες  στο σπίτι τους με δικά τους  υλικά, οπότε δεν σκεφτόντουσαν «θα πάω σε ένα εργαστήριο,  θα φέρω  τις πρώτες  ύλες με τις οποίες  θα  φτιάξω  τα ζυμαρικά»  και έτσι ήταν λίγο δύσκολο στην αρχή. Με το που ξεκινήσαμε, εξελίχθηκαν τα πράγματα  όπως τα περιμέναμε.

 

Ποιος  ήταν ο λόγος που σας έκανε να ασχοληθείτε με αυτή την δουλειά;

Εγώ  σπούδασα  Γεωπόνος  Τεχνολόγος Τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκεί λοιπόν ως φοιτήτρια  μιλούσα  με πάρα α πολλούς  καθηγητές, τους  είπα  ότι έχουμε  στην οικογένεια  μας παραδοσιακά  ζυμαρικά και ένας  από  τους καθηγητές μου με προέτρεψε να κάνουμε κάποιες αναλύσεις πάνω στα  ζυμαρικά μου. Αφού έγιναν όλες  οι  αναλύσεις  πάνω στα δικά μου ζυμαρικά , τα μελέτησα και είδα πόσο θρεπτικά και υγιεινά   μπορεί να είναι. Σκέφτηκα λοιπόν, γιατί να πάω κάπου αλλού  και να μην κάνω  μια επιχειρηματική προσπάθεια στον τόπο μου και να βοηθήσω και εγώ όσο μπορώ; Είναι και η κατάσταση λίγο δύσκολη και ήθελα να βοηθήσω  όσο μπορώ τον τόπο μου και την βιοτεχνία.

 

Αντιμετωπίσατε λόγω κρίσης κάποιες επιπτώσεις στη δουλειά σας;

βΗ αλήθεια είναι ότι η οικονομική κρίση φαίνεται παντού,  παιδιά. Ωστόσο η διατροφή είναι ένας τομέας στην Ελλάδα σήμερα για τον οποίο μπορώ να πω πως η κρίση «τον ευνόησε». Δηλαδή πιστεύω ότι  κάποιος που δίνει τα λεφτά του θέλει να ξέρει  πού τα δίνει. Εννοώ ότι θέλει να πάρει κάτι ποιοτικό και κάτι υγιεινό. Αν όχι για τον ίδιο, σίγουρα για τα παιδιά του. Οπότε μπορώ να πω ότι ο τομέας των τροφίμων ακόμα «κρατάει» σε σχέση με τον κλάδο των ρούχων και οτιδήποτε άλλο.

 

 

 

Τι προϊόντα επεξεργάζεστε;

Εμείς εδώ φτιάχνουμε παραδοσιακά ζυμαρικά όπως είναι ο τραχανάς ο ξινός,  ο σταρένιος και στη συνέχεια χυλοπίτες, διάφορα ζυμαρικά,θ κοφτό μακαρονάκι, κριθαράκι, βιδούλες παραδοσιακές  χυλόπιτες. Στην πορεία,  όταν ήρθα, εγώ ξεκίνησα καινούργια γκάμα  όπως βλέπετε εδώ τα πολύχρωμα ζυμαρικά, τα οποία φτιάχνω με φυσικό πολτό λαχανικών και είναι διάφορες γεύσεις όπως πιπεριές Φλωρίνης, ντομάτα και ούτω καθεξής,  αλλά πιο gourmet,  ας πούμε!

Πού διατίθενται τα προϊόντα σας;

Τα προϊόντα μας τα δίνουμε σε διάφορα mini-market στο  Βόλο και στην Λάρισα, σε διάφορα αρτοποιεία και γενικότερα σε χώρους  τροφίμων και σε κάποια μαγαζιά στην Αθήνα.

