- Γεια σας κύριε Λωτοφάγε, μήπως θα μπορούσατε να απαντήσετε σε μερικές ερωτήσεις;
-Δεν πειράζει, ήρθα εδώ μόνο για να σας κάνω μερικές ερωτήσεις.
-Η δεύτερη ερώτηση είναι: Όταν κάποιος καταναλώνει τον λωτό, μπορεί να σταματήσει να τον τρώει, με δική του θέληση;
- Από ό,τι μάθαμε, πριν λίγες μέρες στο νησί σας είχε έρθει ο Οδυσσέας που πολέμησε στην Τροία, θυμάστε μήπως πώς τον υποδεχτήκατε;
-Δεν πειράξει, σας ευχαριστούμε που απαντήσατε στις ερωτήσεις μας.
Οδηγίες: Παίρνω συνέντευξη από τον Πολύφημο, μετά από την επίσκεψη του Οδυσσέα και των συντρόφων του. Γνωρίζω ότι:
- Οι Κύκλωπες ζουν απομονωμένοι και ανοργάνωτοι, χωρίς νόμους· δεν καλλιεργούν τη γη, δεν έχουν καράβια· είναι βοσκοί και συλλέκτες καρπών.
Όταν ο Οδυσσέας έφτασε, διάλεξε δώδεκα συντρόφους, πήρε και το ασκί με το δυνατό γλυκό κρασί των Κικόνων και πήγε στη σπηλιά του θεόρατου Κύκλωπα Πολύφημου. Ο ίδιος απουσίαζε, και οι σύντροφοί του τον παρακαλούσαν να πάρουν από κει προμήθειες και να φύγουν, ενώ αυτός, δυστυχώς, δεν τους άκουσε. Όταν ο Πολύφημος μπήκε με το κοπάδι του στη σπηλιά, έκλεισε την είσοδο με πέτρα τεράστια, έκανε τις ποιμενικές δουλειές του και ρώτησε ποιοι είναι. Του είπαν την αλήθεια και ζήτησαν φιλοξενία στο όνομα του Ξένιου Δία. Εκείνος όμως μίλησε περιφρονητικά για τους θεούς, άρπαξε δύο συντρόφους και τους έφαγε. Το πρωί έφαγε άλλους δύο, και βγάζοντας το κοπάδι για βοσκή έκλεισε την έξοδο. Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοι του ετοιμάσαμε τότε έναν πάσσαλο και το βράδυ, αφού ο Κύκλωπας έφαγε πάλι δύο συντρόφους, τον μέθυσαν με το κρασί που είχαν μαζί τους. Ο Οδυσσέας , του δήλωσε ότι ονομάζεται Κανένας και, όταν κοιμήθηκε, τον τύφλωσαν. Ο Πολύφημος ζητούσε βοήθεια ουρλιάζοντας και δηλώνοντας ότι τον σκοτώνει ο Κανένας· έτσι, οι γειτονικοί του Κύκλωπες νόμισαν ότι τρελάθηκε. Από τη σπηλιά βγήκαν χωρίς να τους αντιληφθεί ο τυφλωμένος γίγαντας, γιατί ψηλαφώντας τα κριάρια έψαχνε να τους βρει στις ράχες τους, εκείνοι όμως ήταν δεμένοι κάτω από τις κοιλιές τους. Απομακρυνθήκαν παίρνοντας μαζί τους πολλά γιδοπρόβατα και ανοίχτηκαν στη θάλασσα. Ο Οδυσσέας φώναξε τότε λόγια εκδικητικά προς τον Κύκλωπα, αποκάλυψε και την ταυτότητά του και μίλησε προσβλητικά για τον πατέρα του, τον Ποσειδώνα. Με τα στοιχεία που του έδωσε, ο Πολύφημος απηύθυνε κατάρα για τον Οδυσσέα στον πατέρα του.

