Ο φασισμός

10

Ο φασισμός στο πέρασμα των χρόνων

Όπως λέει και η τραγουδίστρια Μαρία Δημητριάδη , “ Ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον καινούργιο τάχα κάτι να μας φέρει” . Ο φασισμός είναι ένα φαινόμενο το οποίο το συναντάμε συχνά στη σύγχρονη εποχή.

 Οι ρίζες του κρατάνε από  τον εικοστό αιώνα,  στην Ιταλία.Είναι η πολιτική εκείνη η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει εθνικιστικές αντιλήψεις στους λαούς, ώστε να τους χειραγωγήσει ευκολότερα. Δεν είναι όμως μόνο αυτή η λειτουργία του· υποβαθμίζει τις συνθήκες ζωής της πλειοψηφίας των ανθρώπων μετατρέποντας τους σε φτηνά εργατικά χέρια για την κερδοφορία των οικονομικά ισχυρότερων (π.χ. μεγαλοτραπεζίτες ,μεγαλοεργοστασιάρχες) και οδηγεί τους λαούς σε μεταξύ τους πολέμους,  ώστε να τους παραπλανεί. Επιπροσθέτως,  καταργεί το δικαίωμα των εκλογών και των εργατικών σωματείων αφαιρώντας έτσι ένα πολύ ισχυρό όπλο από τους λαούς .

Ας επιχειρήσουμε όμως μία σύντομη ιστορική αναδρομή , ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω το φαινόμενο του φασισμού εμφανίστηκε στην Ιταλία όπου για πρώτη φορά εκπρόσωποί του πήραν την εξουσία στα χέρια τους. Με αυτήν την κατασταλτική  πολιτική η εξουσία της εποχής προσπαθούσε να χτυπήσει τα εργατικά κινήματα που είχαν αρχίσει να εμφανίζονται ειδικά μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση.  Για αυτό το λόγο υιοθετήθηκε και από άλλες χώρες του κόσμου, όχι μόνο στην Γερμανία, Ιταλία αλλά και στην  Αμερική , την Αγγλία  . Είναι άλλωστε γνωστές οι απόψεις του  Άγγλου πολιτικού Τσόρτσιλ περί Μουσολίνι.
Οι  κυβερνήσεις των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών όχι μόνο ανέχθηκαν την ναζιστική Γερμανία, αλλά φρόντισαν και να τη θωρακίσουν είτε με πιστώσεις  είτε με επενδύσεις . Οι αποδείξεις για αυτό βρίσκονται στη δίκη της Νυρεμβέργης , η οποία πραγματοποιήθηκε  από τις 20 Νοεμβρίου του 1945 μέχρι την πρώτη Οκτωβρίου 1946 μετά από μία συμφωνία την οποία υπέγραψαν η Σοβιετική Ένωση , οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Αγγλία . Εκεί καταδικάστηκαν όλα τα εγκλήματα πολέμου που είχαν προέλθει από τις δυνάμεις του άξονα(ναζιστική Γερμανία ) . Ενδεικτικά στη δίκη αναφέρεται ότι 25 από τους μεγαλύτερους βιομηχάνους της Γερμανίας συναντήθηκαν λίγο καιρό πριν την άνοδο του Χίτλερ το 1933 με σκοπό να ακούσουν το σχέδιο του Ναζιστικού κόμματος της Γερμανίας και από ό, τι φάνηκε δελεάστηκαν από τις προτάσεις του , εφόσον μετά τη λήξη της συνάντησης συστάθηκε ειδικό ταμείο υποστήριξης των Ναζί το οποίο μετά τις εκλογές έλαβε το τεράστιο ποσό των 3.000.000 μάρκων (Ντοκουμέντο EC-439, ΠΔΝ).

Μόλις ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία,  η ένωση βιομηχάνων Ράιχ ( η μεγαλύτερη ένωση βιομηχάνων στη Γερμανία ) έστειλε ξανά χρήματα,  ώστε να υποστηρίξει την  πολιτική του Χίτλερ  (  τάγματα εφόδου SS , SA , το κόμμα του και την φασιστική του  νεολαία) (Ντοκουμέντο D-151 , ΠΔΝ) . Μόνο η εταιρία Κρουπ είχε προσφέρει το 1945 το ιλιγγιώδες  ποσό των 4.738.446 μάρκων στο ταμείο  (Ντοκουμέντο D-325, ΠΔΝ) .

Τέλος, για να καταλάβουμε πως και οι άλλες ισχυρές χώρες οι οποίες δεν είχαν φασισμό υποστήριξαν το Χίτλερ αρκεί να δούμε τα ποσά που δόθηκαν στο ναζιστικό κόμμα από την Βρετανία και τις Η.Π.Α. μέσω της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, πρόκειται για  άλλο ένα ακόμα τεράστιο ποσό των 294 εκατ. Ελβετικών φράγκων. Επίσης τα αμερικανικά μονοπώλια, όπως η Ford, η General Motors (μέσω της θυγατρικής της Opel και όχι μόνο), η General Electric, η Standard Oil, η IBM, η ΙΤΤ , η Τράπεζα Chase Manhattan και πολλοί άλλοι, έκαναν τεράστιες επενδύσεις, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.  Επομένως,  η ναζιστική Γερμανία είχε χρηματοδοτηθεί  κυρίως από τους βιομηχάνους της Γερμανίας.

