Στήλη: Εργασίες μαθητών

Project Μικρογλυπτικής (Alberto Giacometti)

Project Μικρογλυπτικής (Alberto Giacometti)

 Β” και Γ” τάξη Γυμνασίου Κορινού Πιερίας

Υπεύθυνη καθηγήτρια ΠΕ 08 Μαρία Καλογνώμου

Στο πλαίσιο του μαθήματος των Εικαστικών μελετήσαμε, αναλύσαμε και συζητήσαμε για το έργο του σημαντικού Ελβετού καλλιτέχνη Alberto Giacometti. Ενός γλύπτη με ιδιότυπη εικαστική γλώσσα, με έργο που διέπεται από διάχυτο ανθρωποκεντρισμό και εκφράζεται από την ατέρμονη μελέτη της απλής και τετριμμένης  καθημερινότητας και της δράσης ενός απλού ανθρώπου. Με αφορμή τα ψιλόλιγνα γλυπτά και τα σχέδια που εκπόνησε στα μέσα του δημιουργικού του βίου, καταπιαστήκαμε με τον επαναπροσδιορισμό του:  “The walking man”. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β και Γ τάξης του σχολείου μας δημιούργησαν έργα μικρογλυπτικής βασισμένα σε δικές τους ιδέες με σκοπό την αφήγηση ενός «Περιπατητή». Έργα μικρών διαστάσεων, με υλικά το σύρμα, το μακετόχαρτο και βέβαια τον αυτοξηρούμενο πηλό. Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό για μαθητές οι οποίοι εκτέλεσαν σμιλεύοντας τον πηλό σε καθεστώς απόλυτης εκφραστικής ελευθερίας αντικείμενα τριών διαστάσεων!

Αυτή λοιπόν η απόλυτη ελευθερία της έκφρασης και στη συνέχεια η δυνατότητα κατανόησης και παρουσίασης του έργου τους, ήταν για κάθε μαθητή και μαθήτρια μια ολοκληρωμένη εξάσκηση θεωρητικών και πρακτικών δεξιοτήτων συνδυαστικά, στόχος μεταξύ πολλών άλλων που χαρακτηρίζουν το μάθημα των Εικαστικών.

Παρακάτω παρουσιάζουμε έργα των μαθητών και μαθητριών μας, έργα αξιοσημείωτης αισθητικής αξίας φτιαγμένα με φρεσκάδα και οξυδέρκεια, έργα με αρτιότητα μεγαλύτερη από αυτό που φανταζόμαστε και ευελπιστούμε σε ένα μαθητικό περιβάλλον.


0243 0246 0248 0254 0258 0260 0266 0272 0275 0278 0284 0287 0290 0293 0296 0299 0303 0308 0314 0317 0320 0323 085056 085100 085106 085118 085123

Η Οδύσσεια εμπνέει!

Κατά τη διάρκεια του περιορισμού των μετακινήσεων, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α1 και Α2 τμήματος ανέλαβαν δράση! Διάβασαν τις περιπέτειες του Οδυσσέα από το σχολικό βιβλίο και παρακολούθησαν σχετικά βίντεο στο διαδίκτυο. Μετά πήραν μολύβι και χαρτί… ή μάλλον το πληκτρολόγιό τους! Στην αρχή έπαιξαν το ρόλο του δημοσιογράφου: φαντάστηκαν ότι συνάντησαν όλους τους ανθρώπους, τους θεούς ή τα τέρατα που αντιμετώπισε ο Οδυσσέας στο μακρύ ταξίδι της επιστροφής. Τους έθεσαν ερωτήσεις και  παράλληλα έγραψαν εμπνευσμένες απαντήσεις! Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες! (Οι εικόνες έχουν επιλεγεί από το διαδίκτυο)

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία Κωνσταντινίδου

Συνέντευξη με έναν Κίκονα

 

  Οδηγίες:    Παίρνω συνέντευξη από έναν Κίκονα, μετά από την επίθεση που δέχτηκαν οι Κίκονες  από τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του. Γνωρίζω ότι:

  • Οι Κίκονες ήταν λαός που κατοικούσε στη Θράκη. Ήταν σπουδαίοι πολεμιστές και σύμμαχοι των Τρώων κατά τον Τρωικό πόλεμο.
  •  Όταν ο Οδυσσέας έφυγε από την Τροία για να επιστρέψει στην Ιθάκη, η πρώτη του στάση ήταν στη γη των Κικόνων. Ανάμεσα στις άλλες προμήθειες, πήρε και  δώδεκα αμφορείς με κρασί. Έπειτα, συνέχισε το ταξίδι του και όταν αργότερα πιάστηκε αιχμάλωτος στην σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου, ο οποίος έτρωγε τους συντρόφους του,  ο Οδυσσέας τον μέθυσε με το κρασί των Κικόνων, τον τύφλωσε και κατάφερε να αποδράσει με τους συντρόφους του. Το κρασί των Κικόνων έσωσε τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του από τον Κύκλωπα.
  • Ο Όμηρος αναφέρει πως ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του λεηλάτησαν την πόλη Ίσμαρο των Κικόνων. Ο Οδυσσέας διέταξε να φύγουν αμέσως, όμως οι σύντροφοί του δεν υπάκουσαν και το έριξαν στο φαγοπότι. Δέχτηκαν τότε αντεπίθεση από τους Κύκλωπες. Κατά την υποχώρηση χάθηκαν 6 σύντροφοι του Οδυσσέα από κάθε καράβι (12 καράβια)
ΚΙΚΟΝΕΣ

Οι Κίκονες της Θράκης

Δημοσιογράφος – Ράνια Τσάμη, τμήμα Α2

 

-Γεια σας κύριε Κίκονα, θα μπορούσα να σας κάνω μερικές ερωτήσεις;

-Ναι φυσικά.