Ο Κύκλωπας Πολύφημος
Δημοσιογράφος: Νίκος Καλαϊτζίδης, τμήμα Α1
- Πες μου Πολύφημε, πώς περνάς τον χρόνο σου στο νησί;
- Βόσκω τα κριάρια μου και συλλέγω καρπούς.
- Πώς αντέδρασες όταν είδες τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του στην σπηλιά σου;
-Κατευθείαν πήγα να τους κλείσω την είσοδο και τους ρώτησα ποιοι είναι.
- Πώς αντέδρασες όταν έγινε αναφορά στο όνομα του θεού Δία;
-Τότε θύμωσα! Εκείνη τη στιγμή βρήκα δυο άτομα μπροστά μου και τα έφαγα.
- Πώς ένιωσες όταν κατάλαβες ότι ο Οδυσσέας σε κορόιδεψε, σε τύφλωσε και το απέδρασε από τη σπηλιά;
- Εκείνη τη στιγμή ήθελα να τους εξοντώσω όλους.
- Το πρώτο πράγμα που σου είπε ο Οδυσσέας φεύγοντας είναι ότι τον λένε Κανένα. Πώς σε αντιμετώπισαν οι άλλοι Κύκλωπες όταν τους είπες ποιος σε τύφλωσε;
-Όλοι με κορόιδευαν και με ρωτούσαν πώς γίνεται να σε τύφλωσε κανένας; Τότε, αφού είδα ότι δε με πίστευαν, είπα τον πατέρα μου τον Ποσειδώνα να του δώσει κατάρα.
- Τι δυσκολίες αντιμετωπίζεις χωρίς μάτι στις δουλειές και γενικά στη ζωή σου;
-Τώρα δεν μπορώ να βοσκήσω τα κριάρια μου και δεν βλέπω πού είμαι και πού πηγαίνω!
Δημοσιογράφοι: Φένια Νταρλαγιάννη- Παναγιώτα Χοϊλού- τμήμα Α2
- Πολύφημε, πες μας, πώς είναι η ζωή των Κυκλώπων;
- Η ζωή των Κυκλώπων είναι ανοργάνωτη, χωρίς νόμους. Επίσης, δεν καλλιεργούμε τη γη αλλά κυρίως είμαστε συλλέκτες καρπών και βοσκοί.
- Πόσους συντρόφους είχε ο Οδυσσέας μαζί του, όταν ήρθε στη σπηλιά σου;
- Ο Οδυσσέας είχε μαζί του 12 συντρόφους.
- Και εσύ δεν τους άφησες να φύγουν. Με τι έκλεισες την πόρτα της σπηλιάς σου;
- Έκλεισα την είσοδο με μία τεράστια πέτρα , αφού, βέβαια, έβαλα μέσα το κοπάδι μου.
- Πώς σου είπε ο Οδυσσέας ότι ονομάζεται και τι έκανε όταν κοιμήθηκες;
- Ο Οδυσσέας μου είπε ότι τον έλεγαν» ο Κανένας» και όταν κοιμήθηκα αυτός και οι σύντροφοί του με τύφλωσαν.
- Πώς κατάφερε να φύγει από την σπηλιά ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του;
- Κατάφεραν να ξεφύγουν δεμένοι στις κοιλιές των κριαριών μου!
- Από ποιους ζήτησες βοήθεια όταν τυφλώθηκες;
- Ζήτησα βοήθεια από τους γείτονες μου, αλλά κανένας δεν με πίστεψε όταν τους είπα ότι με τύφλωσε ο Κανένας! Με αυτό το όνομα μου παρουσιάστηκε ο Οδυσσέας!
- Τι πήρε μαζί του ο Οδυσσέας όταν απομακρύνθηκε από την σπηλιά και πότε σου αποκάλυψε την πραγματική του ταυτότητα;
- Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του απομακρύνθηκαν παίρνοντας μαζί τους πολλά γιδοπρόβατα και ο Οδυσσέας μου φώναξε αποκαλύπτοντας και την ταυτότητα του.
Δημοσιογράφος: Ραφαηλία Ζερκιτανίδου, τμήμα Α1
- Τι κάνετε για την επιβίωσή σας κύριε Πολύφημε;
- Εμείς οι Κύκλωπες ζούμε μακριά από τον κόσμο, δεν έχουμε νόμους και είμαστε ελεύθεροι. Δεν έχουμε καράβια και χωράφια, αλλά είμαστε βοσκοί και συλλέκτες καρπών.
-Μας ενημέρωσαν ότι ο Οδυσσέας σας επισκέφτηκε, τι ακριβώς έγινε;
-Τον Οδυσσέα εγώ αρχικά δεν τον ήξερα, τον βρήκα στην σπηλιά μου με τους συντρόφους του. Μου εξήγησαν ότι πρέπει να τους φιλοξενήσω και έτσι έκανα. Ένα βράδυ όμως με μέθυσαν και με τύφλωσαν με ένα ξύλινο δόρυ. Εγώ άρχισα να φωνάζω και ήρθαν γείτονες να με ρωτήσουν ποιος με τύφλωσε. Και εγώ τους απάντησα << Ο κανένας>>, γιατί έτσι μου είχε πει ο Οδυσσέας, ότι τον λένε <<Κανένα>> . Αυτοί τότε έφυγαν γιατί νόμιζαν ότι τρελάθηκα. Την επόμενη μέρα το σχέδιο μου να τους κρατήσω στην σπηλιά απέτυχε. Αφού βγήκαν πήραν τα καράβια τους και έφυγαν. Και εγώ τους έδωσα την πιο άσχημη κατάρα που θα μπορούσα να δώσω σε κάποιον.
-Πώς νιώσατε όταν είδατε ξένους στην σπηλιά σας;
- Νόμιζα ότι ήταν κλέφτες και θα μου παίρνανε το γάλα και το φαγητό μου. Για αυτόν τον λόγο έφαγα 2 από τους συντρόφους του Οδυσσέα.
- Όταν ο Οδυσσέας σας πρόσφερε κρασί τι σκεφτήκατε;
- Μου είπε σαν δικαιολογία ότι το πίνουν όλοι οι γίγαντες και οι θεοί, και εγώ υπέθεσα ότι έπρεπε να το πιω. Πραγματικά ήταν πολύ ωραίο! Αφού όμως δεν ήξερα τι ήταν το κρασί, δεν ήξερα και ότι μεθάει. Μέθυσα και με πήρε ο ύπνος.
-Την ώρα που σας τύφλωσε πώς αισθανθήκατε;
Την ώρα που ο Οδυσσέας και οι σύντροφοι του με τύφλωσαν, θύμωσα πολύ γιατί ένιωσα αδύναμος και ότι με εκμεταλλεύτηκαν. Δεν μου άρεσε καθόλου η συμπεριφορά τους.
-Ποιο ήταν το σχέδιο για να μην βγει ο Οδυσσέας και οι σύντροφοι του από την σπηλιά;
Σκέφτηκα ότι όταν θα άνοιγα την πύλη της σπηλιάς για να βγάλω τα πρόβατα για βοσκή, θα έβγαιναν και αυτοί. Υπέθεσα ότι θα ήταν πάνω στις ράχες των προβάτων. Για αυτό και εγώ άρχισα να πιάνω ένα- ένα τις ράχες τους. Το σχέδιο να τους πιάσω πριν βγουν έξω από την σπηλιά απέτυχε. Ο πολυμήχανος Οδυσσέας βρήκε τρόπο, έδεσε τους συντρόφους στην κοιλιά των προβάτων και απέδρασαν ξεγελώντας με.
Δημοσιογράφος: Αντώνης Βογιατζής, τμήμα Α1
- Κύριε Πολύφημε, ποια είναι η εντύπωσή σας μετά την συνάντησή σας με τον Οδυσσέα;
- Ο Οδυσσέας είναι ένας πολύ έξυπνος και πονηρός άνθρωπος που εξαιτίας του τυφλώθηκα.
- Λυπάμαι που το ακούω. Πώς είναι η ζωή σας τώρα που είστε τυφλός;
- Τώρα που τυφλώθηκα η ζωή μου είναι δύσκολη άλλα έχω τα αδέρφια μου τους Κύκλωπες να με βοηθάνε.
- Μάλιστα. Χάρηκα που σας γνώρισα. Ας μιλήσω και με τον πατέρα σας, τον Ποσειδώνα. Πείτε μου: Ποια ήταν η αντίδραση σας όταν μάθατε ότι τυφλώθηκε ο γιος σας από τον Οδυσσέα;
- Τρικυμία εν κρανίω! Σήκωσα την θάλασσα και ήθελα να τον καταπιεί!
- Το θεωρώ λογικό για έναν πατέρα να αντιδράσει τόσο άσχημα! Τώρα είστε ακόμα οργισμένος με τον Οδυσσέα;
- Η αλήθεια είναι ότι ακόμα είμαι εκνευρισμένος όμως όχι όσο ήμουν. Το πείσμα του να γυρίσει με νίκησε.
- Σας ευχαριστώ πάρα πολύ γι” αυτά που μοιραστήκατε μαζί μου.
Δημοσιογράφος: Παύλος Ιορδανόπουλος, τμήμα Α1
- Για σας κ. Κύκλωπα, είμαστε από την εφημερίδα ομήρου οδύσσεια και θέλαμε να σας ρωτήσουμε πώς νιώσατε πρόσφατα, που ο Οδυσσέας πέρασε από το νησί σας.
- Ξαφνιάστηκα όταν κατάλαβα πως αυτός και οι σύντροφοί του είχαν μπει κρυφά στη σπηλιά μου.
- Πώς αισθανθήκατε όταν σας έδωσαν να πιείτε κρασί;
- Μου άρεσε η γεύση του αν και με ζάλισε λίγο και κοιμήθηκα αμέσως. Μεγάλο λάθος, αφού βρήκε ευκαιρία ο Οδυσσέας και με τύφλωσε!
-Λυπάμαι! Να σας ρωτήσω κάτι τελευταίο; Όταν ξέφυγαν από την σπηλιά σας κάτω από τα πρόβατά σας, πώς νιώσατε;
-Ένιωσα προδομένος, αν και κατάφερα και έφαγα 4 συντρόφους του!
-Τώρα λέμε να φύγουμε. Γεια σας.
Συνέντευξη με τον Αίολο
Οδηγίες: Παίρνω συνέντευξη από τον Αίολο, μετά από την επίσκεψη του Οδυσσέα και των συντρόφων του. Γνωρίζω ότι:
- Ο Αίολος, στην ελληνική μυθολογία, ήταν ο διορισμένος από τον Δία υπεύθυνος για τους ανέμους. Ο Αίολος κρατούσε τους ανέμους μέσα στον ασκό του και τους άφηνε μετά από εντολή του Δία. Ζούσε στη νήσο Αιολία, που είχε χάλκινα τείχη, μαζί με την γυναίκα του Αμφιθέα. Είχε έξι γιους και έξι κόρες, που προσωποποιούσαν τους ανέμους. Οι γιοι τους δυνατούς ανέμους, οι θυγατέρες τους ήπιους (τις αύρες).
- Επόμενος σταθμός του Οδυσσέα και των συντρόφων του ήταν η Αιολία, το πλωτό νησί του Αιόλου, του θεού των ανέμων, που τους φιλοξένησε έναν μήνα. Κατά την αναχώρηση, ο θεός δώρισε στον Οδυσσέα έναν ασκό, όπου είχε κλείσει όλους τους ενάντιους ανέμους, και έπειτα από ταξίδι εννέα ημερών αντίκρισαν την Ιθάκη. Ο Οδυσσέας αποκοιμήθηκε και οι σύντροφοι του, νομίζοντας ότι ο ασκός έκρυβε θησαυρό, τον άνοιξαν· αμέσως ξεχύθηκαν οι άνεμοι και ξέσπασε τρικυμία που τους γύρισε πάλι στον Αίολο· εκείνος όμως έδιωξε τον Οδυσσέα ως θεομίσητο.

