400 χρόνια από το θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου

Δομηνικος

 

 

 

Οι μαθητές της Β Γυμνασίου του 66ου  Γυμνασίου   είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο μέσα από τους υπέροχους πίνακες του κατά την  επίσκεψή τους στο Μουσείο Μπενάκη στις 13 Φεβρουαρίου .

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε  με αφορμή τα 400 χρόνια από το  θάνατο του Θεοτοκόπουλου και επικεντρώθηκε  στην παρουσίαση των διανοούμενων, συλλεκτών και παραγγελιοδοτών, οι οποίοι αποτελούσαν τον προσωπικό κύκλο του Γκρέκο στο Τολέδο, εμπνέοντας και στηρίζοντάς τον σε όλη τη δημιουργική του πορεία.

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (1541 – 7 Απριλίου 1614), γνωστός επίσης με τo ισπανικό προσωνύμιο El Greco,  , δηλαδή Ο Έλληνας, ήταν Κρητικός  ζωγράφοςγλύπτης και αρχιτέκτονας της Ισπανικής Αναγέννησης. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την πατρίδα του, δημιουργώντας το κύριο σώμα του έργου του στην Ιταλία και στην Ισπανία. Εκπαιδεύτηκε αρχικά ως αγιογράφος στην Κρήτη, που αποτελούσε τότε τμήμα της ενετικής επικράτειας, και αργότερα ταξίδεψε στη Βενετία.

Το τελευταίο έργο που ανέλαβε ο Θεοτοκόπουλος ήταν για το νοσοκομείο Ταβέρα  του Τολέδου, για τη δημιουργία του οποίου συνεργάστηκε με το γιο του. Πέθανε στις 7 Απριλίου του 1614, πριν ολοκληρώσει το έργο και αρχικά θάφτηκε στην εκκλησία του Αγίου Δομήνικου στο Τολέδο. Το 1619, ο γιος του μετέφερε το λείψανο του στην εκκλησία του Σαν Τορκουάτο, η οποία αργότερα κατεδαφίστηκε με αποτέλεσμα να χαθεί το φέρετρό του. Στην απογραφή που συνέταξε ο γιος του μετά το θάνατο του Γκρέκο, αναφέρονται  143 ολοκληρωμένοι πίνακες, 45 γύψινα ή πήλινα προπλάσματα, 150 σχέδια, 30 σχέδια για ρετάμπλ καθώς και 200 χαρακτικά έργα.

Παπαγιαννούλη Νίκη

 

Σχολιάστε

Top