-Η πρώτη ερώτηση είναι: Πώς νιώσατε όταν ξαφνικά σας επιτέθηκε ο Οδυσσέας, ο βασιλιάς της Ιθάκης;

-Η αλήθεια είναι ότι αυτή η επίθεση ήταν πολύ απρόοπτη και εμείς δεν ήμασταν καθόλου προετοιμασμένοι. Τα συναισθήματα μου εκείνη την στιγμή, ήταν ανάμεικτα όπως φόβος για να μην χάσω την ζωή μου, αγωνία για το τι θα επακολουθήσει και θυμό γιατί εμένα προσωπικά δεν μου αρέσουν να γίνονται τέτοιου είδους κακές επιθέσεις! Κάποιες φορές, βέβαια,  αναγκάζομαι να συμμετέχω σε αυτές, αν και δεν θέλω. Νομίζω ότι άμα ζήσουμε ειρηνικά το μέλλον μας θα είναι πολύ καλύτερο!

-Έχετε δίκαιο, φυσικά! Νομίζετε ότι άμα ο Οδυσσέας έμπαινε  ειρηνικά στην πόλη σας, θα τον δεχόσασταν με καλοσύνη και κατανόηση;

- Μμμμ…Νομίζω πως όχι, γιατί εμείς βοηθήσαμε την Τροία να πολεμήσει απέναντι στον Οδυσσέα, οπότε είμαστε κατά κάποιο τρόπο εχθροί του. Όμως εγώ πάλι λέω ότι θα ήταν προτιμότερο να μην υπάρχει έχθρα από κανέναν άνθρωπο σε κάποιον άλλο.

- Ο Οδυσσέας για ποιο λόγο πιστεύετε ότι ήρθε για να λεηλατήσει την πόλη σας;

- Εγώ πιστεύω ότι ο Οδυσσέας ήρθε για να λεηλατήσει την πόλη μας, γιατί , όπως άκουσα, από τη στιγμή που  ξεκίνησε από την Τροία με προορισμό την Ιθάκη, έχασε όλα τα λάφυρα και τις προμήθειες που είχε. Για αυτό ήρθε να πάρει τα δικά μας, ώστε να μην πεθάνει της πείνας και να μην γυρίσει με άδεια χέρια στην πατρίδα του.

-  Μήπως, κύριε Κίκονα, γνωρίζετε τι κατάφερε ο Οδυσσέας τελικά να σας πάρει;

-Νομίζω ότι ο Οδυσσέας κατάφερε να μας πάρει πολλά τρόφιμα, μαζί με 12 αμφορείς με κρασί και πάρα μα πάρα πολλά λάφυρα και αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας.

- Τελικά, πείτε μου,  καταφέρατε να πιάσετε τον Οδυσσέα και με ποιο τρόπο;

-Τελικά, κάποιοι στρατιώτες μας κατάφεραν να τους ακολουθήσουν, και επειδή  οι άντρες του Οδυσσέα ,αντί να μπουν στο πλοίο και να φύγουν, έκατσαν να ξεκουραστούν, οι στρατιώτες μας  τους έκαναν επίθεση. Σκότωσαν 72 άντρες του Οδυσσέα, αλλά, δυστυχώς, δεν κατάφεραν να τον σταματήσουν.

-Σας ευχαριστώ, που σπαταλήσατε λίγο από τον χρόνο σας, για να μας εξηγήσετε τι συνέβη!

-Εγώ ευχαριστώ!!!

 

Δημοσιογράφος- Αλεξάνδρα Σονίδου, τμήμα Α2

- Γεια σας κύριε Κίκονα, μπορείτε να μας πείτε τι συνέβη;

-  Ήταν πρωί, όλα ήταν μια χαρά,  ώσπου ξαφνικά εμφανίστηκαν κάποιοι πολεμιστές και λεηλάτησαν την πόλη μας!

-Το περιμένατε αυτό;

Όχι, όπως είπα και πριν ήταν πολύ ξαφνικό! Ήμασταν απροετοίμαστοι!

- Τι πήραν από εσάς;

- Μας πήραν αρκετές προμήθειες και 12 αμφορείς με κρασί.

- Πώς αντιμετωπίσατε το γεγονός;

- Μόλις έφυγαν, κάποιοι πολεμιστές δικοί μας τους ακολούθησαν, πήραν ό,τι μπορούσαν και σκότωσαν όσους πρόλαβαν!