 

 

Οι τιμές σας είναι ικανοποιητικές για τους αγοραστές;

εΟι τιμές υπολογίζονται ανάλογα με το κόστος  πρώτα απ’ όλα των πρώτων υλών. Χρησιμοποιούμε τις καλύτερες πρώτες ύλες. Όπως 100% σιμιγδάλι που είναι η ανώτερη ποιότητα σε άλευρο. Πρόβιο γάλα και αβγά. Πιστεύουμε ότι οι τιμές ανταποκρίνονται στο αντίστοιχο προϊόν που προσφέρουμε και είναι και προσιτές για τους περισσότερους καταναλωτές.

 Πόσος κόσμος απασχολείται στην επιχείρησή σας;

Αυτή τη στιγμή είμαστε δύο άτομα, εγώ και ο πατέρας μου. Το καλοκαίρι, επειδή αυξάνεται η δουλειά, καθώς έρχονται οι πελάτες με δικά τους υλικά και φτιάχνουν, απασχολούμε 1 και 2 άτομα επιπλέον.

 

 

Αλήθεια, κάτι τεχνικό τώρα. Πόσο καιρό διατηρούνται τα προϊόντα σας;

Τα προϊόντα έχουν ημερομηνία λήξης περίπου ένα χρόνο μετά την ημερομηνία παρασκευής, δηλαδή διατηρούνται ένα χρόνο. Αυτό κυρίως λισχύει για τα προϊόντα τα οποία περιέχουν γάλα και αβγά είναι πιο ευπαθή σε σχέση με τα προϊόντα που δεν περιέχουν αυτά τα συστατικά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εάν περάσει η ημερομηνία λήξης δεν θα μπορεί το προϊόν να καταναλωθεί, γιατί τα ζυμαρικά δεν είναι υψηλού κινδύνου τρόφιμα. Αυτή η ημερομηνία λήξης είναι ενδεικτική. Αλλά είναι ένας  χρόνος.

 

 

 

Πού μπορούμε να βρούμε περισσότερες πληροφορίες για την επιχείρηση σας;

Όποιος  ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τα προϊόντα μας  και για τον τρόπο παρασκευής τους  και οτιδήποτε άλλο θελήσει μπορεί να ξ μας επισκεφτεί  την ιστοδελίδα μας  http://www.zimarika-chatzi.gr Εκεί μπορεί να βρει όποια πληροφορία θέλει, ενώ μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας  και στο τηλέφωνο 2410721193. Επίσης μπορείτε να μας βρείτε και στο facebook, στην καινούργια μας σελίδα Βιοτεχνία Παραδοσιακών  Ζυμαρικών  Χατζή.

 

 

Θα συμβουλεύατε τους νέους να μείνουν στον τόπο τους και να εκμεταλλευτούν  τις δυνατότητες  που τους παρέχει;

δΕγώ προσωπικά πιστεύω ότι εμείς οι νέοι μπορούμε να αλλάξουμε όλο αυτό το τοπίο που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι οι νέοι πρέπει να μένουν στο τόπο τους, πρέπει να αξιοποιούν ό,τι μπορεί να τους παράσχει ο τόπος τους, από την πρωτογενή παραγωγή μέχρι οτιδήποτε άλλο. Μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει μια οικογενειακή επιχείρηση όπως είμαστε εμείς εδώ, αλλά και κάποιος που δεν έχει απολύτως τίποτα μπορεί να κάνει πράγματα,   μπορεί να αξιοποιήσει πράγματα τα οποία έχει η Ελλάδα. Γενικότερα στην περιοχή μας που είναι καθαρά αγροτική περιοχή υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα για να κάνει ένας νέος. Να μείνουμε στον τόπο μας και να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τη χώρα μας για το καλύτερο!

Σας ευχαριστούμε πολύ!

ι

 

Και για τους αναγνώστες μας μια παραδοσιακή συνταγή! 

Κρεατόπιτα με τραχανά σταρένιο!

Υλικά
 
tick1 κοτόπουλο (ή 1 κιλό αρνί, μοσχάρι, πρόβειο)
tick4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
tick1 κούπα του τσαγιού τραχανά σταρένιο
tickΑλάτι, πιπέρι και λάδι

{Παρασκευή προϊόντος}

Βράζουμε το κοτόπουλο ρίχνοντας στην κατσαρόλα αλάτι πιπέρι και λάδι.

Αφού βράσει το κρέας το στραγγίζουμε και κρατάμε το ζωμό, κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια  και βάζουμε στο τηγάνι λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια.

Κατόπιν ρίχνουμε το κρέας και τα σωτάρουμε άλα μαζί.

Μετά ρίχνουμε το ζωμό και τον τραχανά και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να απορροφηθεί το ζουμί.

Αλείφουμε το ταψί  με λάδι, και βάζουμε 4 φύλλα χωριάτικα, λαδώνοντας την επιφάνεια του φύλλου.

Ρίχνουμε το μίγμα και το σκεπάζουμε  με άλλα 2 φύλλα στρίβοντας τις άκρες σε κοθόρι.

Ψήνουμε την πίτα στους 200 βαθμούς για 1 ώρα.

Ανιδιοτελής κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας – Συνέντευξη με τον π. Κων/νο Μπαταγκιώνη

Της Γεωργίας Αξούγκα, Α” Λυκείου

Ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Αρμενίου, Πρωτοπρεσβύτερος π. Κων/νος Μπαταγκιώνης, υπεύθυνος για τη λειτουργία του Κέντρου Φροντίδας Ηλικιωμένων «Παναγία  η Αρμενιώτισσα», που λειτουργεί δίπλα στον ομώνυμο ναό, μιλά στους συντάκτες της Αρμέ-news Γεωργία Αξούγκα και Εργκύς Πλάκα για το πολύτιμο έργο που επιτελείται στο ίδρυμα περίθαλψης και φροντίδας ηλικιωμένων συμπολιτών μας. Ένα αληθινό μάθημα ζωής για όλους!

 

Ο π. Κων/νος Μπαταγκιώνης

Ο π. Κων/νος Μπαταγκιώνης

Πάτερ, αφού σας ευχαριστήσουμε για την υποδοχή και την προθυμία σας να μας μιλήσετε, θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για το Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων «Παναγία  η Αρμενιώτισσα». Τι είναι αυτό το γηροκομείο για εσάς;

Στον   όμορφο   αυλόγυρο  της    Παναγίας  της Αρμενιώτισσας, σε  έναν   θαυμάσιο χώρο  με ωραίους  κήπους και πολλούς άνετους  χώρους, ανεγέρθηκε  ύστερα  από πολλούς κόπους  το  εκκλησιαστικό  γηροκομείο  «Παναγία η Αρμενιώτισσα». Στο ιερό  αυτό κέντρο, το  οποίο  διακρίνεται  για τον άριστο εξοπλισμό  του, τα σύγχρονα τεχνολογικά  μέσα  και τη θαυμάσια  εξυπηρέτηση  των  γερόντων  και των  γεροντισσών, αναπτύσσεται  έντονα  ο  εθελοντισμός  στον οποίο  βασίζεται, αλλά και η προθυμία και η εργατικότητα  όσων  το στηρίζουν  και  όσων  το  επισκέπτονται  και με πολλή  αγάπη προσφέρουν  την αγάπη τους  και λίγο  από το  χρόνο τους  προκειμένου  να απασχολήσουν τους  τροφίμους  και να τους  δώσουν  χαρά και  δύναμη.

Τα Εγκαίνια του Γηροκομείου 8

Τα Εγκαίνια του Γηροκομείου το 2005

Πόσα άτομα φιλοξενεί σήμερα το ίδρυμα;

Το  ίδρυμα  έχει   τη  δυνατότητα  να φιλοξενεί δεκαοκτώ  άτομα. Αυτή τη  στιγμή φιλοξενεί  δεκαπέντε άτομα.

