
Αφιέρωμα στην τρίτη ηλικία σε μια μαθητική εφημερίδα; Κι όμως! Η συντάκτρια της Αρμέ-news Φένια Χατζοπούλου καταγράφει στοιχεία για τους απόμαχους της ζωής, αναζητώντας πληροφορίες ιδιαίτερα για τους υπεραιωνόβιους. Πρόκειται για ανθρώπους που φαίνεται να υπερβαίνουν τους φυσικούς νόμους και με την ικμάδα και τη ζωντάνια τους αποτελούν παράδειγμα για πολλούς νέους που «γέρασαν προώρως», όπως λέει κι ο ποιητής!
Τρίτη Ηλικία
Το πέρασμα στην τρίτη ηλικία μπορεί να αποτελέσει μια δύσκολη περίοδο στη ζωή των ανθρώπων. Η αίσθηση ότι παύεις να είσαι ενεργός, χρήσιμος και απαραίτητος για τους άλλους είναι ένα ισχυρό πλήγμα για αυτούς που περνάνε στις τάξεις των συνταξιούχων. Πολλοί, όμως, είναι αυτοί που συνεχίζουν ακατάβλητοι τη ζωή και τις δραστηριότητές τους, ξεπερνούν τον κάβο του αιώνα και συνεχίζουν να αψηφούν τους φυσικούς νόμους δείχνοντας το δρόμο στους νεότερους.
Γηραιότερο εν ζωή πρόσωπο στον κόσμο!
Το μακροβιότερο άτομο που έχει ποτέ αναφερθεί και καταγραφεί επίσημα είναι η Γαλλίδα ΖανΚαλμάν (1875-1997), η οποία πέθανε σε ηλικία 122 ετών και 164 ημερών. Ο αναμφισβήτητα μακροβιότερος άνδρας ήταν ο Ιάπωνας Γιορεμόν Κιμούρα (1897–2013), ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 116 ετών και 54 ημερών.
Από τις 12 Ιουνίου 2013, το γηραιότερο εν ζωή πρόσωπο στον κόσμο με επιβεβαιωμένη ηλικία είναι η επίσης Γιαπωνέζ Μιζάο Οκάουα, γεννημένη στις 5 Μαρτίου 1898, ενώ ο Ιταλός Αρτούρο Λικάτα , γεννημένος στις 2 Μαΐου 1902, είναι, από τις 13 Σεπτεμβρίου 2013 ο γηραιότερος εν ζωή άντρας. Η Οκάουα είναι επίσης η γηραιότερη εν ζωή γυναίκα μετά το θάνατο της Γιαπωνέζας Κότο Οκούμπο στις 12 Ιανουαρίου 2013.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες που ξεκίνησε την κατηγορία αυτή μόλις το 2000 ο γηραιότερος άνθρωπος είναι ο Αρτούρο Λικάτα από τις 13 Σεπτεμβρίου 2013 έως σήμερα, όταν έγινε το μεγαλύτερο σε ηλικία πρόσωπο και έζησε στην Σικελία της Ιταλίας.
Επίσης το αρχαιότερο υπεραιωνόβιο πρόσωπο (πριν από το 1950) αναγνωρισμένο από το Βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ήταν ο γεννημένος στη Ολλανδία Τόμας Πέτερς που γεννήθηκε το 1745 και πέθανε 1857 .
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα εθνικά ρεκόρ βρίσκεται και η Ελλάδα. Η Εφημερίδα Μακεδονία, 18 Μαΐου 1971, σελ. 6, αναφέρει ότι η Μαρία Ντούρου, από το Κυψελοχώρι της Λάρισας, απεβίωσε σε ηλικία 130 ετών. Απέκτησε 6 παιδιά και μέχρι το τέλος της ζωής της αισθανόταν καλά. Είχε μεγάλη διαύγεια και αφηγούνταν ιστορίες από την τουρκική σκλαβιά. Νωρίτερα, στις 20 Μαΐου 1969 είχε πεθάνει η Αικατερίνη Ευστρατιάδου, σε ηλικία 120 ετών, από το Ζαχαράτο Κιλκίς. Επίσης, ίδιας ηλικίας (120 ετών) ισχυριζόταν ότι ήταν και η Ευθυμία Μπαζιώτη από το χωριό Κρόκος Κοζάνης, που πέθανε στις 26 Νοεμβρίου 1981 αλλά τα χαρτιά της κάηκαν και δεν μπορούσε να το αποδείξει.
Μια καινούργια μαρτυρία!
Ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο ισχυρίζεται ότι είναι ο Μαχάστα Μουράσι, ο οποίος μετρά 179 χρόνια στον μάταιο τούτο κόσμο. Γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου του 1835 στην πόλη Μπανγκαλόρ της Ινδίας. Από το 1903, ζει στην πόλη Βαρανάσι στις όχθες του ποταμού Γάγγη και δούλευε ως τσαγκάρης μέχρι το 1957. Συνταξιοδοτήθηκε -όπως λέει- σε ηλικία 122 χρονών! «Τα δισέγγονα μου έχουν πεθάνει εδώ και χρόνια. Για κάποιο λόγο, εμένα με ξέχασε ο θάνατος. Και τώρα δεν υπάρχει πια ελπίδα. Δείτε τα στατιστικά, κανείς δεν πεθαίνει μετά τα 150, πόσο μάλλον τα 170. Μάλλον είμαι αθάνατος, οπότε ας το απολαύσω!». Το πιστοποιητικό γέννησης και η ταυτότητά του αποδεικνύουν τα λεγόμενά του, αλλά δεν υπάρχει ιατρική εξέταση που να το επιβεβαιώνει. Ο τελευταίος γιατρός που τον εξέτασε πέθανε το 1971 και δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό του…
Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους ηλικιωμένους, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.
Όπως αναφέρουν ΟΗΕ και ΠΟΥ, η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και τούτο διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.
Η συμβολή των ηλικιωμένων στη σύγχρονη κοινωνία μπορεί να εξασφαλισθεί μόνον εάν οι ηλικιωμένοι διατηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής, τονίζουν οι δύο διεθνείς οργανισμοί.
Ενώ όμως όλοι δεχόμαστε ότι οφείλουμε σεβασμό στους ηλικιωμένους, ο εικονοκλάστης Αρκάς χρησιμοποιεί τον ασεβή Ζαχαρία για να κάνει δύσκολη τη ζωή του γερο-Γεράσιμου!