Εκδρομή στην Κοζάνη

 

βιβλιοθήκη

 

Την προηγούμενη εβδομάδα οι συμμαθητές μου και εγώ πήγαμε στην Κοζάνη και επισκεφτήκαμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη (Κ.Δ.Β.Κ), το  Υπαίθριο Θέατρο Κοζάνης και τον Άγιο Νικόλαο.

Πρώτα επισκεφτήκαμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη όπου ο κ. Δ. Μυλωνάς με μία παρουσίαση μας ενημέρωσε για τα βιβλία που διαθέτει η βιβλιοθήκη, για τα μέρη που χωρίζεται, για το σχήμα της καθώς και για τον λόγο που ιδρύθηκε. Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της, ο οποίος ονομαζόταν Κοβεντάρειος. Ο λόγος που ιδρύθηκε είναι για να προωθηθεί η γνώση μέσα από παλιές εφημερίδες, χειρόγραφα, βιβλία καθώς και τεκμήρια. Δεν διαθέτει μόνο βιβλία, αλλά, όπως ανέφερα και πιο πάνω, παλιές εφημερίδες, τεκμήρια, χειρόγραφα βιβλία, τη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου κ.α. Το σχήμα της είναι τρίγωνο γιατί χτίστηκε σε ένα τρίγωνο οικόπεδο. Όσο αφορά τα μέρη της είναι πέντε: το αναγνωστήριο, η αίθουσα της παιδικής βιβλιοθήκης, το μουσείο -δηλαδή το μέρος όπου φυλάγονται τα τεκμήρια: η Χάρτα του Ρήγα, παλιά χειρόγραφα βιβλία και ολόκληρη η βιβλιοθήκη του κ. Δ. Ψαρριανού, η οποία δωρίστηκε από τον ίδιο στη Βιβλιοθήκη-, τα γραφεία των υπαλλήλων κι ο χώρος υποδοχής.

Το δεύτερο μέρος που επισκεφτήκαμε ήταν το Υπαίθριο Θέατρο Κοζάνης. Εκεί διαβάσαμε ποιήματα χωρισμένοι σε ομάδες και βγάλαμε φωτογραφίες. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν το μέρος καθώς και το σχέδιο του θεάτρου.
Το τρίτο μέρος που επισκεφτήκαμε ήταν ο Άγιος Νικόλαος, όπου ο παπα-Χρήστος μας ξενάγησε στον ναό. Μας είπε ότι ο ναός είναι τρίκλιτος -χωρίζεται δηλαδή σε τρία κλίτη, μέρη-, είναι διακοσμημένος με τοιχογραφίες. Ο Άγιος Νικόλαος είναι ο προστάτης της πόλης. Μας είπε, επίσης, ότι κάποια στιγμή ο ναός υπέστη αλλαγές οι οποίες κατά κάποιο τρόπο τον κατέστρεψαν: τα παράθυρα και ο ναός μεγάλωσαν με αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις οι τοιχογραφίες να έχουν κοπεί, άλλες ολόκληρες και άλλες στη μέση. Αυτό, όμως, που με εντυπωσίασε πιο πολύ είναι οι λεπτομέρειες που υπάρχουν στις εικόνες  και στις τοιχογραφίες.
Μέσα από αυτή την εκδρομή έμαθα και είδα αρκετά πράγματα και για αυτόν τον λόγο ελπίζω να ξαναζήσω αυτή την εμπειρία και να ξαναεπισκεφτώ αυτά τα μέρη γιατί μου άρεσαν και με εντυπωσίασαν.

 

 

Νάσια Τσιτσιγάνη

Φωτογραφία: Ιωάννα Μεταξά

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Εκδρομή στην Κοζάνη"

Σχολιάστε

Top