Αίολος, ο θεός των ανέμων
Δημοσιογράφοι:
Κατερίνα Παλαιολόγου, Βασιλική Πεϊτζίκα, Παναγιώτα Χαριεσβίλι,
τμήμα Α2
- Κατευθυνόμαστε προς το νησί του Αιόλου, για να συναντήσουμε τον Βασιλιά Αίολο, τον θεό των ανέμων και να μάθουμε την γνώμη του για τον γενναίο Οδυσσέα.
Αίολε, την δεύτερη φορά που ήρθε στο νησί σας ο Οδυσσέας για ποιο λόγο τον διώξατε;
- Διότι εγώ τον βοήθησα δίνοντας του έναν ασκό που είχα κλείσει μέσα όλους τους ενάντιους ανέμους και του είπα να μην τον ανοίξει μέχρι να φτάσει στην πατρίδα του την Ιθάκη. Αυτός όμως παράκουσε, τον άνοιξε και δημιουργήθηκε τρικυμία. Αυτό το θεώρησα πολύ ανεύθυνο και όταν η τρικυμία τους έφερε πίσω σε εμένα, εγώ τον έδιωξα λέγοντας του ότι είναι θεομίσητος.
- Πιστεύετε ότι ο Οδυσσέας άξιζε αυτά τα σκληρά σας λόγια;
- Μπορεί να ήμουν λίγο υπερβολικός αλλά δεν παύω να νομίζω ότι είναι ανεύθυνος και δεν αξίζει την βοήθεια μου ξανά. Εγώ τον υποδέχτηκα και τον φιλοξένησα αυτόν και τους συντρόφους του με πολύ ευγένεια και χαρά. Φρόντισα να φάνε ό,τι ήθελαν και να μην τους λείψει τίποτα κατά την διάρκεια της φιλοξενίας. Πριν φύγουν τους έδωσα φαί και νερό για το ταξίδι τους.
- Έχετε σκεφτεί ότι μπορεί να μην ευθύνεται ο Οδυσσέας και να φταίνε οι σύντροφοι του;
- Δεν με αφορά ποιος άνοιξε τον ασκό αλλά με ενόχλησε το γεγονός ότι παράκουσε την συμβουλή μου και επέτρεψε να ανοιχτεί ο ασκός. Σίγουρα έχει κι αυτός μερίδιο ευθύνης, άλλωστε είναι επικεφαλής και αυτός δίνει εντολές. Αν το έκανε ένας σύντροφος, ο Οδυσσέας έπρεπε να τον σταματήσει.
- Από όσους πέρασε ο Οδυσσέας είπαν πως είναι πολύ γενναίος και θαρραλέος. Συμφωνείτε με τα λεγόμενά τους;
Δεν αμφιβάλλω ότι ο Οδυσσέας είναι γενναίος. Εξάλλου μας το έχει αποδείξει τόσο καιρό που πέρασε μακριά από το βασίλειο του και την οικογένεια του πολεμώντας. Επίσης, έχει περάσει πολλά βάσανα και όλα τα αντιμετώπισε με πολύ υπομονή, τόλμη και αποφασιστικότητα.
- Θεωρείτε πως τον Οδυσσέα τον περιμένουν και άλλες περιπέτειες και βάσανα μέχρι να φτάσει στην πατρίδα του ή όχι;
-Δεν μπορώ να το κρίνω εγώ αυτό αλλά τον είδα πολύ αποφασισμένο να γυρίσει στην πατρίδα του και πιστεύω θα το κάνει. Είναι πολυμήχανος και θα αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία στο δρόμο του για τον γυρισμό. Επίσης του έχει λείψει το βασίλειο του και η οικογένεια του και επιθυμεί να τους ξαναδεί.