Υπάρχει ενδιαφέρον  και συνεισφορά (ηθική, χρηματική)  εκ μέρους του κόσμου προς  το γηροκομείο;

Το ενδιαφέρον  του κόσμου  είναι  ιδιαίτερα  έντονο  για  το γηροκομείο. Το  χωριό μας  και η ευρύτερη  περιοχή  χαρακτηρίζονται   πάντα  από πλούσια  φιλάνθρωπα αισθήματα. Βρίσκονται κοντά μας και στηρίζουν  με την  αγάπη τους  και τις δωρεές τους, την  καλή λειτουργία  του  ιδρύματός  μας. Ιδιαίτερη  αναφορά θέλουμε να κάνουμε στην προσφορά  γευμάτων  από  συμπολίτες   μας  προς  τους  γέροντες, που αποτελεί  μια εξαιρετική  πράξη  ανθρωπιάς  και  σημαντική  βοήθεια  προς  το  Γηροκομείο.

 

 

Εικόνες από πρόσφατη επίσκεψη μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου Αρμενίου στο Γηροκομείο

Ποιος φροντίζει τους ηλικιωμένους;

Το  γηροκομείο  λειτουργεί  με εθελοντικό  προσωπικό, το οποίο  διακρίνεται από  ανθρώπινη  ευαισθησία  και  προσφέρει  τον καλύτερο  εαυτό  και την αγάπη του, για   να  απολαμβάνουν  οι παππούδες  και  οι  γιαγιάδες  υπηρεσίες  υψηλού επιπέδου  και  αξιοπρεπή  διαβίωση.

Ποιες είναι οι  συνθήκες  διαβίωσης  των  ηλικιωμένων; Υπάρχει ιατρική περίθαλψη  των γερόντων στο γηροκομείο;

Το  «Κέντρο Φροντίδας  Ηλικιωμένων»  λειτουργεί  άριστα, παρέχοντας όλες  τις υπηρεσίες   του  στους  τροφίμους  που  εγκαταβιούν    μέσα  σε αυτό  και  οι  οποίοι  απολαμβάνουν  όλα  τα  καλά   του  Θεού και  κυρίως την  άνετη   διαβίωση, την  καλύτερη  ιατροφαρμακευτική  περίθαλψη,  την  αγάπη  και  την  ποικιλότροπη  στήριξη, τη  χαρά  της  συντροφιάς και   της  αλληλεγγύης.

Τέλος, η εκκλησία  συμμετέχει στα έξοδα του ιδρύματος;

Βέβαια. Εκτός  από  τις   δωρεές  και τις  φιλανθρωπίες,  στο οικονομικό  μέρος  συνεισφέρει καθοριστικά η ενορία μας. Μας βοηθάει και η ιερά Μητρόπολη Λάρισας καθώς και άλλες ενορίες, αλλά το κύριο βάρος το φέρει η ενορία μας, με τις Εκκλησίες μας, του Αγίου Αθανασίου και της Παναγίας, καθώς, όπως αντιλαμβάνεστε, τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας του Ιδρύματος είναι πάρα πολλά.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Να είστε καλά!

«Η διαχείριση προβλημάτων η μεγαλύτερη πρόκληση για έναν διευθυντή» – Συνέντευξη με το Δ/ντή του σχολείου μας, κ. Σκούφα.

Οι συντάκτες της Αρμέ-news Νικολέτα Κουκουμάνη και Αντώνης Κουτσής πήραν συνέντευξη από το διευθυντή του σχολείου μας, τον κ. Ιω. Σκούφα, και αναζήτησαν τις απόψεις του για ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία και την εικόνα του σχολείου, τις ευθύνες και τις προκλήσεις που ενέχει ο συγκεκριμένος θώκος, αλλά και το πώς έφτασε σ’ αυτήν την θέση. Ας δούμε όσα ενδιαφέροντα μας εκμυστηρεύτηκε!

