
Της Νικολέτας Κουκουμάνη, Γ” Γυμνασίου
Η Γ’ Γυμνασίου και η Α’ Λυκείου επισκέφτηκε με τη συνοδεία της κυρίας Μαρίας Τασούλα και της κυρίας Ιωάννας Παπαγεωργίου το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με σκοπό να γνωρίσει από κοντά τη λειτουργία ενός πανεπιστημιακού τμήματος και μάλιστα αυτού που βρίσκεται στην πρωτοπορία της επιστημονικής έρευνας. Ήταν μια εντυπωσιακή εμπειρία από κάθε άποψη!
Η επίσκεψη ξεκίνησε με άριστη διάθεση και μέσα σε μια πολύ χαρούμενη ατμόσφαιρα!
Θερμή υποδοχή μας επιφύλαξε η διοίκηση του τμήματος, ενώ έπειτα μας οδήγησαν στην αίθουσα προβολών για μια γενική παρουσίαση από τον πρόεδρο του τμήματος, μέσα από την οποία μάθαμε τι είναι αναλυτικά το τμήμα αυτό αλλά και τις εγκαταστάσεις που διαθέτει. Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε δύο ομάδες ανάλογα με την ηλικία έτσι ώστε να δούμε τα εργαστήρια που περιλαμβάνονται στα διάφορα τμήματα. Επισκεφτήκαμε τα εξής εργαστήρια:
- Περιβαλλοντολογίας-Φυσιολογίας
- Μικροβιολογίας-Ιολογίας
- Βιολογίας
- Οργανικής χημείας
Σε κάθε εργαστήριο μαθαίναμε και ασχολούμασταν με διάφορες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες όπως θα δείτε παρακάτω.
Η επίσκεψή μας ξεκίνησε από την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο από τον πρόεδρο του τμήματος, ο οποίος μας έδωσε να καταλάβουμε τι είναι το τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας και πώς μπορούμε να εισαχθούμε σ” αυτό.
Στο τμήμα Περιβαλλοντολογίας είδαμε την αναπαραγωγή των φυτών μέσα σε τρυβλία και η υπεύθυνη του τμήματος αναφέρθηκε στο πρόβλημα του περιβάλλοντος, καθώς τα φάρμακα που ρίχνουν οι αγρότες απορροφούνται από το έδαφος. Αυτό το χρονικό διάστημα το τμήμα περιβαλλοντολογίας ασχολείται με την εφεύρεση βακτηρίων που να σκοτώνουν τα φάρμακα (μετά την δράση τους).
Στο εργαστήριο Βιολογίας είδαμε μέσα από τα μικροσκόπια διάφορα έντομα αλλά και διάφορους μικροοργανισμούς και μάθαμε πώς αναπτύσσονται τα μικρόβια. Ο κάθε μαθητής έχει από ένα τρυβλίο όπου έχει αναπτυχθεί μια αποικία.
Στο εργαστήριο Μικροβιολογίας-Ιολογίας είδαμε τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν για την εξερεύνηση των μικροβίων αλλά και παρατηρήσαμε μέσω του μικροσκοπίου μικρόβια.
Στο τμήμα Οργανικής Χημείας μάθαμε ότι το χρονικό διάστημα για την ανακάλυψη των φαρμάκων είναι σίγουρα ένας χρόνος. Η θεραπεία απαιτεί υπομονή…
Μετά από όλο αυτό τον καταιγισμό γνώσεων και επιστημονικών εμπειριών, μια επίσκεψη στο εμπορικό κέντρο της Λάρισας ήταν ό,τι πρέπει για να ξεκουραστούμε λιγάκι!