
Μια πολύ ενδιαφέρουσα μαθησιακή εμπειρία είχαν πριν από μερικές ημέρες οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ και της Γ’ τάξης του Γυμνασίου μας κατά την επίσκεψή τους στο ΕΚΦΕ Λάρισας.
Τα παιδιά μας είχαν τη δυνατότητα βιωματικής πρόσκτησης της γνώσης των φυσικών επιστημών, καθώς μέσα από πειράματα που πραγματοποίησαν υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων του κέντρου αποσαφήνισαν έννοιες της φυσικής όπως η ατμοσφαιρική πίεση και προσέγγισαν τη γνώση βιωματικά και με ευχάριστο τρόπο!
Είναι τέτοια η φύση των μαθημάτων των φυσικών επιστημών που μόνο η πειραματική προσέγγιση και επαλήθευση μπορεί να συντελέσει στην βαθύτερη κατανόησή τους και με την επίσκεψή τους αυτή οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να τις κάνουν πραγματικότητα.
Αναλυτικό ρεπορτάζ των δραστηριοτήτων που ανέπτυξαν μας δίνει ο συντάκτης της Αρμέ-news Αντώνης Κουτσής.
Την Πέμπτη 10 Απριλίου, απτόητοι, οι έφηβοι ερευνητές της Γ” Γυμνάσιου και οι μαθητές της Β” Γυμνάσιου, από το βροχερό καιρό πραγματοποίησαν την εκπαιδευτική τους εκδρομή στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστήμων (ΕΚΦΕ) υπό την συνοδεία της κυρίας Τασούλα Μαρίας (Βιολόγου) και της κυρίας Φράγκου Αθηνάς (Φυσικού).
Ο υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου, κύριος Νάκος Δημήτριος, μας υποδέχθηκε με ανοιχτές αγκάλες και μας ξενάγησε στο χορό του κέντρου.
Μετά την μικρή ξενάγηση μεταφερθήκαμε στο χώρο όπου θα γινόταν η παρουσίαση των πειραμάτων.
Αφού τοποθετηθήκαμε στις θέσεις μας ο κύριος Νάκος μας έκανε μια σύντομη άλλα περιεκτική εισαγωγή για το τι επρόκειτο να παρακολουθήσουμε άλλα και μας θύμισε κάποιους όρους της Ατμοσφαιρικής Πίεσης που θα μας ήταν χρήσιμοι παρακάτω.
ΑΡΧΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ
Μάθαμε ότι στο σώμα μας ασκούνται από την Ατμοσφαιρική Πίεσης δυνάμεις μεγαλύτερες από 100.000 Ν και ότι αν δεν ασκούνταν αντίστοιχες δυνάμεις από το εσωτερικό του σώματος μας θα μας συνέθλιβε.
Το πρώτο πείραμα που πραγματοποιήθηκε ήταν να καταλάβουμε πώς λειτουργεί η Ατμοσφαιρική Πίεση, με ποιο τρόπο αυτή συμβάλλει στην λειτουργεί της ακοής, με ποιο τρόπο μπορούν να καταστραφούν τα ακουστικά μας τύμπανα σε μεγάλα βάθη και τι συμβαίνει στα αυτιά μας όταν είμαστε κρυωμένοι και μπουκωμένοι.
Το επόμενα δυο πειράματα που ακολούθησαν ήταν εξίσου εντυπωσιακά και τα δυο. Το πρώτο από αυτά ήταν όταν είδαμε τον κύριο Νάκο να βάζει αφρό ξυρίσματος σε μια ογκομετρική φιάλη και να αφαιρεί τον αέρα από μέσα από τη φιάλη και ο αφρός ξυρίσματος να διογκώνεται και να καλύπτει όλη τη φιάλη.
Το δεύτερο από αυτά ήταν όταν με απώλεια του αέρα το νερό μπορεί να έρθει σε βρασμό σε θερμοκρασία 40οC.
To τελευταίο πείραμα ήταν όταν είδαμε πλήρη αναπαράσταση του πειράματος που έκανε ο εφευρέτης της αντλίας κενού ο Όττο φον Γκέρικε (Otto von Guericke) «Τα ημισφαίρια του Μαγδεμβούργου».
ΑΡΧΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
Επίσης, πριν την έναρξη των πειραμάτων έγινε μια μικρή εισαγωγή για τον ηλεκτρισμό.
Το πρώτο πείραμα που παρακολουθήσαμε ήταν ότι με την τριβή παράγονται φορτία. Σ’ αυτό το πείραμα μας βοήθησε η συντάκτρια της Γ” Γυμνάσιου Νεφέλη Τσαγκάρη.
Το τελευταίο πείραμα που κάναμε ήταν ένα πείραμα που έγινε με σχεδόν όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην εκδρομή. Όλα τα παιδιά πιάστηκαν χέρι- χέρι δημιουργώντας ένα κύκλωμα και το τελευταίο από τα παιδιά (συντάκτης Εργκύς Πλάκα) έπιανε τη μεριά της μηχανής παράγωγης φορτίων Wimshurst όπου υπήρχαν τα αρνητικά φορτία. Στην απέναντι πλευρά βρισκόταν ο κύριος Νάκος με μια σιδερένια ράβδο στο χέρι. Καθώς ακούμπησε την ράβδο πάνω στη μεριά που υπήρχαν τα θετικά φορτία μας διαπέρασε ηλεκτρικό ρεύμα.
Η αντίδραση όλων ήταν τα αυθόρμητα γέλια και τα ουρλιαχτά!!!