- Τι θα κάνετε από εδώ και μπρος;

- Θα είμαστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι για καθετί που θα ακολουθήσει!

- Ευχαριστώ πολύ!

    

Δημοσιογράφος: Γιάννης Αλαμάνας, τμήμα Α1

- Ας μάθουμε τι έγινε στη χώρα των Κικόνων από τον αρχηγό τους! Πείτε μας, ποια είναι η καταγωγή σας και με ποιους λαούς είστε σύμμαχοι;

Καταγόμαστε από μια περιοχή της Θράκης που ονομάζεται Ίζμαρος. Είμαστε ένας γενναίος λαός και φημιζόμαστε για τους σπουδαίους πολεμιστές μας. Κατά την διάρκεια του Τρωικού πολέμου  συμμαχήσαμε με τους Τρώες.

–Πότε  δεχτήκατε επίθεση και πώς νιώθετε γι’ αυτό;

Δεχτήκαμε αυτή την απρόσμενη επίθεση μέρα μεσημέρι, την ώρα που γινόταν η αγορά. Ο λαός μου  τρομοκρατήθηκε και όλοι έτρεξαν μακριά για να γλιτώσουν. Επικράτησε μεγάλος πανικός και φωνές ακούγονταν παντού. Είμαι πολύ θυμωμένος γι’ αυτή τη λεηλασία και για τον τρόμο που έζησε ο λαός μου!

–Γνωρίζετε ποιοι ήταν αυτοί που σας επιτέθηκαν; Και κυρίως, τι άρπαξαν από την αγορά σας;

Ναι! Ήταν ο πολυμήχανος Οδυσσέας με τους άντρες του! Πήρανε κυρίως τρόφιμα και πολύ κρασί.

–Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι σας επιτέθηκαν και σας λεηλάτησαν;

Πιστεύω ότι μας λεηλάτησαν επειδή τους τελείωσαν τα τρόφιμα και ήρθαν να εφοδιαστούν, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την πατρίδα τους.

–Εσείς που είστε και ο αρχηγός των Κικόνων πώς αντιδράσατε;

Ο Οδυσσέας με τους άντρες του δεν έφυγαν αμέσως μετά τη λεηλασία. Αντίθετα, φάγανε και ήπιανε και το έριξαν στον ύπνο. Έτσι το επόμενο πρωί βρήκαμε την ευκαιρία και περάσαμε στην αντεπίθεση. Τους πιάσαμε απροετοίμαστους! Δεν το περίμεναν! Φάνηκαν υπερόπτες! Τους επιτεθήκαμε και μάλιστα σκοτώσαμε πολλούς από τους άντρες του Οδυσσέα. Οι υπόλοιποι ανέβηκαν στα καράβια τους και έφυγαν.

–Σας  ευχαριστούμε!

 

Δημοσιογράφος: Κωνσταντίνος Σεϊταρίδης, τμήμα Α2

- Κύριε Κίκονα, θα μπορούσατε να περιγράψετε στους αναγνώστες της εφημερίδας μας τον τόπο από τον οποίο κατάγεστε;

- Με μεγάλη χαρά! Ο λαός μου ανήκει σε θρακικό φύλο που κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. κατοικούσε στην περιοχή ανάμεσα στη Βιστωνίδα λίμνη και τις εκβολές του ποταμού Έβρου.

- Πείτε μας δύο πράγματα για τα οποία φημίζεται ο λαός σας.

- Οι Κίκονες ήταν ανέκαθεν γνωστοί ως άριστοι ιππείς και ως πιο πολιτισμένοι από όλους τους Θράκες.

- Ποιος ήταν ο ρόλος των Κικόνων κατά τον Τρωϊκό πόλεμο;

- Οι Κίκονες ήταν σύμμαχοι των Τρώων και τροφοδοτούσαν με το φημισμένο τους κρασί τους Τρώες αλλά και τους Αχαιούς κατά τον πόλεμο, που διήρκησε δέκα χρόνια. Όλοι οι πολεμιστές έπιναν κρασί με νερό πριν από τη μάχη.

-  Γνωρίσατε και τον Οδυσσέα;

- Ναι, τον συνάντησα όταν, κατά την επιστροφή του στην Ιθάκη, έκανε στάση στη χώρα μου.

- Πείτε μας λίγα λόγια για τη συνάντηση αυτή.

- Ο Οδυσσέας έφυγε από την Τροία µε δώδεκα καράβια. Όταν όµως ξανοίχτηκαν τα πλοία του στο Αιγαίο, οι θεοί έστειλαν άγριους ανέµους που τα έσπρωξαν βόρεια, στη χώρα μας. Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του μας άρπαξαν ζώα και κρασί και κάθισαν στην αµµουδιά να φάνε. Τότε τους επιτεθήκαμε όλοι µαζί κι έγινε άγρια µάχη. Πολλοί πολεμιστές σκοτώθηκαν κι οι άλλοι µπήκανε στα καράβια γρήγορα κι έφυγαν μέσα σε άγρια καταιγίδα.

- Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία… Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

 

Συνέντευξη με έναν Λωτοφάγο

Οδηγίες:       Παίρνω συνέντευξη από έναν Λωτοφάγο, μετά από την επίσκεψη του Οδυσσέα και των συντρόφων του. Γνωρίζω ότι:

  • Οι Λωτοφάγοι ήταν φιλόξενος και ειρηνικός λαός, που ζούσε κοντά στις ακτές της Β. Αφρικής, περιοχή όπου είναι ευρύτατα διαδεδομένο το φυτό λωτός. Τα άνθη και οι καρποί του λωτού ήταν η κύρια τροφή των κατοίκων και προκαλούσαν ειρηνική απάθεια. Τον καρπό αυτό πρόσφεραν στους ταξιδιώτες επισκέπτες τους οι οποίοι στη συνέχεια έχαναν την επιθυμία της επιστροφής στη πατρίδα τους ή τη συνέχιση του ταξιδιού τους.
  • Όταν τα καράβια του Οδυσσέα έφτασαν στη χώρα των λωτοφάγων, ο Οδυσσέας έστειλε τρεις συντρόφους να εξερευνήσουν την περιοχή. Οι Λωτοφάγοι τους φιλοξένησαν και τους πρόσφεραν τον καρπό ενός περίεργου φυτού, του λωτού, που φύτρωνε στην περιοχή τους και αφαιρούσε την μνήμη. Έτσι, οι ναύτες του Οδυσσέα δεν επιθυμούσαν πλέον να επιστρέψουν στην Ιθάκη, λησμονώντας από πού έρχονται και πού κατευθύνονταν. Τελικά ο Οδυσσέας τους οδήγησε στα πλοία τους με τη βία, όπου και συνήλθαν.
ΛΩΤΟΦΑΓΟΙ

Οι Λωτοφάγοι

Δημοσιογράφος: Ράνια Τσάμη, τμήμα Α2

- Γεια σας κύριε Λωτοφάγε, μήπως θα μπορούσατε να απαντήσετε σε μερικές ερωτήσεις;

-Ναι φυσικά, αν και δεν θυμάμαι πολλά να σας πω!

-Η πρώτη ερώτηση είναι: Για ποιο λόγο καταναλώνετε  τόσο πολύ το φρούτο λωτό;

-Ο λωτός είναι ένα φρούτο τόσο νόστιμο και τόσο όμορφο εμφανισιακά, που κινεί  το ενδιαφέρον κάθε ανθρώπου για να το δοκιμάσει. Εκτός από την εξωτερική του εμφάνιση, άμα το φας, είναι σαν να σε μεταφέρει σε έναν άλλο κόσμο που όλα είναι όμορφα και ειρηνικά και χωρίς υποχρεώσεις. Έτσι όποιος το φάει έχει μία ξένοιαστη ζωή. Μήπως θα ήθελες  να τον δοκιμάσεις;

-Όχι ευχαριστώ!!!

-Μα γιατί θα νιώσεις ξέγνοιαστος για μια ζωή!

-Δεν πειράζει, ήρθα εδώ μόνο για να σας κάνω μερικές ερωτήσεις.

-Εντάξει αφού δεν θέλεις, πάμε στην επόμενη ερώτηση.

-Η δεύτερη ερώτηση είναι: Όταν κάποιος καταναλώνει τον λωτό, μπορεί να σταματήσει να τον τρώει,  με δική του θέληση;

-Εγώ τον λωτό τον καταναλώνω καθημερινά, δεν θέλω να σταματήσω να τον τρώω αλλά ούτε και μπορώ, επειδή έχω εθιστεί μαζί του.

- Μήπως θυμάστε πότε δοκιμάσατε τον λωτό για πρώτη φορά;

-Δυστυχώς δεν μπορώ να θυμηθώ τίποτα από το παρελθόν μου.

- Από ό,τι μάθαμε, πριν λίγες μέρες στο νησί σας είχε έρθει ο Οδυσσέας  που πολέμησε στην Τροία, θυμάστε μήπως πώς τον υποδεχτήκατε;

-Από το νησί μας έχουν περάσει τόσοι και τόσοι πολεμιστές, δεν μπορώ να θυμάμαι τον όπως τον είπες  Οδυσσέα, εκτός αν ήταν ένας νευρικός κύριος που είχε έρθει και πήρε μάλλον κάποιους φίλους του με το ζόρι. Συγγνώμη, αλλά δεν θα μπορέσω να σας απαντήσω σε άλλες ερωτήσεις, γιατί ο φίλος μου μού λέει ότι είναι η ώρα  του φαγητού.

-Δεν πειράξει, σας ευχαριστούμε που απαντήσατε στις ερωτήσεις μας.

-Τίποτα δεν κάνει, τα λέμε και άμα αλλάξεις γνώμη πέρνα από το στέκι μας να δοκιμάσεις κανέναν λωτό.

