Μην πυροβολείτε την Ελλάδα, παρακαλώ!

ελλαδα

                                                                         

Πατρίδα μου είναι η Ελλάδα , μια χώρα με λαμπρό παρελθόν , αμφιλεγόμενο παρόν και αβέβαιο μέλλον. Το τελευταίο διάστημα Έλληνες και ξένοι εξαπολύουν πυρά εναντίον της , γεγονός που θλίβει εμένα αλλά και πολλούς νέους της ηλικίας μου. Θεωρώ λοιπόν καθήκον αλλά και ανάγκη να πω δυο λόγια για τη σύγχρονη Ελλάδα, τη χώρα που γεννήθηκα και μεγαλώνω , την Ελλάδα του 2015.

Η Ελλάδα είναι μια μικρή σε έκταση χώρα της νοτιανατολικής Ευρώπης σε στρατηγική θέση ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, Ευρώπη, Ασία, Αφρική, γνωστή από την αρχαιότητα, με μεγάλη ιστορία και με σημαντική συμβολή των αρχαίων Ελλήνων σε πολλούς επιστημονικούς κλάδους : μαθηματικά, φιλοσοφία, ποίηση, τέχνες…

Θα έχετε ακούσει για το Πυθαγόρειο Θεώρημα στα Μαθηματικά, την αρχή του Αρχιμήδη στη Φυσική, για τον Όμηρο στην ποίηση, το Σωκράτη και τον Πλάτωνα στη φιλοσοφία, το χρυσό αιώνα του Περικλή, τον Παρθενώνα, το Μέγα Αλέξανδρο, τους αρχαίους τραγικούς ποιητές, Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη, τις αρχαίες κωμωδίες του Αριστοφάνη. Είμαστε υπερήφανοι σαν Έλληνες για την Αρχαία Ελλάδα και τους προγόνους μας.

Ας μην λησμονούμε ότι στην αρχαία Ελλάδα έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες, «τα Ολύμπια» προς τιμήν του Ολύμπιου Δία το 776 π.Χ. και η αναβίωσή τους από το Γάλλο φιλέλληνα Πιερ ντε Κουμπερτέν το 1896 στην Αθήνα, ώστε να επανασυνδεθεί συμβολικά η αρχαία παράδοση με τη σύγχρονη Ελλάδα.

Μετά από 2.500 χρόνια σε όλη την Ελλάδα εξακολουθούν να γίνονται   ανασκαφές και συνεχώς έρχονται στο φως πολλά και σημαντικά ευρήματα μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας που τονώνουν την ψυχολογία των Ελλήνων, όπως οι πρόσφατες ανασκαφές στην Αμφίπολη της Μακεδονίας από Έλληνες αρχαιολόγους. Βρέθηκαν τάφοι του 4ου αιώνα π.Χ. και ερευνάται η περίπτωση τάφου του Αλέξανδρου ή συγγενών ή στρατηγών του , κάτι που έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον επιστημόνων και δημοσιογράφων της παγκόσμιας κοινότητας αλλά και τουριστών. Μεγάλου επίσης ενδιαφέροντος είναι η πρόσφατη υποθαλάσσια ανασκαφή στην περιοχή των Αντικυθήρων από ξένους ανασκαφείς για συμπληρωματικές  έρευνες σε αρχαίο ναυάγιο, όπου το 1901 Δωδεκανήσιοι σφουγγαράδες είχαν βρει τον περίφημο «μηχανισμό των Αντικυθήρων», αστρονομικό όργανο και πρώτο …υπολογιστή.

Και η νεότερη Ελλάδα,  παρόλο που ταλαιπωρήθηκε από δύο παγκόσμιους πολέμους και πολιτικές αναταραχές, ανέδειξε ανθρώπους του πνεύματος με διεθνείς διακρίσεις, όπως οι νομπελίστες ποιητές μας Γιώργος Σεφέρης και Οδυσσέας Ελύτης , επιστήμονες με πολύ σημαντική προσφορά στην ανθρωπότητα όπως ο γιατρός Γιώργος Παπανικολάου(test pap), μουσικούς με διεθνή καριέρα όπως ο Μίκης Θεοδωράκης , η Νανά Μούσχουρη και άλλες σημαντικές προσωπικότητες .Μερικά από τα ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται σε αρκετά υψηλό επίπεδο παγκόσμια και δεν είναι λίγα τα Ελληνόπουλα που διαπρέπουν στις σπουδές τους σε αυτά αλλά και σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής.

