Ποδηλασία

 

bicycle-g99cb8a8c5_1280

 

 

Η ποδηλασία είναι πολύ διαδεδομένη σε όλον τον κόσμο. Αναφέρεται στην αξιοποίηση του ποδηλάτου ως μέσο μεταφοράς, διασκέδασης αλλά και άσκησης. Ωστόσο, υπάρχει και η αγωνιστική ποδηλασία που περιλαμβάνει αρκετά αγωνίσματα που ανήκουν ή ανήκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ίσως οι περισσότεροι δε γνωρίζουμε αλλά στην αγωνιστική ποδηλασία περιλαμβάνονται μια σειρά αγωνισμάτων όπως η ποδηλασία δρόμου, η ποδηλασία πίστας, η ορεινή ποδηλασία, η καλλιτεχνική ποδηλασία και η ποδηλασία Α.Μ.Ε.Α.
Στην Ελλάδα η ποδηλασία ως αγώνισμα άρχισε στα τέλη του 19ου αιώνα. Στους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες (1896) η Ελλάδα κατέκτησε μεταξύ άλλων χρυσό μετάλλιο στην ποδηλασία δρόμου, με τον Αριστείδη Κωνσταντινίδη.
Σημαντικότερος, σύγχρονος Έλληνας ποδηλάτης είναι ο Κανέλλος Κανελλόποουλος.
Επίσης, μεγάλος ποδηλάτης, ο οποίος υπήρξε και δημιουργός αυτού του αθλήματος, είναι ο Ηλίας Κελεσίδης. Στη σημερινή εποχή οι σημαντικότεροι έλληνες αθλητές της ποδηλασίας είναι οι: Χρήστος Βαλικάκης, Γιάννης Ταμουρίδης και Περικλής Ηλίας.
Υπεύθυνη για την οργάνωση και διάδοση του αθλήματος στην Ελλάδα είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας (Ε.Ο.Π). Δημιουργήθηκε το 1973 και σύμβολό της είναι ο ποδηλάτης και το ποδήλατο δρόμου με φόντο την ελληνική σημαία. Έδρα της είναι το ολυμπιακό ποδηλατοδρόμιο, το οποίο περιλαμβάνεται στο συγκρότημα του Ο.Α.Κ.Α.
Σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα 100 περίπου σωματεία που ασχολούνται με το άθλημα αυτό.

 

Μαριτίνα Αλεξίου

 

Πηγή: Βικιπαίδεια

Φωτογραφία: pixabay

 

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Ποδηλασία"

Σχολιάστε

Top