 

Συνέντευξη με τον Κύκλωπα Πολύφημο

Οδηγίες:   Παίρνω συνέντευξη από τον Πολύφημο, μετά από την επίσκεψη του Οδυσσέα και των συντρόφων του. Γνωρίζω ότι:

  • Οι Κύκλωπες ζουν απομονωμένοι και ανοργάνωτοι, χωρίς νόμους· δεν καλλιεργούν τη γη, δεν έχουν καράβια· είναι βοσκοί και συλλέκτες καρπών.

Όταν ο Οδυσσέας έφτασε, διάλεξε δώδεκα συντρόφους, πήρε και το ασκί με το δυνατό γλυκό κρασί των Κικόνων και πήγε στη σπηλιά του θεόρατου Κύκλωπα Πολύφημου. Ο ίδιος απουσίαζε, και οι σύντροφοί του τον παρακαλούσαν να πάρουν από κει προμήθειες και να φύγουν, ενώ αυτός, δυστυχώς, δεν τους άκουσε. Όταν ο Πολύφημος μπήκε με το κοπάδι του στη σπηλιά, έκλεισε την είσοδο με πέτρα τεράστια, έκανε τις ποιμενικές δουλειές του και ρώτησε ποιοι είναι. Του είπαν την αλήθεια και ζήτησαν φιλοξενία στο όνομα του Ξένιου Δία. Εκείνος όμως μίλησε περιφρονητικά για τους θεούς, άρπαξε δύο συντρόφους και τους έφαγε. Το πρωί έφαγε άλλους δύο, και βγάζοντας το κοπάδι για βοσκή έκλεισε την έξοδο.  Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοι του ετοιμάσαμε τότε έναν πάσσαλο και το βράδυ, αφού ο Κύκλωπας έφαγε πάλι δύο συντρόφους, τον μέθυσαν με το κρασί που είχαν μαζί τους. Ο Οδυσσέας , του δήλωσε ότι ονομάζεται Κανένας και, όταν κοιμήθηκε, τον τύφλωσαν. Ο Πολύφημος ζητούσε βοήθεια ουρλιάζοντας και δηλώνοντας ότι τον σκοτώνει ο Κανένας· έτσι, οι γειτονικοί του Κύκλωπες νόμισαν ότι τρελάθηκε. Από τη σπηλιά βγήκαν χωρίς να τους αντιληφθεί ο τυφλωμένος γίγαντας, γιατί ψηλαφώντας τα κριάρια έψαχνε να τους βρει στις ράχες τους, εκείνοι όμως ήταν δεμένοι κάτω από τις κοιλιές τους. Απομακρυνθήκαν παίρνοντας μαζί τους  πολλά γιδοπρόβατα και ανοίχτηκαν στη θάλασσα. Ο Οδυσσέας φώναξε τότε λόγια εκδικητικά προς τον Κύκλωπα, αποκάλυψε και την ταυτότητά του και μίλησε προσβλητικά για τον πατέρα του, τον Ποσειδώνα. Με τα στοιχεία που του έδωσε, ο Πολύφημος απηύθυνε κατάρα για τον Οδυσσέα στον πατέρα του.

ΚΥΚΛΩΠΑΣ

Ο Κύκλωπας Πολύφημος

Δημοσιογράφος: Νίκος Καλαϊτζίδης, τμήμα Α1

 

- Πες μου Πολύφημε, πώς περνάς τον χρόνο σου στο νησί;

- Βόσκω τα κριάρια μου και συλλέγω καρπούς.

- Πώς αντέδρασες όταν είδες τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του στην σπηλιά σου;

-Κατευθείαν πήγα να τους κλείσω την είσοδο και τους ρώτησα ποιοι είναι.

- Πώς αντέδρασες όταν έγινε αναφορά στο όνομα του θεού Δία;

-Τότε θύμωσα! Εκείνη τη στιγμή βρήκα δυο άτομα μπροστά μου και τα έφαγα.

- Πώς ένιωσες όταν κατάλαβες ότι ο Οδυσσέας σε κορόιδεψε, σε τύφλωσε και το απέδρασε από τη σπηλιά;

- Εκείνη τη στιγμή ήθελα να τους εξοντώσω όλους.

- Το πρώτο πράγμα που σου είπε ο Οδυσσέας φεύγοντας είναι ότι τον λένε Κανένα. Πώς σε αντιμετώπισαν οι άλλοι Κύκλωπες όταν τους είπες ποιος σε τύφλωσε;

-Όλοι με κορόιδευαν και με ρωτούσαν πώς γίνεται να σε τύφλωσε κανένας; Τότε, αφού είδα ότι δε με πίστευαν, είπα τον πατέρα μου τον Ποσειδώνα να του δώσει κατάρα.

- Τι δυσκολίες αντιμετωπίζεις χωρίς μάτι στις δουλειές και γενικά στη ζωή σου;

-Τώρα δεν μπορώ να βοσκήσω τα κριάρια μου και δεν βλέπω πού είμαι και πού πηγαίνω!

 

Δημοσιογράφοι: Φένια Νταρλαγιάννη- Παναγιώτα Χοϊλού- τμήμα Α2

- Πολύφημε, πες μας, πώς είναι η ζωή των Κυκλώπων;

- Η  ζωή των Κυκλώπων είναι ανοργάνωτη, χωρίς νόμους. Επίσης,  δεν καλλιεργούμε τη γη αλλά κυρίως είμαστε συλλέκτες καρπών και βοσκοί.