 • Κ. Σκούφα, ποιο νομίζετε ότι είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα και μειονέκτημα της θέσης του διευθυντή;

Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα και ταυτόχρονα  μειονέκτημα είναι η αντιμετώπιση και η διαχείριση των προβλημάτων που ανακύπτουν στην καθημερινή σχολική πράξη.

 • Ποια είναι η μεγαλύτερη ευθύνη του διευθυντή;

Για το καθετί έχει την ευθύνη ο διευθυντής. Η μεγαλύτερη όμως ευθύνη είναι η ασφάλεια και η μόρφωση των παιδιών.

 • Θέλατε από την αρχή της καριέρας σας ως εκπαιδευτικού να διοικήσετε ένα σχολείο; Αν ναι, γιατί;

Όχι, η διάθεση γεννήθηκε στην πορεία. Μετά από χρόνια στην τάξη κλείνει ένας κύκλος και αρχίζει μια πρόκληση.

 • Υπάρχουν κατά την γνώμη σας  προβλήματα που να εμποδίζουν τους καθηγητές και εσάς να κάνετε την δουλειά σας; Αν ναι, πώς τα αντιμετωπίζετε;

Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι οι καθηγητές έρχονται από μακριά και μένουν περισσότερες ώρες στο σχολείο. Από την άλλη όμως οι καθηγητές δέχονται γρήγορα τις αλλαγές.

 • Κ. Διευθυντά, τι θα θέλατε να αλλάξετε σ’ αυτό το σχολείο;

Θα ήθελα να βελτιωθούν τα πράγματα  που σχετίζονται με την υποδομή του σχολείου (καλύτερη θέρμανση, συντήρηση του σχολείου) αλλά και οι εγκαταστάσεις.

 • Πόσα χρόνια είστε σ’ αυτή την θέση;

Είμαι σ’ αυτό το σχολείο 3 χρόνια ως διευθυντής και είναι η πρώτη φορά που είμαι σ’ αυτή την θέση.

 • Ποια είναι η γενική εικόνα συμπεριφοράς των μαθητών;

Αυτή την στιγμή πολύ καλή. Πριν από 3 χρόνια είχα απελπιστεί αλλά σιγά σιγά έπρεπε να καταλάβω ότι αυτό που βρίσκεις πρέπει να το πας πιο μακριά.

 • Πώς νιώθετε που είστε υπεύθυνος για τόσα παιδιά;

Η ευθύνη είναι τεράστια, αλλά η ευχαρίστηση είναι ακόμα πιο μεγάλη μετά από μια καλή ενέργεια.

 • Η συμπεριφορά σας προς τους μαθητές και τους δασκάλους είναι πάνω κάτω ίδια;

Πιστεύω πως είμαι περισσότερο αυστηρός με τους καθηγητές παρά με τους μαθητές. Δεν είμαστε στο σχολείο για να βολευόμαστε, αλλά για το καλό των παιδιών.

 • Ποια είναι η εντύπωσή σας για το σχολείο μας;

Είμαστε ένα καλό σχολείο, κρίνοντας από την διάθεση. Γίνονται πολλά πράγματα εκτός σχολείου, όπως εθελοντικές εργασίες και διάφορα προγράμματα.

 • Κ. Σκούφα, Πόσα χρόνια ήσασταν δάσκαλος; Διδάσκετε  ακόμα;

Είμαι 28 χρόνια δάσκαλος και 3 χρόνια διευθυντής. Η ειδικότητα μου είναι φυσικός και διδάσκω ακόμα.

 • Σας έχει τύχει να θέλετε να παραιτηθείτε από αυτή την θέση λόγω κάποιου γεγονότος;

Όχι. Πολλές φορές υπάρχει απογοήτευση αλλά όχι μέχρι εκεί.

 • Πιστεύετε πως όσο λιγότερα παιδιά βρίσκονται στο σχολείο τόσο καλύτερα είναι;

Κατά την γνώμη μου είναι καλύτερα για τα παιδιά, αλλά, αν ο αριθμός είναι υπερβολικά μικρός, θα εμφανιστούν πολλά προβλήματα που θα δυσχεράνουν την ομαλή λειτουργία του σχολείου.

