Σεπτέμβρης!
Τον λέμε και Σταυρό, διότι στις 14 Σεπτεμβρίου είναι η γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού αλλά μπορούμε να τον ακούσουμε και με διάφορες άλλες ονομασίες, όπως Σταυρίτη, Σποράρη, Ορτυκολόγο, Πετμεζά, Τρυγητή, Τρυγομηνά κ.α.
Είναι ο Μακεδονικός Υπερβερεταίος και ο Βοηδρομιών των αρχαίων Αθηναίων. Ήταν ο μήνας που τελείωναν οι συγκομιδές όλων των γεωργικών προϊόντων. Στο χωριό μου συγκεκριμένα, τότε ωρίμαζαν τα σταφύλια!
Παροιμίες:
Το φαινόμενο της εαρινής και φθινοπωρινής ισημερίας έδωσε το ερέθισμα για τη φράση:
«Του Μαρτιού και Σετεμπριού ίσια το μερόνυχτο», που λέγεται μεταφορικά για ανθρώπους που φέρονται στους ανωτέρους τους ως ίσοι προς ίσους. Υπάρχουν όμως κι άλλες παροιμίες, όπως:
Αν ίσως βρέξει ο Τρυγητής, χαρά στον τυροκόμο.
Βοηθάει ο Άη- Γιάννης και ο Σταυρός, γιομίζει το αμπάρι κι ο ληνός.
Μάρτη και Σεπτέμβρη ίσια τα μεσάνυχτα.
Στον Τρυγητή σιτάρι σπείρε και στο πανηγύρι σύρε.
Τον Σεπτέμβρη τα σταφύλια, τον Οκτώβρη τα κουδούνια.
Τον Τρυγητή τ” αμπελουργού πάνε χαλάλι οι κόποι.
Του Σεπτέμβρη οι βροχές, πολλά καλά μας φέρνουν.
Του Σταυρού αρμένιζε και του Σταυρού δένε.
Του Σταυρού κοίτα και τ” Άη Γιωργιού ξεκίνα.
Του Σταυρού σταύρωνε και δένε.
Του Σταυρού σταύρωνε και σπέρνε.
Σπορά:
Οι τελευταίες παροιμίες λέγονταν κυρίως στο χωριό μου, επειδή βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο κι έτσι η σπορά της βρίζας άρχιζε καμιά φορά τον Δεκαπενταύγουστο, εάν τύχαινε φυσικά να βρέξει. Η κανονική, όμως, σπορά άρχιζε τον Σεπτέμβρη, μόλις έβρεχε. Η σπορά έπρεπε να είχε τελειώσει μέχρι τον Άη-Δημήτρη, διότι από εκεί και πέρα έπεφτε πάχνη και καμιά φορά, μάλιστα και χιόνι.
Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την προγιαγιά μου Θεοδώρα Παπαδηλέρη-Γρεβενίτη και το βιβλίο ‘’Γαλατινή’’ του Νικολάου Κ. Γκαντώνα.
Νάσια Τσιτσιγάνη
Φωτογραφία: pixabay
Αφήστε το σχόλιο σας στο "Ο Σεπτέμβρης και οι παροιμίες του"