- Πόσους συντρόφους είχε ο Οδυσσέας μαζί του, όταν ήρθε στη σπηλιά σου;

- Ο Οδυσσέας  είχε μαζί του 12 συντρόφους.

-  Και εσύ δεν τους άφησες να φύγουν. Με τι έκλεισες την πόρτα της σπηλιάς σου;

Έκλεισα την είσοδο με μία τεράστια πέτρα , αφού, βέβαια, έβαλα μέσα το κοπάδι μου.

- Πώς σου είπε ο Οδυσσέας  ότι ονομάζεται και τι έκανε όταν κοιμήθηκες;

-  Ο Οδυσσέας μου είπε ότι τον έλεγαν» ο Κανένας» και όταν κοιμήθηκα αυτός και οι σύντροφοί του με τύφλωσαν.

- Πώς κατάφερε να φύγει από την σπηλιά ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του;

- Κατάφεραν να ξεφύγουν δεμένοι στις κοιλιές των κριαριών  μου!

- Από ποιους ζήτησες βοήθεια όταν τυφλώθηκες;

- Ζήτησα βοήθεια από τους γείτονες μου, αλλά κανένας δεν με πίστεψε όταν τους είπα ότι με τύφλωσε ο Κανένας! Με αυτό   το όνομα μου παρουσιάστηκε ο Οδυσσέας!

-  Τι πήρε μαζί του ο Οδυσσέας όταν απομακρύνθηκε από την σπηλιά και πότε σου αποκάλυψε την πραγματική του ταυτότητα;

- Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του απομακρύνθηκαν παίρνοντας μαζί τους πολλά γιδοπρόβατα και  ο Οδυσσέας μου φώναξε αποκαλύπτοντας και  την ταυτότητα του.

 

Δημοσιογράφος: Ραφαηλία Ζερκιτανίδου, τμήμα Α1

- Τι κάνετε για την επιβίωσή σας κύριε Πολύφημε;

- Εμείς οι Κύκλωπες ζούμε μακριά από τον κόσμο, δεν έχουμε νόμους και είμαστε ελεύθεροι. Δεν έχουμε καράβια και χωράφια, αλλά είμαστε βοσκοί και συλλέκτες καρπών.

-Μας ενημέρωσαν ότι ο Οδυσσέας σας επισκέφτηκε, τι ακριβώς έγινε;

-Τον Οδυσσέα εγώ αρχικά δεν τον ήξερα, τον βρήκα στην σπηλιά μου με τους συντρόφους του. Μου εξήγησαν ότι πρέπει να τους φιλοξενήσω και έτσι έκανα. Ένα βράδυ όμως με μέθυσαν και με τύφλωσαν με ένα ξύλινο δόρυ. Εγώ άρχισα να φωνάζω και ήρθαν γείτονες να με ρωτήσουν ποιος με τύφλωσε. Και εγώ τους απάντησα << Ο κανένας>>, γιατί έτσι μου είχε πει ο Οδυσσέας, ότι τον λένε <<Κανένα>> . Αυτοί τότε έφυγαν γιατί νόμιζαν ότι τρελάθηκα. Την επόμενη μέρα το σχέδιο μου να τους κρατήσω στην σπηλιά απέτυχε. Αφού βγήκαν πήραν τα καράβια τους και έφυγαν. Και εγώ τους έδωσα την πιο άσχημη κατάρα που θα μπορούσα να δώσω σε κάποιον.

-Πώς νιώσατε όταν είδατε ξένους στην σπηλιά σας;

- Νόμιζα ότι  ήταν κλέφτες και θα μου παίρνανε το γάλα και το φαγητό μου. Για αυτόν τον λόγο έφαγα 2 από τους συντρόφους του Οδυσσέα.

- Όταν ο Οδυσσέας σας πρόσφερε κρασί τι σκεφτήκατε;

- Μου είπε σαν δικαιολογία ότι το πίνουν όλοι οι γίγαντες και οι θεοί, και εγώ υπέθεσα ότι έπρεπε να το πιω.  Πραγματικά ήταν πολύ ωραίο! Αφού όμως δεν ήξερα τι ήταν το κρασί, δεν ήξερα και ότι μεθάει. Μέθυσα και με πήρε ο ύπνος.

-Την  ώρα που σας τύφλωσε πώς αισθανθήκατε;

Την ώρα που ο Οδυσσέας και οι σύντροφοι του με τύφλωσαν, θύμωσα πολύ γιατί ένιωσα αδύναμος και ότι με εκμεταλλεύτηκαν. Δεν μου άρεσε καθόλου η συμπεριφορά τους.