Από την άλλη, την τελευταία πενταετία ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, που προέκυψε λόγω λανθασμένων χειρισμών του πολιτικού κόσμου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απολυθούν πολλοί εργαζόμενοι, να μειωθούν οι αποδοχές άλλων , να γίνουν περικοπές στις κοινωνικές παροχές . Συχνά συναντάς στους δρόμους κλειστά καταστήματα, ημιτελείς εγκαταλελειμμένες οικοδομές που δίνουν την εντύπωση της παρακμής, ανθρώπους σκυθρωπούς να προσπαθούν να βολευτούν σε κάποια γωνιά! Κάποιο ψάχνουν τους κάδους απορριμμάτων για υλικά ανακυκλώσιμα, που θα πουλήσουν για ένα μικρό  εισόδημα. Κάποιοι άλλοι παίρνουν σακούλες με ρούχα , παπούτσια και άλλα χρήσιμα είδη που βρίσκουν κρεμασμένες έξω από τους κάδους, παιδάκια περιμένουν καρτερικά έξω από καταστήματα τροφίμων ένα πακέτο μπισκότα, μια σοκολάτα. Μπορεί να συναντήσεις ακόμη και σε κεντρικά σημεία της Αθήνας ανθρώπους σοβαρούς, καθαρούς και περιποιημένες να ζητούν ελεημοσύνη.

Αλλοδαποί στα φανάρια καθαρίζουν τα τζάμια των αυτοκινήτων για ελάχιστα χρήματα. Σκληρή… καθημερινότητα. Είναι η όψη της Ελλάδας της οικονομικής κρίσης, αν και υπάρχουν σημεία της Αθήνας,  της πόλης που ζω, που τα πράγματα φαίνονται διαφορετικά !  Πιο καθαροί δρόμοι, καλοδιατηρημένα κτίρια, περισσότερο πράσινο, άλλες ανθρώπινες φιγούρες, σε κάνουν να νομίζεις πως βρίσκεσαι σε άλλη χώρα.

Ένα θετικό επακόλουθο της οικονομικής κρίσης είναι η αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους ανθρώπους και τους έφερε πιο κοντά. Φιλανθρωπικές οργανώσεις ετοιμάζουν συσσίτια για άνεργους και άπορους, συγκεντρώνουν τρόφιμα, φάρμακα, εκπαιδευτικό υλικό, παιχνίδια και ό,τι άλλο χρήσιμο. Ακόμη και ανταλλακτήρια αγαθών λειτουργούν σε κάποιες γειτονιές . Οικολογικές οργανώσεις ασχολούνται με τον καθαρισμό διάφορων περιοχών  και δενδροφυτεύσεις. Γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με συναυλίες διάφορων καλλιτεχνών και αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις με σημαντικούς ηθοποιούς και οικονομικό εισιτήριο στα πολλά θέατρα πόλης. Προφανώς λειτούργησε ο μηχανισμός της υπεραναπλήρωσης.

Γιατί Ελλάδα είναι οι άνθρωποί της , ο λαός της. Λαός ζεστός , φιλικός , χαρούμενος,  αισιόδοξος ˙ αν και πολλοί νέοι αξιόλογοι επιστήμονες με σημαντικά προσόντα έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό για ανεύρεση εργασίας ή στο εσωτερικό από τις πόλεις που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές για να ασχοληθούν με τη γεωργία , την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία , τα τουριστικά επαγγέλματα . Γιατί Ελλάδα είναι και η ποικιλόμορφη φύση της. Τα καταπράσινα βουνά της , οι χιονισμένες βουνοκορφές με τα χιονοδρομικά κέντρα ,οι καταγάλανες θάλασσες της , τα πανέμορφα μικρά και μεγάλα νησιά της , τα γραφικά χωριουδάκια της , το υπέροχο κλίμα , ο λαμπρός ήλιος της που λάμπει όλες τις εποχές του χρόνου , τα μοναδικά προϊόντα της ελληνικής γης ˙  λάδι , κρασί , μέλι , φρούτα , λαχανικά, βότανα, θαλασσινά , προϊόντα που συνθέτουν την περίφημη «μεσογειακή διατροφή» είναι μερικά από αυτά που μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες της πατρίδας μας.

Η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν πόλος έλξης τουριστικού . Εξάλλου στα νησιά μας , Κρήτη –Ρόδο- Κεφαλλονιά -Ύδρα  έχουν γυριστεί ταινίες μεγάλες σκηνοθετών με συμμετοχή καλλιτεχνών διεθνούς εμβέλειας . προβάλλοντας τη χώρα μας παγκόσμια.Τα δύο τελευταία μάλιστα χρόνια έχει αυξηθεί η τουριστική κίνηση προς τη χώρα μας, προφανώς λόγω των χαμηλών τιμών των τουριστικών πρακτορείων που προέκυψαν από την οικονομική κρίση. Και κάτι ακόμη: οι Έλληνες είναι πολύ φιλόξενος λαός . Γιατί ο Ξένιος Δίας ήταν … Έλληνας .

Ελλάδα του 2015:όμορφη φύση , υπέροχο κλίμα, λαμπρός ήλιος, μοναδικά προϊόντα της ελληνικής γης, Ακρόπολη, Παρθενώνας, Δελφοί, Πλάτωνας, Όμηρος, ιστορία, πολιτισμός,  φιλόξενοι άνθρωποι… Σε μια τέτοια χώρα με μοναδικό παρελθόν και αμφίβολο παρόν αξίζει ένα καλύτερο μέλλον για τις γενιές που έρχονται!

Τζένη Παπούλια  , Γ2

Το σκίτσο του άρθρου ζωγράφισε ο Άγγελος Σακελλαρίου, μαθητής της Α γυμνασίου

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top