
Μια ξεχωριστή διάκριση πέτυχε το σχολείο μας κατά την πρόσφατη διαδικασία επιλογής συνέδρων για τη Βουλή των Εφήβων! Η μαθήτρια της Β’ Λυκείου Μυρσίνη Μπαλούλη, κατόπιν της συμμετοχής της, κληρώθηκε ως αναπληρωματική εκπρόσωπος του Νομού Λάρισας μεταξύ περισσότερων από 250 υποψηφίων! Η Αρμέ-news τη συγχαίρει για την επιτυχία της και της εύχεται να μπορέσει να συμμετάσχει ως σύνεδρος στις εργασίες της Βουλής!
Με την ευκαιρία αυτή ας δούμε και μερικά στοιχεία για τη Βουλή των Εφήβων, ένα θεσμό που μετρά σχεδόν 2 δεκαετίες ζωής, καθώς ξεκίνησε το 1995, και έδωσε τη δυνατότητα τους νέους να αποκτήσουν τη δική τους φωνή στη δημόσια σφαίρα και να ακουστούν ευρύτερα η φωνή και οι προβληματισμοί τους.
Η Βουλή των Εφήβων είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιεί η Βουλή των Ελλήνων εδώ και 19 χρόνια. Για την υλοποίησή του συνεργάζονται τα Υπουργεία Παιδείας της Ελλάδας και της Κύπρου. Από το 2004 το πρόγραμμα διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Β΄ τάξης Λυκείου των σχολείων της Ελλάδας, της Κύπρου, αλλά και των ελληνικών σχολείων του απόδημου ελληνισμού.
Στόχοι του προγράμματος
Μέσω της εφαρμογής του προγράμματος επιδιώκονται:
- η εξοικείωση των μαθητών με τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου,
- η ανάδειξη του ρόλου του πολίτη στη σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία.
Πέρα από τις προσφερόμενες στους συμμετέχοντες γνώσεις παρέχεται στους μαθητές ένα βήμα για προσωπική έκφραση και δημιουργικότητα. Οι μαθητές εκφράζουν τον προβληματισμό τους και μέσα από το διάλογο και τη συμμετοχή αποκτούν με βιωματικό τρόπο συνείδηση της Δημοκρατίας.
Καθώς η προσπάθεια φαινόταν να έχει τελματώσει τα τελευταία χρόνια λόγω της σταδιακής τυποποίησης που κατέστησε τη Βουλή των Εφήβων ένα χλομό αντίγραφο της Βουλής των ενηλίκων, κατεβλήθη προσπάθεια να ανανεωθεί ο θεσμός. Η φετινή ΙΘ΄ Σύνοδος της «Βουλής των Εφήβων», λοιπόν, σηματοδοτεί μια προσπάθεια ανανέωσης του προγράμματος, με την εισαγωγή αλλαγών στη διαδικασία επιλογής των «εφήβων βουλευτών», με την αξιοποίηση σε μεγάλο βαθμό των νέων τεχνολογιών, με την συνεργασία με φορείς που δραστηριοποιούνται σε ζητήματα που αφορούν στη νεολαία, όπως ο Συνήγορος του Παιδιού και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.
Έτσι φέτος οι μαθητές κλήθηκαν να λάβουν µέρος σε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι γνώσεων (πολλαπλής επιλογής), µε ερωτήσεις γενικής παιδείας για το Κοινοβούλιο, το Σύνταγµα και το πολίτευµα, τους δηµοκρατικούς θεσµούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ανθρώπινα δικαιώµατα, την ελληνική και παγκόσµια ιστορία και γεωγραφία, την επιστήµη και τον πολιτισµό.
Πέραν τούτου, οι µαθητές είχαν τη δυνατότητα να συµµετάσχουν προαιρετικά σε δραστηριότητες που αξιοποιούσαν τις νέες τεχνολογίες. Συγκεκριμένα:
1) συμμετείχαν σε ηλεκτρονικό παιχνίδι στρατηγικής προσοµοίωσης εκλογικής
αναµέτρησης, όπου μπορούσαν να παίξουν όσες φορές επιθυµούν.
2) Συνεισέφεραν σε wiki για το περιβάλλον: ο κάθε μαθητής είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει ένα οικολογικό/περιβαλλοντικό θέµα της περιοχής του, να καταθέσει τη δική του πρόταση ή να προβάλει ενέργειες σε τοπικό επίπεδο που οδήγησαν στη λύση ενός προβλήµατος.
3) Είχαν επιπλέον οι συμμετέχοντες την ευκαιρία να καταθέσουν σε ένα blog σκέψεις και απόψεις με ελεύθερο θέµα.
4) Άλλες δραστηριότητες αφορούσαν τη δηµιουργία παρουσίασης power point µε θέµα «Το σχολείο µου», τη δηµιουργία βίντεο «Γιατί θέλω να πάρω µέρος στη Βουλή των Εφήβων», την παρουσίαση φωτογραφιών µε θέµα «Εικόνες της σχολικής ζωής», τη διαµόρφωση του προφίλ της «Τάξης του 2014», δηλαδή των µαθητών που θα λάβουν µέρος στη φετινή «Βουλή των Εφήβων», µέσω σχετικού ερωτηµατολογίου και τέλος την απάντηση στην εβδοµαδιαία δηµοσκόπηση (polls) της «Βουλής των Εφήβων» στο Facebook.
Ας ελπίσουμε αυτή η προσπάθεια να ευοδωθεί και να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια πιο αποτελεσματική συμμετοχή των νέων μας στο δημοκρατικό βίο που χρειάζεται την ενεργητική παρουσία τους και τη φρεσκάδα και τον δυναμισμό των ιδεών τους!