- Η συνέντευξη με τον Αίολο μόλις ολοκληρώθηκε. Συμπεράναμε ότι όπως και οι υπόλοιποι θεωρούσε τον Οδυσσέα γενναίο!
Συνέντευξη με την Κίρκη
Οδηγίες: Παίρνω συνέντευξη από την Κίρκη, μετά από την επίσκεψη του Οδυσσέα και των συντρόφων του. Γνωρίζω ότι:
- Η μάγισσα Κίρκη ζούσε στο νησί στο οποίο ήταν βασίλισσα, την Αιαία και μεταμόρφωνε τους εχθρούς της ή όσους την προσέβαλαν σε ζώα με τη χρήση μαγικών ποτών, καθώς γνώριζε πολλά για τα βότανα και τη φαρμακευτική τους επίδραση.
- Αφηγείται ο Οδυσσέας: « Με μόνο πια ένα καράβι φτάσαμε στην Αία, όπου κατοικούσε η μάγισσα θεά Κίρκη. Χώρισα τότε τους συντρόφους σε δύο ομάδες (από είκοσι δύο άντρες καθεμιά) με επικεφαλής στη μία εμένα και στην άλλη τον Ευρύλοχο· η δεύτερη ομάδα κληρώθηκε να πάει για εξερεύνηση. Όταν έφτασαν στο παλάτι της Κίρκης, εκείνη τους πρόσφερε μαγικό κυκεώνα, για να ξεχάσουν την πατρίδα, και με το μαγικό ραβδί της τους μεταμόρφωσε σε χοίρους. Μόνο ο Ευρύλοχος έμεινε απέξω και μου έφερε την τρομερή είδηση. Έσπευσα τότε αμέσως εκεί, παρά την αποτροπή του Ευρύλοχου, κατά τη διαδρομή όμως ο Ερμής με εφοδίασε με μαγικό αντιβότανο και συμβουλές για την αντιμετώπιση της μάγισσας. Έτσι, όχι μόνο δεν κατάφερε να με μεταμορφώσει, αλλά την ανάγκασα να ξαναδώσει στους συντρόφους την ανθρώπινη μορφή και να προσκαλέσει και τους άλλους στο παλάτι της, όπου φιλοξενηθήκαμε έναν χρόνο. Θυμηθήκαμε τότε τον νόστο – οι σύντροφοι πρώτοι – και η Κίρκη δεν έφερε αντίρρηση· ράγισε όμως η καρδιά μου, όταν μου είπε ότι είναι ανάγκη να κατεβώ πρώτα στον Άδη, για να μου δείξει ο νεκρός πια μάντης Τειρεσίας τον δρόμο του νόστου· αναθάρρησα, ωστόσο, με τις πληροφορίες και τις οδηγίες που μου έδωσε για το ταξίδι.»

Η μάγισσα Κίρκη
Δημοσιογράφος: Δήμητρα Ανδρονικίδου, τμήμα Α1
- Κίρκη σε ποιο νησί ζεις;
- Ζω στην Αία και είμαι η βασίλισσα.
- Γιατί μεταμόρφωνες τους ανθρώπους σε ζώα;
- Μεταμόρφωνα τους ανθρώπους σε ζώα μόνο όταν με πρόσβαλαν ή ήταν εχθροί μου.
- Σε πόσες ομάδες χώρισε ο Οδυσσέας τους συντρόφους του;
- Τους χώρισε σε δύο ομάδες των είκοσι δυο ατόμων η καθεμιά.
- Ποιοι ήταν οι αρχηγοί στις δυο ομάδες;
- Στην μια ομάδα ήταν ο Οδυσσέας και στην άλλη ήταν ο Ευρύλοχος.
- Σε τι μεταμόρφωσες τους συντρόφους του Οδυσσέα;
- Τους μεταμόρφωσα σε γουρούνια!
Δημοσιογράφος: Ευαγγελία Ανδρονικίδου, τμήμα Α1
- Πόσο καιρό φιλοξενήσατε τον Οδυσσέα;
- Τον φιλοξένησα ένα χρόνο
- Πώς τον μεταμορφώσατε και σε τι τον μεταμορφώσατε;
- Με το μαγικό ραβδί μεταμόρφωσα τους συντρόφους του σε χοίρους.
