Π’τάρια Αγιάσου

PTARIA

1 κιλό κιμάς

1 κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο

λίγο ψωμί μουσκεμένο

αλάτι, ρίγανη, κύμινο και λίγο ούζο

Θα τα ανακατέψουμε όλα μαζί, θα τα πλάσουμε σε πεπλατυσμένες μπαλίτσες, θα τα βάλουμε στο αλεύρι και θα τα τηγανίσουμε σε μπόλικο λάδι.

Σημειώνουμε ότι η λέξη π’τάρ” προέρχεται από τη βυζαντινή λέξη πιτάριον (= μικρή πίτα) και ως εκ τούτου τα π’τάρια πρέπει να πλάθονται πεπλατυσμένα και όχι σφαιρικά, γιατί αυτό αντιβαίνει στην τοπική μας παράδοση!

Τα π’τάρια δεν γίνονται μόνο με κιμά. Η γέμιση μπορεί να είναι  κοκκινάδες (κουτσ’ναδόπ’ταρα), πατάτα (πατατόπ’ταρα), μανιτάρια (μανιταρόπ’ταρα), κολοκύθι (κουλουτσ’θόπ’ταρα) και ό,τι άλλο τραβά η ψυχή σας!

Μανταμαδιώτου Αικατερίνη Αθηνά

Μέτσγια Μαρίε-Μαρία

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης