Η ζωή στο Λύκειο

ΑΠΟ: ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - Μάι• 16•19

Η ζωή στο Λύκειο

 

H ZOH STO LYKEIO

 

http://makrydakixr.blogspot.com/2015/09/blog-post_36.html

 

Από τις 11 Σεπτεμβρίου φοιτώ και εγώ  στο 1ο ΓΕΛ Κοζάνης. Μικρή η μετάβαση από Γυμνάσιο σε Λύκειο, αλλά ταυτόχρονα και πολύ μεγάλη.

Στο Γυμνάσιο ,επειδή τα παιδιά είναι  μικρότερης ηλικίας, τα πράγματα είναι πιο αυστηρά, οι καθηγητές έχουν λόγο για περισσότερα από αυτά που κάνεις, όπως και πολλές φορές για τη συμπεριφορά σου εκτός σχολείου, με λίγα λόγια στο Γυμνάσιο είσαι πιο δεσμευμένος. Επίσης, στο Γυμνάσιο υπάρχουν πιο πολύ αυτά τα …πειράγματα, σε επηρεάζουν πιο πολύ οι συμμαθητές σου με την έννοια ότι σε αντίθεση με το Λύκειο δεν έχουν ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα, καθώς είναι και η αρχή της εφηβείας (12-15 χρονών) .

Τα παιδιά στο Λύκειο είναι πιο ώριμα. Στο Λύκειο μπορείς να επιλέξεις τις παρέες σου, έχεις περισσότερες δυνατότητες. Το Λύκειο, νομίζω, είναι το σχολείο το οποίο σε προετοιμάζει για τον έξω κόσμο! Υπάρχει μεγαλύτερη ανεξαρτησία και αυτονομία και ,όσο πιο σοβαρός είσαι ,τόσο καλύτερα περνάς. Ενώ, στο Γυμνάσιο μπορεί να τιμωρούνται πιο εύκολα οι ανώριμες συμπεριφορές, στο Λύκειο είναι διαφορετικά, για τον λόγο ότι ο καθένας μεγαλώνοντας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του, συνεπώς ,όταν κάποιος κάνει ατασθαλίες, τιμωρείται με την αδιαφορία των άλλων προς τις πράξεις του. Μπορείς, επίσης, να προσεγγίσεις και να επικοινωνήσεις πιο εύκολα με τους καθηγητές σου, το χάσμα μεταξύ μαθητή και καθηγητή μειώνεται, και στη δική μου περίπτωση σιγά σιγά παύει να υπάρχει, με την έννοια ότι ο μαθητής μπορεί  να εμπιστευτεί και να επικοινωνήσει με τους καθηγητές του πιο εύκολα απ’ ό,τι σε μικρότερη ηλικία. Σίγουρα χρειάζεται πιο πολύ διάβασμα, σίγουρα χρειάζεται πιο πολύς κόπος, από το Λύκειο όμως αποφασίζεις ποιο δρόμο θα χαράξεις στη ζωή σου.

  Γιώργος Τριανταφύλλου, Α5

Σχολιάστε

Top