Παραδοσιακές συνταγές

σοφριτο

Η Μαρία Καϊτατζή του Α1 σας προτείνει ένα υπέροχο γευστικό ταξίδι στα νησιά του Ιονίου .Απολαύστε το !

Κεφαλλονίτικη Κρεατόπιτα

 Υλικά για να φτιάξουμε τη γέμιση της πίτας

 ½  του κιλού χοιρινή σπάλα

300γρ. ρύζι Καρολίνα ή νυχάκι

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 κουτί πελτές ντομάτας

1 φλιτζάνι τσαγιού κεφαλοτύρι

1 κουτί αποφλοιωμένες ντομάτες

1 κουταλιά της σούπας πάστα ντομάτας

2-3 σκελίδες σκόρδο

Λίγο μοσχοκάρυδο

Αλάτι

Πιπέρι

Τριμμένο γαρίφαλο

1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό

Υλικά για να φτιάξουμε το φύλλο της πίτας

 800γρ. αλεύρι

1 ποτηράκι του κρασιού λάδι

1 ποτηράκι του κρασιού ή σφηνάκι ξύδι

Χλιαρό νερό όσο χρειαστεί

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

 Σε μια λεκάνη προσθέτουμε το κρασί , το λάδι ,το νερό και το αλάτι. Ζυμώνουμε ώσπου να γίνουν μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. ………..Συνεχίζουμε με την γέμιση. Κόβουμε σε κυβάκια το κρέας. Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι και το σοτάρουμε ελάχιστα. Προσθέτουμε και το κρέας και το αφήνουμε να βράσει. Όταν πιει το ζουμί, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα μυρωδικά. Τέλος  ρίχνουμε το ρύζι και το κεφαλοτύρι.

Παστιτσάδα [Κερκυραϊκή συνταγή] πατσιτσάδα

Υλικά για 8 άτομα

4-5 κιλά κόκορας

500γρ. μακαρόνια

7 κρεμμύδια

3 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας

1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Τυρί τριμμένο

5 γαρίφαλα

2 κομμάτια κανέλα

½ κουταλάκι βασιλικό

½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο

1 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι

1 κουταλάκι μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρετε τα κρεμμύδια σε φέτες και πριν πάρουν χρώμα προσθέστε τα μπαχαρικά. Ανακατέψτε για περίπου δύο λεπτά προσθέτοντας τον κόκορα κομμένο σε κομμάτια. Ένα μυστικό για να γίνει πιο νόστιμο το κρέας είναι να του κάνετε τρύπες και να βάλετε μέσα τα μπαχαρικά. Προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό και το κρασί και αφήστε το να βράσει 15 λεπτά. Διαλύστε σε ένα φλιτζάνι με νερό τον πολτό ντομάτας και προσθέστε το στην κατσαρόλα, σκεπάστε τη και αφήστε το να βράσει για 1 ώρα και 30 λεπτά μέχρι να πήξει λίγο η σάλτσα. Ξεχωριστά βράστε τα μακαρόνια, στραγγίστε τα και μετά ρίξτε τα στην κατσαρόλα,  αφού πρώτα έχετε βγάλει τα κομμάτια κρέατος. Ανακατέψτε καλά τα μακαρόνια έτσι που η σάλτσα να έχει πάει παντού. Σερβίρετε τα μακαρόνια και στην άκρη τα κομμάτια το κρέας, και ρίξτε τυρί τριμμένο. Μπορεί να σερβίρετε πρώτα τα μακαρόνια και μετά το κρέας.

Μια αλλαγή θα ήταν να κάνετε τη συνταγή με μοσχάρι.

Χρόνος μαγειρέματος 105 λεπτά

          Σοφρίτο [Κερκυραϊκή συνταγή]σοφριτο

Υλικά

1 κιλό μοσχάρι

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι λευκό ξύδι

2 κουταλιές αλεύρι

10 σκελίδες σκόρδο

1 κουταλάκι μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Κόψτε σε φέτες το κρέας, ψιλοκόψτε το μαϊντανό και το σκόρδο. Αφού ετοιμάσετε όλα τα συστατικά,  χτυπήστε τις φέτες , για να γίνουν λεπτές και κόψτε τες σε μικρά κομμάτια. Πλύντε το κρέας και στεγνώστε το με χαρτί κουζίνας και ξεχωριστά ανακατέψτε το αλάτι και το πιπέρι και το αλεύρι και μετά αλευρώστε το κρέας. Ρίξτε το λάδι σε ένα τηγάνι και όταν ζεσταθεί βάλτε το κρέας μέσα και τσιγαρίστε το και από τις δύο μεριές. Πάρτε ένα βαθύ σκεύος  και βάλτε το μισό κρέας και το μισό μαϊντανό και το σκόρδο, προσθέστε πάνω στο υπόλοιπο κρέας τον υπόλοιπο μαϊντανό και το σκόρδο. Ρίξτε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και το ξύδι, σκεπάστε και αφήστε το να βράσει για 50-60 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και η σάλτσα να γίνει πηχτή.

Χρόνος μαγειρέματος 60 λεπτά

Πουτίνγκα από μήλα

Υλικά για 6 άτομα

1,50 κιλό κόκκινα μήλα

1,50 κιλό μήλα υπόξινα

1 φλιτζάνι γάλα [πλήρες]

2 αυγά

3 κουταλιές ζάχαρη

3 κουταλιές σταφίδα

3 φρυγανιές

Χυμό λεμονιού

1 κουτάλι τριμμένη φλούδα λεμονιού

Σαντιγί

 Εκτέλεση

Καθαρίστε όλα τα μήλα σε και κόψτε τα σε φέτες. Βάλτε τις φέτες σε ένα πυρέξ, ρίξτε τη ζάχαρη και προσθέστε τη σταφίδα. Τρίψτε τις φρυγανιές και τη φλούδα ενός λεμονιού και προσθέστε στο μείγμα τα αυγά, το γάλα και το χυμό ενός μεσαίου σε μέγεθος λεμονιού. Ρίξτε το μείγμα που δημιουργήθηκε πάνω στα μήλα και βάλτε το στο φούρνο να ψηθεί στους 190 βαθμούς για 45-50 λεπτά. Σερβίρετε την πουτίγκα ζεστή προσθέτοντας επάνω λίγη σαντιγί.

Χρόνος μαγειρέματος 45-50 λεπτά

Μπορδέτο [Κερκυραϊκή συνταγή]μπορδετο

Υλικά για 8 άτομα

1 κομμάτι βακαλάος ή σουπιά ή σκορπιός

3 κρεμμύδια

2 ντομάτες ώριμες

4 πατάτες

2 σκελίδες σκόρδο

1 φλιτζάνι λάδι

1 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι

1 κουταλάκι μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίστε και κόψτε σε κομμάτια το ψάρι που επιλέξατε. Ρίξτε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και βάλτε το να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά, προσθέστε το κόκκινο πιπέρι και για 3 λεπτά και μετά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Ξεφλουδίστε τις ντομάτες και κόψτε τες σε φέτες, μετά κόψτε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια και προσθέστε τα και τα δύο στην κατσαρόλα μαζί με ένα φλιτζάνι νερό. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το να βράσει για περίπου 20 λεπτά. Προσθέστε το ψάρι και λίγο μαύρο πιπέρι. Σκεπάστε και πάλι την κατσαρόλα και αφήστε το να βράσει για 20-25 λεπτά. Σερβίρετε ζεστό.

Χρόνος μαγειρέματος 45 λεπτά

Καϊτατζή Μαρία, Α1

Σχολιάστε

Top