- Τι τους προσφέρατε όταν έφτασαν στο παλάτι;
- Τους πρόσφερα κυκεώνα για να ξεχάσουν την πατρίδα.
Συνέντευξη με μια Σειρήνα
Οδηγίες: Παίρνω συνέντευξη από μια Σειρήνα, μετά από την επίσκεψη του Οδυσσέα και των συντρόφων του. Γνωρίζω ότι:
- Ο Οδυσσέας, εφαρμόζοντας τις οδηγίες της Κίρκης, βούλωσε τα αυτιά των συντρόφων με κερί και εκείνοι τον έδεσαν σφιχτά στο κατάρτι, ώστε να ακούσει αυτός το μαγευτικό κάλεσμά τους, αλλά να μην μπορεί να ανταποκριθεί.
- Το τραγούδι των Σειρήνων:
«Έλα, Οδυσσέα περίφημε, δόξα των Αχαιών,
πλησίασε, άραξε εδώ το πλοίο, ν’ ακούσεις τη φωνή μας [...]
τη μελιστάλακτη , και να κερδίσεις καινούρια γνώση
Γιατί τα πάντα εμείς γνωρίζουμε,
όσα τραβήξανε στης Τροίας
τον κάμπο Αργείοι και Τρώες – θέλημα των θεών.
Κι ακόμη ξέρουμε τα όσα συμβαίνουν πάνω
σ’ ολόκληρη τη γη [...].»

Οι Σειρήνες
Δημοσιογράφος: Σταύρος Μεσημέρης, τμήμα Α2
- Γεια σου ξακουστή Σειρήνα ! Πώς είσαι αυτόν τον καιρό;
- Γεια σου και σε εσένα ……. Το όνομά σου;
- Σταύρος, με λένε Σταύρο.
- Γεια σου και σε εσένα λοιπόν Σταύρο. Μια που ρωτάς, αυτόν τον καιρό δε κάνω και πολλά , ξέρεις τώρα και με την καραντίνα και εδώ στην Ιταλία δεν περνάει κανένα πλοίο, οπότε δεν έχω απολύτως τίποτα να κάνω.
- Μάλιστα . Λοιπόν έχω έρθει εδώ για να σου κάνω μερικές ερωτήσεις για την εμπειρία σου με τον Οδυσσέα !
- Τέλεια ας ξεκινήσουμε !
- Ωραία, να η 1η ερώτηση: Πες μας λίγα λόγια για το περίφημο τραγούδι.
- Κοίτα. Το τραγούδι αυτό ήταν το νανούρισμα της μαμάς μας και σημαίνει πολλά για μένα.
- Πες μας ένα από όλα αυτά τα πολλά.
- Ηρέμησε λίγο, τρόπος του λέγειν είναι !
- Α , εντάξει, πάμε παρακάτω ;
- Φυσικά !
- 2η ερώτηση, λοιπόν. Τι το ξεχωριστό έχει το τραγούδι σας και μαγεύει όλους τους ναυτικούς ;
- Αν θέλεις να ξέρεις, ακούγεται τόσο ωραία επειδή έχουμε χάρισμα στην φωνή μας.
- Για πες μας πώς νιώθεις που έχεις ξεκληρίσει κυριολεκτικά τόσες πολλές οικογένειες;
- Άκου, είμαι ένα μυθικό τέρας, είναι στη φύση μου!
- Πάμε παρακάτω λοιπόν. Μπορείς να μας πεις λίγα πράγματα για τον Οδυσσέα;
- Ένα έχω να πω για αυτόν άνθρωπο, ότι είναι τόσο τρανός που ξεχωρίζει ανάμεσα σε τόσους ήρωες!
- Μάλιστα, σ’ ευχαριστώ για τον χρόνο σου! Εις το επανιδείν!
