Ταξιδεύοντας ως την Ισπανία..… γνωρίζοντας νέες γεύσεις και νοστιμιές

μίγμα-tapas-και-τρόφιμα-pinchos-από-την-ισπανία-87948165

Αγαπητό μου ημερολόγιο,

Τον τελευταίο καιρό μην έχοντας με τι να ασχοληθώ αποφάσισα να σου γράψω για το ενδιαφέρον μου για τη μαγειρική, που όσο πάει όλο και μεγαλώνει.Θέλω συνεχώς να μαγειρεύω και να δημιουργώ τις δικές μου συνταγές.Αποφάσισα, λοιπόν, να πάρω ιδέες και από άλλες χώρες, που έχουν την δική τους τοπική κουζίνα και τη δική τους κουλτούρα.Στον χώρο του διαδικτύου βρήκα αμέτρητες συνταγές από διάφορες χώρες,με τη δική της ξεχωριστή αρχιτεκτονική η καθεμιά.Αυτή που με εντυπωσίασε και με κέρδισε από την πρώτη στιγμή ήταν αυτή της Ισπανικής κουζίνας.Η Ισπανική κουζίνα φημίζεται για πολλές από τις νόστιμες σπεσιαλιτέ της, που ο κάθε ξένος όταν την επισκέπτεται δοκιμάζει μία από αυτές, αν όχι και περισσότερες. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα ισπανικά πιάτα είναι ποικίλα, με πληθώρα γεύσεων και μυρωδικών. Η Φιλοσοφία της ισπανικής κουζίνας βασίζεται στην παραδοσιακή σπιτική κουζίνα των Ισπανών. Είναι η απλή αγροτική κουζίνα που τα κύρια συστατικά της είναι το κρεμμύδι, το σκόρδο, η ντομάτα, η κόκκινη καυτερή πιπεριά, κάποια μπαχαρικά και αρωματικά βότανα τα οποία αφθονούν στην Ισπανική φύση.

Κάποιες από τις συνταγές που βρήκα και μου άρεσαν είναι οι εξής:

Paella
Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά ισπανικά πιάτα. Το συγκεκριμένο πιάτο «κυκλοφορεί» σε αμέτρητες τοπικές παραλλαγές. Η πιο συνηθισμένη είναι η paella marisco, δηλαδή παέγια θαλασσιών, με καλαμάρια, γαρίδες και μύδια. Κάπου εδώ θα σημειώσουμε ότι καμία από τις παραπάνω εκδοχές δεν μοιάζει με την αυθεντική που έτρωγαν οι εργάτες και οι αγρότες η οποία δεν περιείχε θαλασσινά, αλλά κοτόπουλο, πάπια, σαλιγκάρια ή λαγό.

Patatas bravas
Ή patatas ala brava ή papas bravas. Με όποιο όνομα και να τις συναντήσετε, πρόκειται για πιάτο που τυπικά θα δοκιμάσετε σε tapas bar και είναι πατάτες κομμένες ασύμμετρα, που βράζονται πρώτα ελαφρά για να γίνουν τρυφερές και στη συνέχεια τηγανίζονται και σερβίρονται με πικάντικη σάλτσα ντομάτας ή αγιολί (σάλτσα σκόρδου με ελαιόλαδο). Στη Βαλένθια και την Καταλονία ωστόσο τις περιχύνουν με μια σάλτσα από κόκκινη πιπεριά, πάπρικα, τσίλι και ξίδι.

Gazpacho
Είναι η καλοκαιρινή σούπα των Ισπανών, αφού είναι δροσερή και αναζωογονητική, παρασκευάζεται από ωμά λαχανικά και σερβίρεται κρύα. Είναι πιάτο που αγαπούν πολύ στις νότιες περιοχές της Ισπανίας ενώ η βάση της είναι λαχανικά όπως ντομάτα, αγγούρι, σκόρδο, πράσινη πιπεριά και ελαιόλαδο. Οι θεωρίες για την ιστορία του πιάτου ποικίλουν με τις επικρατέστερες να το θέλουν να έρχεται σε ισπανικό και πορτογαλικό έδαφος από τους Ρωμαίους σαν μια σούπα με βασικά συστατικά νερό, σκόρδο, ελαιόλαδο, ξίδι και ψωμί. Στην Ισπανία έγινε αμέσως κομμάτι της ανδαλουσιανής κουζίνας, κυρίως σε περιοχές όπως η Σεβίλη και η Κόρδοβα ενώ το 19ο αιώνα το πιάτο διαδόθηκε σε όλη τη χώρα μετά από την προσθήκη ντομάτας στην συνταγή. Στην μοντέρνα της εκδοχή σερβίρεται σε διάφορα χρώματα αφού ως βάση χρησιμοποιούνται αβοκάντο, αγγούρι, μαϊντανός, σταφύλια, καρπούζι κ.ά.

Tortilla
Η ισπανική βερσιόν της ομελέτας είναι παρόμοια με την ιταλική φριτάτα. Χαρακτηριστικές στην ισπανική ομελέτα είναι οι πατάτες που περιέχει ενώ χρησιμοποιούνται επίσης κρεμμύδια, ντομάτες και γλυκές πιπεριές. Συναντάται στα μενού διαφόρων tapas bar, δηλαδή των ισπανικών μεζεδοπωλείων. Συχνά περιέχει γαρίδες, καλαμάρια και μανιτάρια ενώ κάποιες φορές πασπαλίζεται με τυρί.

Pulpo a la Gallega
Το γαλικιανό χταπόδι, είναι το πιο φημισμένο πιάτο της Γαλλικής. Το χταπόδι γίνεται βραστό και σερβίρεται κομμένο σε χοντρές ροδέλες αρτυμένο με πάπρικα, χοντρό αλάτι και ελαιόλαδο. Ίσως το συναντήσετε και με την ονομασία pulpo a la Feria ή pulpo a Feira. Παλαιότερα, οι λεγόμενοι «pulpeiras», δηλαδή οι ειδικοί στο χταπόδι, μαγείρευαν το χταπόδι σε χάλκινα καζάνια και το σέρβιραν σε ξύλινα πιάτα.

Cochinillo asado
Πρόκειται για ολόκληρο ψητό γουρουνάκι που στις περισσότερες περιοχές ανά την Ισπανία ετοιμάζουν σε φεστιβάλ ή ειδικές περιστάσεις και γιορτές. Τα εστιατόρια της Σεγκόβια και της Σαλαμάνκα φημίζονται για το cochinillo asado τους. Αφού αφαιρέσουν τα εντόσθια, το γουρουνάκι καρυκεύεται και στη συνέχεια το περνούν στη σούβλα και το ψήνουν σε φωτιά στα κάρβουνα.

ΝΑΣΙΑ ΤΣΙΤΣΙΓΑΝΗ

Φωτογραφία:https://gr.dreamstime.com

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Ταξιδεύοντας ως την Ισπανία..… γνωρίζοντας νέες γεύσεις και νοστιμιές"

Σχολιάστε

Top