-Ποιο ήταν το σχέδιο για να μην βγει ο Οδυσσέας και οι  σύντροφοι του από την σπηλιά;

Σκέφτηκα ότι όταν θα άνοιγα την πύλη της σπηλιάς για να βγάλω τα πρόβατα για βοσκή,  θα έβγαιναν και αυτοί. Υπέθεσα ότι θα ήταν πάνω στις ράχες των προβάτων. Για αυτό και εγώ άρχισα να πιάνω ένα- ένα τις ράχες τους. Το σχέδιο να τους πιάσω πριν βγουν έξω από την σπηλιά απέτυχε. Ο πολυμήχανος Οδυσσέας βρήκε τρόπο, έδεσε τους συντρόφους στην κοιλιά των προβάτων και απέδρασαν ξεγελώντας με.

 

Δημοσιογράφος: Αντώνης Βογιατζής, τμήμα Α1

-  Κύριε Πολύφημε, ποια είναι η εντύπωσή σας μετά την συνάντησή σας με τον Οδυσσέα;

- Ο Οδυσσέας είναι ένας πολύ έξυπνος και πονηρός άνθρωπος που εξαιτίας του τυφλώθηκα.

- Λυπάμαι που το ακούω. Πώς είναι η ζωή σας τώρα που είστε τυφλός;

- Τώρα που τυφλώθηκα η ζωή μου είναι δύσκολη άλλα έχω τα αδέρφια μου τους Κύκλωπες να με βοηθάνε.

-  Μάλιστα. Χάρηκα που σας γνώρισα. Ας μιλήσω και με τον πατέρα σας, τον Ποσειδώνα. Πείτε μου: Ποια ήταν η αντίδραση σας όταν μάθατε ότι τυφλώθηκε ο γιος σας από τον Οδυσσέα;

- Τρικυμία εν κρανίω! Σήκωσα την θάλασσα και ήθελα να τον καταπιεί!

- Το θεωρώ λογικό για έναν πατέρα να αντιδράσει τόσο άσχημα! Τώρα είστε ακόμα οργισμένος με τον Οδυσσέα;

- Η αλήθεια είναι ότι ακόμα είμαι εκνευρισμένος όμως όχι όσο ήμουν. Το πείσμα του να γυρίσει με νίκησε.

- Σας ευχαριστώ πάρα πολύ γι” αυτά που μοιραστήκατε μαζί μου.

Δημοσιογράφος: Παύλος Ιορδανόπουλος, τμήμα Α1

- Για σας κ. Κύκλωπα, είμαστε από την εφημερίδα ομήρου οδύσσεια  και θέλαμε να σας ρωτήσουμε πώς νιώσατε πρόσφατα,   που ο Οδυσσέας πέρασε από το νησί σας.

-    Ξαφνιάστηκα όταν κατάλαβα πως αυτός και οι σύντροφοί του είχαν μπει κρυφά στη σπηλιά μου.

- Πώς αισθανθήκατε όταν σας έδωσαν να πιείτε κρασί;

- Μου άρεσε η γεύση του αν και με ζάλισε λίγο και κοιμήθηκα αμέσως. Μεγάλο λάθος, αφού βρήκε ευκαιρία ο Οδυσσέας και με τύφλωσε!

-Λυπάμαι! Να σας ρωτήσω κάτι τελευταίο;  Όταν ξέφυγαν από την σπηλιά σας κάτω από τα πρόβατά σας, πώς νιώσατε;

-Ένιωσα προδομένος, αν και κατάφερα και έφαγα 4 συντρόφους του!

-Τώρα λέμε να φύγουμε. Γεια σας.

 

Συνέντευξη με τον Αίολο

Οδηγίες: Παίρνω συνέντευξη από τον Αίολο, μετά από την επίσκεψη του Οδυσσέα και των συντρόφων του. Γνωρίζω ότι:

  • Ο Αίολος, στην ελληνική μυθολογία, ήταν ο διορισμένος από τον Δία υπεύθυνος για τους ανέμους. Ο Αίολος κρατούσε τους ανέμους μέσα στον ασκό του και τους άφηνε μετά από εντολή του Δία. Ζούσε στη νήσο Αιολία, που είχε χάλκινα τείχη, μαζί με την γυναίκα του Αμφιθέα. Είχε έξι γιους και έξι κόρες, που προσωποποιούσαν τους ανέμους. Οι γιοι τους δυνατούς ανέμους, οι θυγατέρες τους ήπιους (τις αύρες).
  • Επόμενος σταθμός του Οδυσσέα και των συντρόφων του ήταν η Αιολία, το πλωτό νησί του Αιόλου, του θεού των ανέμων, που τους φιλοξένησε έναν μήνα. Κατά την αναχώρηση, ο θεός  δώρισε στον Οδυσσέα έναν ασκό, όπου είχε κλείσει όλους τους ενάντιους ανέμους, και έπειτα από ταξίδι εννέα ημερών αντίκρισαν την Ιθάκη. Ο Οδυσσέας αποκοιμήθηκε και οι σύντροφοι του, νομίζοντας ότι ο ασκός έκρυβε θησαυρό, τον άνοιξαν· αμέσως ξεχύθηκαν οι άνεμοι και ξέσπασε τρικυμία που τους γύρισε πάλι στον Αίολο· εκείνος όμως έδιωξε  τον Οδυσσέα ως θεομίσητο.
ΑΙΟΛΟΣ

Αίολος, ο θεός των ανέμων

Δημοσιογράφοι:

Κατερίνα Παλαιολόγου, Βασιλική Πεϊτζίκα, Παναγιώτα Χαριεσβίλι,

τμήμα Α2

- Κατευθυνόμαστε προς το νησί του Αιόλου, για να συναντήσουμε τον Βασιλιά Αίολο, τον θεό των ανέμων και να μάθουμε την γνώμη του για τον γενναίο Οδυσσέα.

