Επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη

Ε

Η Άννα Δημοπούλου γράφει για την επίσκεψη της Α” Λυκείου στους χώρους της Εθνικής Πινακοθήκης και Γλυπτοθήκης στην Αθήνα.

Στις 19-3-14 24 μαθητές και μαθήτριες της Α” Λυκείου, στα πλαίσια του προγράμματος «Τα ρεύματα της ζωγραφικής το 19ο και τον 20ό αιώνα» που υλοποιεί υπό την επίβλεψη της κας Μουλατζίκου, πραγματοποίησε εκδρομή στην Αθήνα, όπου επισκεφτήκαμε την Εθνική Πινακοθήκη-Γλυπτοθήκη και θαυμάσαμε τα εκθέματά τους, πίνακες και γλυπτά, αριστουργήματα της νεοελληνικής τέχνης.

Ζ

«Τα αρραβωνιάσματα» του Νικολάου Γύζη

Η επίσημε ονομασία της είναι Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου προς τιμήν του εθνικού ευεργέτη και νομικού Αλεξάνδρου Σούτζου, με δωρεά του οποίου και δημιουργήθηκε, καθώς το 1896 άφησε την περιουσία του στο κράτος με σκοπό τη δημιουργία ενός Μουσείου Καλών Τεχνών.

3

«Η Ελλάς ευγνωμονούσα» του Θεόδωρου Βρυζάκη

Ιστορικά στοιχεία

Η Εθνική Πινακοθήκη ιδρύθηκε στις 10 Απριλίου 1900 με νόμο ο οποίος προέβλεπε και θέση εφόρου του Ιδρύματος. Στη θέση αυτή διορίστηκε ο ζωγράφος Γεώργιος Ιακωβίδης. Στις 28/6/1900 θεσμοθετήθηκε και ο κανονισμός λειτουργίας της. Οι πρώτες συλλογές της προέρχονταν από το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο. Σ’ αυτές προστέθηκαν αμέσως μετά σημαντικές δωρεές.

Β

Ιάκωβος Ρίζος «Αθηναϊκή βραδιά – Στην ταράτσα»

Σήμερα η Εθνική Πινακοθήκη περικλείει στις συλλογές της περισσότερα από 20.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και άλλων μορφών τέχνης και αποτελεί το θησαυροφυλάκιο της νεότερης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, καλύπτοντας μια περίοδο από τα μεταβυζαντινά χρόνια ως τις μέρες μας. Διαθέτει επίσης μία αξιόλογη συλλογή δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής. Το 1954 η Εθνική Πινακοθήκη συγχωνεύτηκε με το κληροδότημα Αλεξάνδρου Σούτζου απ’ όπου προέρχεται και η διπλή της ονομασία.

Θ

Μέχρι το 1939 στεγάστηκε στο κεντρικό κτίριο του Πολυτεχνείου και μετά τον πόλεμο άλλαξε πολλές φορές στέγη. Το 1976 εγκαταστάθηκε στο σημερινό κτίριο, που κατασκευάστηκε με σχέδια των αρχιτεκτόνων Παύλου Μυλωνά και Δημήτρη Φατούρου. Το Ίδρυμα Ωνάση χρηματοδότησε ένα νέο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο.

4

Γεώργιος Μαργαρίτης, «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ορμά έφιππος προς την Ακρόπολη»

Ο ρόλος της Εθνικής Πινακοθήκης είναι η συλλογή, διαφύλαξη, συντήρηση, μελέτη και έκθεση έργων τέχνης, με σκοπό την αισθητική καλλιέργεια του κοινού, την διά βίου εκπαίδευση μέσα από την τέχνη και την ψυχαγωγία που αυτή προσφέρει, αλλά και την αυτογνωσία των Ελλήνων με τη βοήθεια της ιστορίας της τέχνης, η οποία εκφράζει σε συμβολικό επίπεδο τον εθνικό βίο.

2

Αντιπαράθεση για το μήνυμα του πίνακα…

Εθνική Γλυπτοθήκη

Στην έμπνευση και στις προσπάθειες της διευθύντριας Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα οφείλεται και η ίδρυση της Εθνικής Γλυπτοθήκης, που λειτουργεί από το 2004 στο Άλσος Στρατού στην περιοχή Γουδή και στεγάζει την ιστορία της νεότερης ελληνικής γλυπτικής, φιλοξενώντας συγχρόνως και περιοδικές εκθέσεις. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδότησε τόσο τις μελέτες για τον εκσυγχρονισμό των δυο διατηρητέων κτιρίων των παλαιών βασιλικών στάβλων του ιππικού όσο και την παρουσίαση των συλλογών γλυπτικής σε ένα από τα δίδυμα κτίρια και σε υπαίθριο χώρο έξι στρεμμάτων.

9

 

6

Σ.Σ. Πληροφορίες αντλήθηκαν από την ελληνική Βικιπαίδεια και τον ιστότοπο της Εθνικής Πινακοθήκης.

Άννα Δημοπούλου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης