«Σκαλίζοντας» τον ρατσισμό

ΑΠΟ: ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΒΛΑΧΟΥ - Μάι• 16•19

« Σκαλίζοντας» τον ρατσισμό

skalizontaw to ratsismo

https://www.surveymonkey.com/r/ratsismos-sta-sxoleia

 

Τον σύγχρονο πολιτισμό μας κατατρύχει μια βαρυσήμαντη αντίφαση: διακηρύττουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πρόοδο του πνεύματος και τον εκδημοκρατισμό των κοινωνιών, τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι στον κόσμο τίθενται στο περιθώριο, πέφτουν θύματα ρατσιστικών διακρίσεων ή οι ίδιοι γίνονται φορείς στερεοτυπικών αντιλήψεων.

Ιστορικά, ποτέ δεν εξέλειπε το φαινόμενο του ρατσισμού, η έμφυτη αρχομανία του ανθρώπου που βρίσκει διέξοδο στην υποτίμηση και στην εκμετάλλευση των άλλων. Την ίδια κατάσταση προκαλεί η ξενοφοβία, ο φόβος για οτιδήποτε είναι ανοίκειο προς εμάς με την εθνική, κυρίως, σημασία του όρου.

Ταυτόχρονα, το πνευματικό υπόβαθρο του λαού καθορίζει την επιρρέπεια του σε ρατσιστικές προκαταλήψεις. Το χαμηλό πνευματικό επίπεδο είναι ευεπίφορο σε αυθαίρετες κατηγοριοποιήσεις ατόμων και λαών με βάση τις διαφορές τους, σε απλουστευτικές γενικεύσεις καταστάσεων και σε άκριτη υιοθέτηση στερεοτυπικών αντιλήψεων. Στο πλαίσιο αυτό κυριαρχεί μονομερής σκέψη και τα άτομα παραπλανιούνται από εντυπωσιακά ιδεολογήματα για δήθεν ανωτερότητα κάποιας κοινωνικής ομάδας εις βάρος άλλων. Εξάλλου, η πίστη στα στερεότυπα σε συνδυασμό με την ευφορία που χαρίζει η πεποίθηση της υπεροχής, ενισχύουν τον ρατσισμό. Εάν σε αυτά προστεθεί και η κατολίσθηση των αρχών του σεβασμού, της αλληλοκατανόησης και της έλλειψης ουμανιστικής συνείδησης, εύλογα καταλήγει κανείς στις αιτίες που προκαλούν την έξαρση του ρατσισμού σήμερα.

Ωστόσο, η αποσαφήνιση των αιτιών δεν αρκεί μόνο για την καταπολέμηση του προβλήματος. Με άλλα λόγια, προκειμένου να αποσοβηθεί το δυσμενές ζήτημα του ρατσισμού κρίνεται αναγκαία η δρομολόγηση μέτρων για την καταστολή του. Η παιδεία είναι ο κυριότερος φορέας κοινωνικοποίησης του ατόμου και γι’ αυτό επιβάλλεται να έχει  χαρακτήρα ανθρωπιστικό. Αυτό σημαίνει ότι η διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων μπορεί να επιτευχθεί με βάση τις ανθρωπιστικές αρχές της δημοκρατίας και της ισότητας. Έχοντας αυτό ως κεντρική ιδέα, ο άνθρωπος μαθαίνει να συνεργάζεται με όλους ισότιμα.

Επιλογικά, η ανθρωπιά θα ολοκληρωθεί μόνο όταν το ίδιο το άτομο φτάσει στο στάδιο να θεωρεί όλους τους ανθρώπους κάθε φυλής και εθνικότητας αδελφούς και φίλους του, να πονάει για τη δυστυχία όλων των ανθρώπων και να αγωνίζεται για την ευτυχία την δική του, του τόπου του, αλλά και όλων των λαών της γης.

Ελισάβετ Βλάχου, Β1

Σχολιάστε

Top