
Η µεσογειακή διατροφή έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
• Χρήση του ελαιόλαδου ως κύριας πηγής λίπους (που περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες) και ταυτόχρονη αποφυγή κατανάλωσης ζωικών λιπών.
• Καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες & καλή πηγή αντιοξειδωτικών και πολλών βιταμινών, που δρουν προστατευτικά ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου).
• Καθημερινή κατανάλωση αδρά επεξεργασμένων δημητριακών και των προϊόντων τους όπως ψωμί, ζυμαρικά ολικής άλεσης, µη αποφλοιωμένο ρύζι κ.α. που παρέχουν ενέργεια, είναι χαμηλά σε λίπος και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
• Καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι και τυρί) σε μικρές έως μέτριες ποσότητες (καλή πηγή ασβεστίου) και κατά προτίμηση µε χαμηλά λιπαρά.
• Όσπρια, πατάτες και ξηροί καρποί (κατανάλωση σε εβδομαδιαία βάση).
• Κατανάλωση σε εβδομαδιαία βάση σε μικρές έως μέτριες ποσότητες ψαριών (μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου εξαιτίας των ω3 λιπαρών οξέων που περιέχουν) και πουλερικών (παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας καθώς και σίδηρο).
• Τα γλυκά καταναλώνονται µε μέτρο, ενώ πολλές φορές τη θέση της ζάχαρης παίρνει το μέλι.
• Μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος (σε μηνιαία βάση και σε μικρές ποσότητες).
• Κατανάλωση κρασιού σε καθημερινή βάση αλλά µε μέτρο.
• Ελάχιστη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων (μερικά πολύ λίγο επεξεργασμένα -κυρίως εποχιακά- τρόφιμα).
Τα οφέλη στην υγεία µας από την Μεσογειακή Διατροφή
• Επιβράδυνση του γήρατος και προαγωγή της µακροβιότητας (µέσω της µείωσης της θνησιµότητας από όλα γενικά τα αίτια, αλλά ειδικότερα από στεφανιαία νόσο και κάποιες µορφές καρκίνου).
• Μείωση της συχνότητας εµφάνισης στεφανιαίας νόσου.
• Μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, της ολικής και της LDL («κακής») χοληστερόλης και διατήρηση των επιπέδων της HDL («καλής») χοληστερόλης στο αίµα.
• Μείωση της συχνότητας εµφάνισης Διαβήτη τύπου 2.
• Μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.
• Μείωση της εµφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων.
• Μείωση της συχνότητας εµφάνισης των νόσων Parkinson και Alzheimer, καθώς και µείωση της θνησιµότητας από τη νόσο Alzheimer
Πανσεληνά Χαρίκλεια