 • Πιστεύετε πως οι αποβολές είναι μια τιμωρία από την οποία μαθαίνουν τα παιδιά; Έχετε δώσει ποτέ αποβολή;

Σε όλα αυτά τα χρόνια που διδάσκω δεν έχω δώσει πότε αποβολή. Στο σχολείο μας είναι ελάχιστοι εκείνοι που τιμωρούνται με αποβολή, αλλά πιστεύω πως είναι ένας τρόπος διαπαιδαγώγησης για τους υπόλοιπους.

 • Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Σκούφα. 

  Κουκουμάνη Νικολέτα και Κουτσής Αντώνης

«Το παιδί χρειάζεται ισορροπημένη οικογένεια» – αποκαλυπτική συνέντευξη με ψυχολόγο

psychologos   Η συντάκτρια της Αρμέ-news Ευδοκία Τσιουμπέκα επισκέφτηκε πριν από μερικές ημέρες την          ψυχολόγο κυρία Σοφία Ρετσιάνη-Βουτυρίτσα και μίλησαν για την ψυχολογία των παιδιών, τα    προβλήματά τους και την συνεισφορά των ψυχολόγων στην αντιμετώπισή τους.

   Ονειρευόσασταν πάντα να γίνεται ψυχολόγος;

Ναι, από τότε που ήμουνα στο δημοτικό, είχα διαβάσει ένα άρθρο για την ψυχολογία και ήθελα να γίνω    ψυχολόγος. Ασχολούμαι με ενήλικες, καθώς και με συμβουλευτική οικογενειών, ζευγαριών και φυσικά με παιδιά.

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ2

Με αυτό το επάγγελμα προσφέρετε πολλά σε παιδιά που χρειάζονται βοήθεια. Πώς νιώθετε γι” αυτό;

Το επάγγελμα που κάνω μου προσφέρει ικανοποίηση. Είναι ένα όμορφο συναίσθημα να νιώθω ότι προσφέρω βοήθεια σε κάποιον που το χρειάζεται.

Για ποιο λόγο πολλά παιδιά χρειάζονται την καθοδήγηση ενός ψυχολόγου;

Για να ξεπεράσουν πιο εύκολα την δύσκολη περίοδο της εφηβείας και να ξαναβρούν την ψυχολογική τους ισορροπία. Η καθοδήγηση ψυχολόγου επιβάλλεται όταν υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα που πρέπει ν” αντιμετωπισθούν όπως οικογενειακά, διαζύγιο απώλεια, κατάθλιψη…

Πόσο επηρεάζει το παιδί το διαζύγιο των γονιών;

Το διαζύγιο είναι τραυματική εμπειρία για ένα παιδί. Μπορεί όμως να το αντιμετωπίσει και να το ξεπεράσει, ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσουν οι γονείς και τη συμπεριφορά τους. Πάντως το διαζύγιο είναι προτιμότερο από έναν »κακό» γάμο, όπου το παιδί γίνεται καθημερινά μάρτυρας καβγάδων και βίαιων σκηνών.

Κάποιοι ψυχολόγοι ισχυρίζονται πως σοβαρά προβλήματα που συμβαίνουν στην οικογένεια και επηρεάζουν άμεσα τα παιδιά πρέπει να τα γνωρίζουν και να ξέρουν πάντα την αλήθεια. Ποια είναι η γνώμη σας;

Τα παιδιά πρέπει πάντα να γνωρίζουν την αλήθεια, χωρίς αποκρύψεις και ωραιοποιήσεις. Είναι σημαντικό να μάθουν ότι όλα στη ζωή δεν είναι χαρούμενα και θετικά, αλλά ότι υπάρχουν και δυσκολίες και προβλήματα που τα αντιμετωπίζουμε και τα ξεπερνούμε.

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Στην δεδομένη χρονική περίοδο η χώρα μας περνάει μια μεγάλη οικονομική κρίση. Πώς το άγχος των γονιών για επιβίωση επηρεάζει τα παιδιά;

Επηρεάζονται και τα παιδιά που βλέπουν τη ζωή της οικογένειας ν” αλλάζει. Πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια και να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά και τις επιθυμίες τους στα νέα δεδομένα. Είναι μια δύσκολη κατάσταση, αλλά οφείλουν να την αντιμετωπίσουν γιατί ζουν σε αυτή την πραγματικότητα.

Πόσο επηρεάζουν οι κοινωνικές σχέσεις το παιδί και πόσο μπορούν να το ωθήσουν σε ακραίες συμπεριφορές;

Το παιδί στη διάρκεια της σχολικής και κυρίως της εφηβικής ηλικίας επηρεάζεται πάρα πολύ από τους φίλους και τις παρέες, γιατί είναι έντονη η ανάγκη ν” ανήκει σε μια ομάδα συνομηλίκων και να μην είναι διαφορετικό. Χρειάζεται προσοχή και έλεγχος στις παρέες γιατί το παιδί μπορεί να ξεφύγει, ειδικά αν είναι ανώριμο.

Γιατί πιστεύετε ότι ένα παιδί στην εφηβεία μπορεί ευκολότερα να εθιστεί στις καταχρήσεις;

Επειδή τα χαρακτηριστικά της εφηβείας (επαναστατικότητα, αντιδραστικότητα, απόρριψη της παντοδυναμίας των γονέων, εγωισμός, η αίσθηση ότι τα γνωρίζουν όλα) σε συνδυασμό με ανωριμότητα, περιέργεια για δοκιμές και νέες εμπειρίες, κάνουν πιο εύκολη τη δοκιμή και ίσως εθισμό σε καταχρήσεις.

Πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί η ενδοσχολική βία; Και ποιες είναι οι επιπτώσεις της στο παιδί;

Η ενδοσχολική βία χρειάζεται κυρίως πρόληψη. Να μιλήσουμε στο παιδί και να το προετοιμάσουμε για να ξέρει πώς θα την αντιμετωπίσει. Να μιλήσει αν του συμβεί, όχι να το κρύψει. Να ζητήσει βοήθεια. Να ευαισθητοποιηθούν γονείς, παιδιά και δάσκαλοι γιατί τραυματίζει τα παιδιά.

Το διαδίκτυο είναι πολύ διαδεδομένο στις μέρες μας. Πόσο πρέπει οι γονείς να ελέγχουν και να επιτρέπουν τη χρήση του για την ασφάλεια του παιδιού και μέχρι ποια ηλικία;

Τα παιδιά ζουν σε μια εποχή όπου η τεχνολογία έχει τον πρώτο ρόλο. Το διαδίκτυο έχει θετικά αλλά και αρνητικά. Οι γονείς δεν πρέπει να το απαγορεύσουν, αλλά να το ελέγχουν. Λίγος χρόνος κάθε μέρα και έλεγχος στις ιστοσελίδες που το παιδί επισκέπτεται, μέχρι να ενηλικιωθεί και ανάλογα με την ωριμότητα κάθε παιδιού.

Τελικά, τι είναι αυτό που κάνει ένα παιδί ευτυχισμένο;

Χρειάζεται μια ισορροπημένη οικογένεια, όπου το παιδί βιώνει αίσθημα ασφάλειας και αγάπης. Το κλίμα που επικρατεί είναι ότι δέχομαι το παιδί όπως είναι με τα ελαττώματα και τα προτερήματα του. Χρειάζεται όρια και διάλογο και εμπιστοσύνη γιατί μόνο τότε μπορεί και το ίδιο το παιδί να πιστέψει στον εαυτό του και να ανεξαρτητοποιηθεί μεγαλώνοντας.

Ευδοκία Τσιουμπέκα

 

Top