Πινγκ πονγκ με τους Μυστικούς πράκτορες σε δράση

 

242231354_4149030108552084_774001926359832620_n

 

Μια νέα στήλη συνεντεύξεων εγκαινιάζουμε στο περιοδικό μας «Γραφίς Γαλατινής», τη «πινγκ πονγκ». Σήμερα φιλοξενούμε τη θεολόγο και συγγραφέα κ. Σεβαστή Κωνσταντινίδου, η οποία πριν από λίγο καιρό έγραψε το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο ‘’Μυστικοί πράκτορες σε δράση’’.  Εμείς τη ρωτήσαμε και αυτή μας μίλησε για το έργο της.

-Κα Κωνσταντινίδου Σεβαστή, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας. Πείτε μας, πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε γενικά με τη συγγραφή και ειδικότερα με τη συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου; Σα μια πρώτη εμπειρία πώς σας φάνηκε;

-Η αλήθεια είναι ότι γράφω χρόνια μικρά διηγήματα και ποιήματα και συμμετείχα σε αρκετές συλλογικές εκδόσεις. Αυτό όμως το παιδικό βιβλίο είναι η πρώτη προσωπική μου έκδοση. Προέκυψε, θα έλεγα, μέσα από τις εμπειρίες μου ως μητέρα, κυρίως από τη συνήθεια να αφηγηθώ ιστορίες, αυτές της γλυκιάς καληνύχτας.  Ωστόσο, ωρίμασε η ιδέα να εκδώσω αυτή την ιστορία και η αλήθεια είναι ότι αισθάνθηκα μεγάλη χαρά όταν την κράτησα στα χέρια μου, σαν να άγγιζα ένα νεογέννητο μωράκι, έτσι ένιωσα.

-Στο βιβλίο σας ‘’Μυστικοί πράκτορες σε δράση’’, αναφέρεστε στο θέμα της άνοιας, είναι φαινόμενο που έχετε ζήσει από πρώτο χέρι; γιατί επιλέξατε να το παρουσιάσετε σε μορφή παραμυθιού-ιστορίας;

 

-Όντως ισχύει αυτό, σαν οικογένεια έχουμε ζήσει την άνοια σε δικούς μας ανθρώπους που έζησαν μαζί μας. Προσπάθησα να μιλήσω για αυτό το δύσκολο θέμα, που δυστυχώς στις μέρες μας συναντιέται πολύ συχνά, μέσα από μια παιδική ιστορία δοσμένη με χιούμορ προκειμένου να αγγίξει περισσότερο τα παιδιά.

 

-Πόσο εύκολο είναι για ένα παιδί να είναι «μυστικός πράκτορας» σε αποστολές άνοιας; Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να περάσετε στους μικρούς αναγνώστες;

 

Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι εύκολα ούτε για τους μικρούς ούτε πολύ περισσότερο για τους μεγάλους που φροντίζουν ένα άτομο που πάσχει από άνοια. Ωστόσο, όταν υπάρχει μια συλλογική προσπάθεια, ο ένας να κάνει κάτι και να σταθεί δίπλα στον άλλον, γίνονται όλα λίγο πιο εύκολα. Σε αυτή την προσπάθεια μπορούν να βοηθήσουν και τα παιδιά με τις φρέσκιες ιδέες και τη δροσερή ματιά τους. Επιπλέον, γίνονται και τα ίδια πρόσωπα υπεύθυνα που βοηθούν και συμμετέχουν ως ένα βαθμό στα ζητήματα που αντιμετωπίζει μια οικογένεια. Αυτό ακριβώς ήθελα να πω με αυτή τη μικρή ιστορία, για αυτό έβαλα τη μαμά να στήνει στην ουσία ένα παιχνίδι όπου όλοι βάζουν ένα χεράκι βοήθειας.

 

-Το βιβλίο σας έχει υπέροχη εικονογράφηση. Πείτε μας δυο λόγια για το πόσο πιστεύετε ότι συμβάλλει η εικόνα στην κατανόηση του παραμυθιού στην παιδική, κυρίως, αλλά και στην εφηβική ηλικία;


-Η εικονογράφηση της Ιωάννας Σταυρούλας Αθανασοπούλου πραγματικά ανέδειξε την ιστορία και κατάφερε να εστιάσει στο χαρούμενο και αισιόδοξο στοιχείο της. Ειδικά στο παιδικό βιβλίο, νομίζω, η εικόνα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Οπτικοποιεί και βοηθάει το παιδί να κατανοήσει την ιστορία. Αποτελεί μια άλλη μορφή επικοινωνίας που γνωρίζει πολύ καλά ο μικρός αναγνώστης καθώς και ο ίδιος προσεγγίζει τον κόσμο μέσα από εικόνες και ζωγραφιές προσωπικές. Στην εφηβική ηλικία η αλήθεια είναι ότι περιορίζονται οι ζωγραφιές και αυξάνεται το κείμενο. Ωστόσο η τάση των εφήβων να διαβάζουν με μεγαλύτερη ευχαρίστηση κόμικς, ίσως, θέτει ερωτήματα για έναν επαναπροσδιορισμό εικόνας και κειμένου στην εφηβική λογοτεχνία.

 

-Πιστεύετε ότι τα παραμύθια αγγίζουν την ψυχή των παιδιών και των εφήβων; Τί πρέπει να προσέχει ένας συγγραφέας όταν γράφει;


-Νομίζω πως μια καλή ιστορία, ένα παραμύθι έχει πάντα να δώσει πολύτιμα εφόδια. Οι φόβοι, οι ανασφάλειες, ο αγώνας που καλείται να αναλάβει ο ήρωας σηματοδοτούν τις μεγάλες αλήθειες που κρύβονται μέσα στις ιστορίες. Η ανάληψη δράσης θα ωριμάσει τον άνθρωπο και θα τον κάνει υπεύθυνο στο μονοπάτι της ζωής. Τα παραμύθια έρχονται από πολύ μακριά, από το βάθος των αιώνων, τότε που ο άνθρωπος  μάθαινε πολύ καλά ότι μέσα από μια συμβολική ιστορία ανακαλύπτει και ο ίδιος τον δικό του εαυτό. Νομίζω, ένας συγγραφέας καλό είναι να λέει μια ιστορία αποφεύγοντας διδακτισμούς. Να αφήνει τον αναγνώστη να ζήσει ανάμεσα στους ήρωες, να κινηθεί στους χώρους της ιστορίας. Κι ύστερα ο ίδιος ο αναγνώστης θα πάρει μόνος του αυτό που έχει τελικά ανάγκη.

 

242389052_888251635445125_7686907769508814376_n

 

-Εσείς στα παιδικά σας χρόνια διαβάζατε παραμύθια; Αν ναι, μέχρι ποια ηλικία και ποιο είναι το παραμύθι που θυμάστε μέχρι και σήμερα και για ποιο λόγο;

-Διάβασα πολλά παραμύθια και μάλιστα πολλές φορές. Είχα μια συλλογή παραμυθιών με τίτλο «Πενήντα νέα ελληνικά παραμύθια» που τα διάβαζα ξανά και ξανά. Διάβαζα μέχρι και τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου παραμύθια, διαβάζω και τώρα. Θυμάμαι με πολλή αγάπη το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα. Νομίζω η γλώσσα της, οι εικόνες της ιστορίας, η δράση για το καλό και το δίκιο, ο έρωτας, η συμπόρευση, το ευτυχές τέλος ήταν τα στοιχεία που με γοήτευσαν.

 

-Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε έναν έφηβο που πιθανόν να θέλει να ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων;

-Θα πρότεινα να περιπλανηθεί σε βιβλιοθήκες, να ανοίγει και να μυρίζει τα βιβλία. Να διαβάζει αλλά και να ζει, να ονειρεύεται αλλά και να τολμά. Να στήνει πρώτα την ιστορία στο μυαλό του, να τη βιώνει και μετά να πειραματίζεται με τη γραφή.

 

-Έχετε σκέψεις για επόμενο βιβλίο; Θα θέλατε να μοιραστείτε με μας και τους αναγνώστες μας τι ετοιμάζετε;

 

-Μια συλλογή διηγημάτων μου θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες και ένα παιδικό, πάλι, βιβλίο ετοιμάζεται για την επόμενη χρονιά.

 

-Καθώς η συνέντευξή μας φτάνει στο τέλος της, πείτε μας κάποια πράγματα για τον εαυτό σας, μιλήστε μας για σας και τις ασχολίες σας.

-Είμαι εκπαιδευτικός, θεολόγος. Λατρεύω τη δουλειά μου, τους μαθητές και τις μαθήτριές μου και χαίρομαι πολύ όταν βλέπω χαρά και ενθουσιασμό στα μάτια τους.

 

-Κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για αυτή την όμορφη συνέντευξη. Πείτε μας, όμως, πού και πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;

 

-Καταρχάς η χαρά είναι όλη δική μου, διπλή και τριπλή καθώς αυτή η συνέντευξη έχει δοθεί σε μια πολυαγαπημένη μαθήτριά μου που βλέπω να εξελίσσεται πολύ γρήγορα σε μια ικανότατη δημοσιογράφο. Το βιβλίο «Μυστικοί πράκτορες σε δράση» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μολύβι σε εικονογράφηση της Ιωάννας Σταυρούλας Αθανασοπούλου. Μπορεί κανείς να το προμηθευτεί είτε με παραγγελία μέσω διαδικτύου είτε απευθυνόμενος σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο επιθυμεί.
Αγαπημένη μου Νάσια, σου εύχομαι «Καλή συνέχεια» σε όλα τα όμορφα που δρομολογείς!

 

Ευχαριστούμε πολύ, κ. Κωνσταντινίδου!

 

253652332_869755033739978_6074501694900344244_n

 

Συνέντευξη: Νάσια Τσιτσιγάνη

Φωτογραφία: Γιώργος Κωνσταντινίδης, Δημήτρης Στραβός, Νάσια Τσιτσιγάνη

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Πινγκ πονγκ με τους Μυστικούς πράκτορες σε δράση"

Σχολιάστε

Top