«Μητέρα», «Μάνα», «Μαμά»: τρεις λέξεις μία έννοια

 

μητέρα

 

Από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις! Μάλλον αρχίζεις άλλα δεν τελειώνεις ποτέ! Από όλους τους τύπους αγάπης, η αγάπη της μητέρας είναι η πιο δυνατή. Η αγάπη μιας μητέρας είναι άνευ όρων και αιώνια. Η ημέρα της Μητέρας αξίζει να γιορτάζεται 365 ημέρες το χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γιορτής της Μητέρας.

Μητέρα, μια λέξη φορτισμένη με πολλές σημασίες, χρώματα και συναισθήματα. Ακόμη κι αν η έννοια αυτή ταρακουνιέται ανά διαστήματα από εντάσεις και αποστάσεις, η σημασία και η δύναμή της δεν αλλάζει ποτέ. Μητέρα είναι η γυναίκα που σε γεννάει, που σε μεγαλώνει, εκείνη που σου δίνει ζωή, αλλά πολύ περισσότερο, είναι εκείνη που δίνει τη ζωή της για εσένα. Είναι εκείνη η γυναίκα που μπορεί να σε γεννήσει ή και όχι, είναι εκείνο το άτομο που συμβολίζει την αγάπη, την ηρεμία αλλά και την ασφάλεια. Μπορεί το ταξίδι κατά τη διάρκεια της μητρότητας να είναι η πιο σκληρή δουλειά του κόσμου, όμως είναι παράλληλα και η πιο ιερή. Μητέρα είναι εκείνη που προσπαθεί σκληρά για να παρέχει στο παιδί της τα καλύτερα. Που παρά την κούραση της θα ξενυχτήσει μαζί του, θα ειδικευτεί σε οποιοσδήποτε τομέα για να το βοηθήσει με μοναδικό συναίσθημα την αληθινή αγάπη. Μητέρα είναι εκείνη που μαθαίνει στο παιδί της να προσπαθεί, να μην τα παρατάει, να αγωνίζεται, να είναι ανεξάρτητο. Μητέρα είναι εκείνη που πνίγει το δάκρυ της για να μη σε στεναχωρήσει. Μητέρα είναι εκείνη που καταλαβαίνει τι σε απασχολεί χωρίς να της το πεις, που δε σε βλέπει ως λάθος και θεραπεύει με μια αγκαλιά της. Μητέρα είναι εκείνη που σου μαθαίνει να πετάς, για να βρεθείς εκεί που θες. Μητέρα είναι εκείνη που προσφέρει ανιδιοτελώς την αγάπη και τη στήριξή της χωρίς να γνωρίζει αποστάσεις, προδοσίες, εγωισμούς, διαφορετικότητα… Μητέρα είναι αγάπη. Μια τέτοια μητέρα γιορτάζει κάθε μέρα. Μια τέτοια μητέρα αξίζει να της δείχνουμε την αγάπη μας κάθε μέρα.

Πως κλείνεται το ρήμα Μητέρα;
– Μα… δεν είναι ρήμα….
– Είσαι σίγουρη;
Αγαπώ, κάνω, προσφέρω, ακούω, αντιμετωπίζω, χαίρομαι, κλαίω, αγκαλιάζω, χαϊδεύω, νοιώθω, φροντίζω, ξενυχτώ, προστατεύω, διδάσκω, συνοδεύω, υπενθυμίζω, δικαιολογώ, υποχωρώ, διαβάζω, καθαρίζω, μαγειρεύω, ταΐζω, ξαγρυπνώ, ουρλιάζω, ψιθυρίζω, τραγουδώ, χαμογελώ, τρέχω, εκπαιδεύω, κατανοώ, συγχωρώ, υφίσταμαι, ανακουφίζω, υποφέρω, μιλώ, υποχωρώ, συμβουλεύω…
– Έχεις δίκιο. Μητέρα δεν είναι μόνο ένα ρήμα αλλά όλα τα ρήματα της ζωής!!!

 

Στέλλα Τσιτσιγάνη

Πηγή πληροφοριών: https://www-noo-poo.gr

Πηγή εικόνων: n-takos.news

 

Αφήστε το σχόλιο σας στο "«Μητέρα», «Μάνα», «Μαμά»: τρεις λέξεις μία έννοια"

Σχολιάστε

Top