Γιατί όμως οι μεγάλες δυνάμεις ήθελαν  να χρηματοδοτήσουν το ναζιστικό κόμμα ;

Η απάντηση είναι ότι  επιθυμούσαν την ιμπεριαλιστική αναδιανομή του κόσμου και  την επίθεση της  Γερμανίας στη Σοβιετική Ένωση .

 Ο Χίτλερ συχνά έλεγε αυτό το μήνυμα : “Με ακολουθούν εκατομμύρια “,    από ότι καταλαβαίνουμε μάλλον εννοούσε εκατομμύρια χρήματα και όχι εκατομμύρια ανθρώπους .

1

 

 Η αφίσα του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας  την Άνοιξη του 1932  κατά του φασιστικού  κόμματος . Η αφίσα λέει «Ενάντια στο αντιδραστικό  πρόγραμμα του Χίντεμπουργκ της μπουρζουαζίας.  Ψηφίστε ταξικά το κόκκινο προλεταριακό (εργατικό)   ταξικό μέτωπο. Ψηφίστε κόκκινο. Ψηφίστε Τέλμαν» .  Η εικόνα της αφίσας δείχνει ότι μόνο  οι πλούσιοι  της κάθε εποχής και κανείς άλλος δεν κερδίζει από    το φασισμό .

2

Η πραγματική λειτουργία του φασισμού

3

Στις εκλογές του 1933 ο Χίτλερ ανεβαίνει στην εξουσία. Στις 23 του Μάη το 1933 άρχισαν τα δικαστήρια. Δύο κομμουνιστές ήταν οι πρώτοι που καταδικάστηκαν σε θάνατο από το νέο καθεστώς. Τον Ιούλιο δεκάδες χιλιάδες πέρασαν από τις φυλακές και ήδη υπολογίζονταν σε 27.000 οι πολιτικοί κρατούμενοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το Νοέμβρη οι συλληφθέντες κομμουνιστές έφτασαν τους 60.000 και οι δολοφονημένοι κομμουνιστές τους 2.000. Ο Χίτλερ και το κόμμα του μετά από όλες αυτές τις γενναιόδωρες προσφορές όλων όσων αναφέρθηκαν στην προηγούμενη παράγραφο  ήταν πανέτοιμοι να ξεκινήσουν έναν ακόμα παγκόσμιο πόλεμο .

 Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος  αφήνει σκληρές αναμνήσεις στο νου μας .

       Ο ναζιστικός στρατός στην Ελλάδα .

Η ναζιστική σημαία υψώθηκε στην Ακρόπολη μετά την                     4

είσοδο του γερμανικού στρατού στην Ελλάδα .

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς,  μια πικρή ανάμνηση για πολλούς ανθρώπους που επέζησαν από εκεί μέσα. Η επιγραφή πάνω από τις πύλες λέει  “ Η εργασία απελευθερώνει “ .

5       6

Ε.Α.Μ η εθνική αντίσταση κατά του φασισμού στην Ελλάδα

εαμ 1εαμ 2     εαμ 3
Εικόνες από το Δημοκρατικό στρατό στην Ελλάδα

 

 

 Δρέσδη

 Ο φασισμός βασάνισε και σκότωσε πολλές ανθρώπινες ψυχές το προηγούμενο αιώνα .Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας σίγουρα έχουν μια πικρή ανάμνηση από το φασισμό .

  Πρέπει να κατανοήσουμε την λειτουργία του φασισμού και ποιους πραγματικά ωφελεί . Η αλήθεια είναι πως αν προσέξουμε την ιστορία θα καταλάβουμε πως τα κέρδη των μεγάλων εταιριών του 20ου αιώνα πλούτισαν από το φασισμό σε όποια χώρα και αν βρισκόταν , επειδή οι άνθρωποι αναγκαζόντουσαν να δουλεύουν με πολύ χαμηλό μισθό ή και δωρεάν όπως στα στρατόπεδα συγκέντρωσης . Ο φασισμός δεν έχει να κάνει με την τρέλα ενός ανθρώπου όπως του Χίτλερ (που αν το καλοσκεφτούμε δεν γίνεται ένας ψυχοπαθής όπως συχνά ακούγεται να πάρει στα χέρια του όλη την εξουσία και να τον ακολουθήσει πιστά όλος ο γερμανικός λαός και όχι μόνο ) έχει να κάνει με την σαπίλα ενός δήθεν δημοκρατικού κοινωνικού συστήματος που ακόμα και σήμερα υπάρχει .

Ο φασισμός δεν θα σταματήσει να υπάρχει όσο υπάρχει το κοινωνικό σύστημα εκείνο που γεννά πολέμους, φτώχεια και εκμετάλλευση . Παρ’ όλα αυτά πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην αφήσουμε να δημιουργούνται εθνικιστικές αντιλήψεις πουθενά ούτε στο σχολείο ούτε στη γειτονιά μας . Πρέπει να απομονώσουμε όλους εκείνους, όσοι  οραματίζονται και επιθυμούν την επιστροφή της ιστορίας σε μια από τις πιο μαύρες τις σελίδες . Δεν πρέπει να αφήνουμε κανέναν να γράφει φασιστικά συνθήματα στο σχολείο μας , κανέναν να ασκεί βία σε αλλοδαπούς συμμαθητές μας . Όσοι στέκονται αμέτοχοι μπροστά στο φασισμό πρέπει να υιοθετήσουν και να κάνουν τρόπο ζωής  τα λόγια από το τραγούδι  της Μαρίας Δημητριάδη: «Το φασισμό βαθιά κατάλαβε τον. ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΣΑΚΙΣΕ ΤΟΝ !» .

c52e330d1887989c97fe-1428192430

                    Απόσπασμα από το ποίημα του Μπρεχτ “Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου”

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΨΗΛΑ

θεωρούν ταπεινό να μιλάς για το φαΐ.Ο λόγος; έχουνε κι όλας φάει.

Οι ταπεινοί αφήνουνε τον κόσμο

χωρίς να “χουνε δοκιμάσει

κρέας της προκοπής.

Αν δε νοιαστούν οι ταπεινοί

γι αυτό που είναι ταπεινό

ποτέ δε θα υψωθούν.

antifa11zn7

ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΨΩΜΙ.

Οι έμποροι φωνάζουν γι αγορές.

Οι άνεργοι πεινούσαν. Τώρα

πεινάνε κι όσοι εργάζονται.

Τα χέρια που ήταν σταυρωμένα, σαλεύουν πάλι:

Φτιάχνουν οβίδες.

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΨΗΛΑ ΛΕΝΕ: ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

είναι δύο πράγματα ολότελα διαφορετικά.

Όμως η ειρήνη τους κι ο πόλεμος τους

μοιάζουν όπως ο άνεμος κι η θύελλα.

Ο πόλεμος γεννιέται απ” την ειρήνη τους

καθώς ο γιος από τη μάνα.

Έχει τα δικά της

απαίσια χαρακτηριστικά.

Ο πόλεμος τους σκοτώνει

ό,τι άφησε όρθιο

η ειρήνη τους.

ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΨΗΛΑ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ

ο απλός λαός ξέρει

πως έρχεται ο πόλεμος.

Όταν αυτοί που είναι ψηλά καταριούνται τον πόλεμο

οι διαταγές για επιστράτευση έχουν υπογραφεί.

ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ, ΜΕ ΚΙΜΩΛΙΑ ΓΡΑΜΜΕΝΟ:

«Θέλουνε πόλεμο».

Αυτός που το “χε γράψει

έπεσε κιόλας.

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΨΗΛΑ ΛΕΝΕ:

Να ο δρόμος για τη δόξα.

Αυτοί που είναι χαμηλά λένε:

Να ο δρόμος για το μνήμα.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ

δεν ειν” ο πρώτος. Πριν απ” αυτόν

γίνανε κι άλλοι πόλεμοι.

Όταν ετέλειωσε ο τελευταίος,

υπήρχαν νικητές και νικημένοι.

Στους νικημένους, ο φτωχός λαός

πέθαινε από την πείνα. Στους νικητές

ο φτωχός λαός πέθαινε το ίδιο.

 

ΣΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ, ΠΟΛΛΟΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ

πως επικεφαλής βαδίζει ο εχθρός τους.

Η φωνή που διαταγές τους δίνει

είναι του εχθρού η φωνή.

Κι εκείνος που για τον εχθρό μιλάει

είναι ο ίδιος τους ο εχθρός.

ΝΥΧΤΑ

Τ” αντρόγυνα

ξαπλώνουν στο κρεβάτι τους. Οι νέες γυναίκες

θα γεννήσουν ορφανά.

ΣΤΡΑΤΗΓΕ, ΤΟ ΤΑΝΚ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ

Θερίζει δάση ολόκληρα, κι εκατοντάδες άντρες αφανίζει.

Μόνο που έχει ένα ελάττωμα:

Χρειάζεται οδηγό.

Στρατηγέ, το βομβαρδιστικό σου είναι πολυδύναμο.

Πετάει πιο γρήγορα απ” τον άνεμο, κι απ” τον ελέφαντα σηκώνει

βάρος πιο πολύ.

Μόνο που έχει ένα ελάττωμα:

Χρειάζεται πιλότο.

Στρατηγέ, ο άνθρωπος είναι χρήσιμος πολύ.

Ξέρει να πετάει, ξέρει και να σκοτώνει.

Μόνο που έχει ένα ελάττωμα:

Ξέρει  να  σκέφτεται.

Γιώργος Μαμάης Γ2

 

Σχολιάστε

Top