Από πού πήραν τα ονόματά τους οι φυλλομετρητές ιστοσελίδων (web bowsers);

2

Του Εργκύς Πλάκα, Γ” Γυμνασίου

To διαδίκτυο αποτελεί πλέον αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς μας με τις άπειρες εφαρμογές του. Σκεφτήκαμε, όμως, άραγε ποτέ πώς προήλθε η ονομασία των φυλλομετρητών, δηλαδή των προγραμμάτων περιήγησης στον παγκόσμιο ιστό; Ο χρυσοδάχτυλος της πληροφορικής Εργκύς Πλάκα το σκέφτηκε, το έψαξε και μας δίνει τις απαντήσεις!

Ένα ενδιαφέρον άρθρο που διαβάστηκε αρκετά τις πρώτες μέρες του 2012 ήταν αυτό το Martin Beeby, υπαλλήλου της Microsoft, ο οποίος πραγματοποίησε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία των ονομάτων των δημοφιλέστερων browsers – αυτών που χρησιμοποιούμε σήμερα, αλλά και τους παλιότερους. Αν και σε κάποιες περιπτώσεις καταφεύγει απλώς σε εικασίες, ακόμη κι αυτές είναι ωστόσο ενδιαφέρουσες, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και κάποια από τα σχόλια που έκαναν οι χρήστες του, συμπληρώνοντας κατά κάποιον τρόπο το άρθρο. Ας πάμε να τα δούμε ένα-ένα…!

e  Internet Explorer

  Μάλλον το πιο προφανές όνομα που θα μπορούσε να δώσει κανείς σε έναν browser είναι αυτό του Internet    Explorer.

  Για όσους δεν τα πάνε και τόσο καλά με τα αγγλικά, σημαίνει «Εξερευνητής του Διαδικτύου» και  περιγράφει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το τι ακριβώς κάνει η εφαρμογή. Ειδικά, μάλιστα, οι χρήστες του  1995 σίγουρα το είχαν ανάγκη.

 

 

nNetscape Navigator

Για πολλούς ο Netscape Navigator ήταν ο πρώτος browser που χρησιμοποίησαν ποτέ. Αποτελεί συνέχεια του Mosaic browser και ο ακριβής λόγος για τον οποίο πήρε το όνομα Navigator δεν έχει γίνει γνωστός επίσημα. Φαίνεται, ωστόσο, πως όπως και με τον Internet Explorer έτσι κι εδώ, οι δημιουργοί του ήθελαν να δώσουν ένα αρκετά περιγραφικό όνομα, που να δίνει στους χρήστες να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. Και η λέξη “Navigator” («πλοηγός» με την έννοια του θαλασσοπόρου) ανταποκρινόταν σε αυτό τον στόχο με επιτυχία.

 

 

fFirefox

Πολλοί μπορεί να μην το γνωρίζουν, αλλά το πρώτο όνομα του Firefox ήταν Phoenix. Για όσους δεν πρόσεχαν στο σχολείο, ο Φοίνικας ήταν το γνωστό πουλί που αναγεννιόταν από τις στάχτες του και το όνομα ήθελε, μάλλον, να συμβολίσει την αναγέννηση του νέου browser από τις «στάχτες» των προκατόχων του . Προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων, ωστόσο ανάγκασαν τη Mozilla να αλλάξει το όνομα και να το κάνει Firebird, που ως εικόνα ήταν κοντά σε αυτή του Φοίνικα. Και πάλι, όμως, υπήρξαν θέματα με μια open source εφαρμογή που χρησιμοποιούσε ήδη το όνομα.

Κάπως έτσι καταλήξαμε στον Firefox, που στην πραγματικότητα είναι ένα δεύτερο όνομα για το κόκκινο πάντα και δεν έχει καμία σχέση με το μυθικό πουλί – αλλά ούτε και με αλεπού, όπως ίσως θα φανταζόταν οι περισσότεροι.

o Opera

Οι άνθρωποι του Opera φρόντισαν να εξηγήσουν οι ίδιοι τους λόγους για τους οποίους επέλεξαν να δώσουν το συγκεκριμένο όνομα στον browser τους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το ότι η λέξη «Όπερα» είναι γνωστή και αναγνωρίσιμη στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου.

Ο δεύτερος, επειδή η Όπερα έχει συνδεθεί ως έννοια με την ποιότητα και τις υψηλές προδιαγραφές.

Τέλος, στην εξήγησή τους οι άνθρωποι του Νορβηγικού browser αναφέρουν κι έναν τρίτο λόγο, που λέει απλά ότι «η Όπερα έχει πλάκα»

sSafari

Αν και η λέξη Safari περιέχει την αίσθηση της περιπέτειας που είδαμε στον Explorer και τον Navigator και είναι σύμφωνη με τη λογική της Apple να δίνει στα λειτουργικά της συστήματα ονόματα αιλουροειδών (Panther, Tiger, Snow Leopard, Lion κ.α.), κανείς δεν φαίνεται να είναι σίγουρος για την ακριβή πηγή έμπνευσης.

Η επικρατέστερη θεωρία θέλει το όνομα να προέρχεται από έναν δίσκο των Beach Boys με τίτλο Surfin’ Safari και στηρίζεται από το γεγονός ότι και το blog της Webkit (της μηχανής που χρησιμοποιεί ο Safari) έχει ονομαστεί Surfin’ Safari.

 

cChrome

 Αν και στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης του browser της Google είχε πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για την ονομασία που θα επιλεγόταν, τελικά δεν προτιμήθηκε καμία. Αντί για αυτό, λέγεται πως ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιήθηκε τελικά το Chrome ήταν επειδή ένας από τους βασικούς designers της ομάδας ήταν οπαδός των γρήγορων αυτοκινήτων. Αν και αρχικά το συγκεκριμένο όνομα είχε δοθεί μόνο εσωτερικά, κατέληξε να χρησιμοποιηθεί και στο τελικό προϊόν, για 3 λόγους:

• Είχαν πλέον συνηθίσει το όνομα.

• Το είχαν συνδέσει με την ταχύτητα, που ήταν βασικό ατού του browser.

• Η φιλοσοφία του browser ήταν εστιασμένη στο περιεχόμενο και προσπαθούσε να διατηρήσει όσο το δυνατό πιο λιτό το περιβάλλον χρήσης. Στην ορολογία των designer η λέξη “chrome” αναφέρεται στα μέρη του browser εκτός της ιστοσελίδας – τις μπάρες, τα tabs και τα κουμπιά. Το βασικό σύνθημα των ανθρώπων της Google ήταν το “Content, not chrome” κάτι που τους οδήγησε στο να θεωρήσουν, τελικά, σωστό το να κρατήσουν τουλάχιστον τη λέξη “Chrome” ως το ίδιο το όνομα του browser.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης