Επίσκεψη στο Μουσείο Μπενάκη

 

 

Πρόσφατα η Β” Γυμνασίου επισκέφτηκε το μουσείο Μπενάκη. Εκεί μάθαμε πολλά και ενδιαφέροντα  πράγματα για τον Ελ Γκρέκο , τα οποία τα μοιραζόμαστε μαζί σας:

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (1541-7 Απριλίου 1614), γνωστός επίσης με το ισπανικό προσωνύμιο  ΕΙ Greco, δηλαδή ο Έλληνας, ήταν Κρητικός  ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας της Ισπανικής Αναγέννησης . Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την πατρίδα του, η οποία  αποτελούσε τότε τμήμα της ενετικής επικράτειας. Στην Ιταλία επηρεάστηκε από τους μεγαλύτερους  δασκάλους της ιταλικής τέχνης, όπως τον Τιντορέτο και τον Τιτσιάνο, του οποίου υπήρξε μαθητής υιοθετώντας στοιχεία από τον μανιερισμό. Το 1577 εγκαταστάθηκε στο Τολέδο, όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του και ολοκλήρωσε ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα του. Ο Θεοτοκόπουλος εκπαιδεύεται  ως αγιογράφος, γεγονός που πιστοποιείται από ένα δημόσιο έγγραφο του 1563, ενώ θα πρέπει να μελέτησε από νεαρή ηλικία την αρχαία ελληνική και κλασική γραμματεία, κρίνοντας από την πλούσια βιβλιοθήκη που κληροδότησε μετά το θάνατο του, ο γιος του. Το όνομα του πρώτου δάσκαλου του , δεν είναι γνωστό , αν και το όνομα του Ιωάννη Γριπιώτη (1516-1569)είναι το επικρατέστερο . Στην Κρήτη, που από το 1211 αποτελούσε μέρος της ενετικής επικράτειας, οι ζωγράφοι και οι αγιογράφοι συνδύαζαν το βυζαντινό ιδίωμα με τις Δυτικές  επιρροές, φιλοτεχνώντας φορητές κυρίως εικόνες και διαμορφώνοντας τη λεγόμενη Κρητική Σχολή. Στο Χάνδακα εργάζονταν κατά τον 16ο αιώνα περίπου διακόσιοι ζωγράφοι, οργανωμένοι σε συντεχνίες σύμφωνα με τα ιταλικά πρότυπα.

Ο Θεοτοκόπουλος εξοικειώθηκε από νωρίς με έργα καλλιτεχνών της Αναγέννησης που κυκλοφορούσαν στη βενετοκρατούμενη Κρήτη και από το 1563 εξασκούσε το επάγγελμα του ζωγράφου. Η πληροφορία αυτή εκμαιεύεται από μία αναφορά στο όνομά του σε επίσημο έγγραφο της εποχής, στην οποία περιγράφεται ως δάσκαλος (maesto Domenigo). Μία από τις πρώτες πληροφορίες που διαθέτουμε είναι ότι δόθηκε στο Θεοτοκόπουλο άδεια για να πουλήσει με λαχνό μία εικόνα που εκτιμήθηκε στα 70 δουκάτα, ποσό ιδιαιτέρα σημαντικό για την εποχή και ειδικότερα για έναν νέο καλλιτέχνη.

 

 

mpenaki

 

Ξένου Δάφνη Β3

Σακιολλάρι Αλεξία Β3

 

Σχολιάστε

Top