Αίολε, την δεύτερη φορά που ήρθε στο νησί σας ο Οδυσσέας για ποιο λόγο τον διώξατε;

- Διότι εγώ τον βοήθησα δίνοντας του  έναν ασκό που είχα κλείσει μέσα όλους τους ενάντιους ανέμους και του είπα να μην τον ανοίξει μέχρι να φτάσει στην πατρίδα του την Ιθάκη. Αυτός όμως παράκουσε, τον άνοιξε και δημιουργήθηκε τρικυμία.  Αυτό το θεώρησα πολύ ανεύθυνο και όταν η τρικυμία τους έφερε πίσω σε εμένα, εγώ τον έδιωξα λέγοντας του ότι είναι θεομίσητος.

-  Πιστεύετε ότι ο Οδυσσέας άξιζε αυτά τα σκληρά σας λόγια;

- Μπορεί να ήμουν λίγο υπερβολικός αλλά δεν παύω να νομίζω ότι είναι ανεύθυνος και δεν αξίζει την βοήθεια μου ξανά. Εγώ τον υποδέχτηκα και τον φιλοξένησα αυτόν και τους συντρόφους του με πολύ ευγένεια και χαρά. Φρόντισα να φάνε ό,τι ήθελαν και να μην τους λείψει τίποτα κατά την διάρκεια της φιλοξενίας. Πριν φύγουν τους έδωσα φαί και νερό για το ταξίδι τους.

- Έχετε σκεφτεί ότι μπορεί να μην ευθύνεται ο Οδυσσέας και να φταίνε οι σύντροφοι του;

- Δεν με αφορά ποιος άνοιξε τον ασκό αλλά με ενόχλησε το γεγονός ότι παράκουσε την συμβουλή μου και επέτρεψε να ανοιχτεί ο ασκός. Σίγουρα έχει κι αυτός μερίδιο ευθύνης, άλλωστε είναι επικεφαλής και αυτός δίνει εντολές. Αν το έκανε ένας σύντροφος, ο Οδυσσέας έπρεπε να τον σταματήσει.

- Από όσους πέρασε ο Οδυσσέας είπαν πως είναι πολύ γενναίος και θαρραλέος. Συμφωνείτε με τα λεγόμενά τους;

Δεν αμφιβάλλω ότι ο Οδυσσέας είναι γενναίος. Εξάλλου μας το έχει αποδείξει τόσο καιρό που πέρασε μακριά από το βασίλειο του και την οικογένεια του πολεμώντας. Επίσης, έχει περάσει πολλά βάσανα και όλα τα αντιμετώπισε με πολύ υπομονή, τόλμη και αποφασιστικότητα.

-  Θεωρείτε πως τον Οδυσσέα τον περιμένουν και άλλες περιπέτειες και βάσανα μέχρι να φτάσει στην πατρίδα του ή όχι;

-Δεν μπορώ να το κρίνω εγώ αυτό αλλά τον είδα πολύ αποφασισμένο να γυρίσει στην πατρίδα του και πιστεύω θα το κάνει. Είναι πολυμήχανος και θα αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία στο δρόμο του για τον γυρισμό. Επίσης του έχει λείψει το βασίλειο του και η οικογένεια του και επιθυμεί να τους ξαναδεί.

- Η συνέντευξη με τον Αίολο μόλις ολοκληρώθηκε. Συμπεράναμε ότι όπως και οι υπόλοιποι θεωρούσε τον Οδυσσέα γενναίο!

 

Συνέντευξη με την Κίρκη

 

Οδηγίες: Παίρνω συνέντευξη από την Κίρκη, μετά από την επίσκεψη του Οδυσσέα και των συντρόφων του. Γνωρίζω ότι:

  • Η μάγισσα Κίρκη ζούσε στο νησί στο οποίο ήταν βασίλισσα, την Αιαία και μεταμόρφωνε τους εχθρούς της ή όσους την προσέβαλαν σε ζώα με τη χρήση μαγικών ποτών, καθώς γνώριζε πολλά για τα βότανα και τη φαρμακευτική τους επίδραση.
  • Αφηγείται ο Οδυσσέας: « Με μόνο πια ένα καράβι φτάσαμε στην Αία, όπου κατοικούσε η μάγισσα θεά Κίρκη. Χώρισα τότε τους συντρόφους σε δύο ομάδες (από είκοσι δύο άντρες καθεμιά) με επικεφαλής στη μία εμένα και στην άλλη τον Ευρύλοχο· η δεύτερη ομάδα κληρώθηκε να πάει για εξερεύνηση.  Όταν έφτασαν στο παλάτι της Κίρκης, εκείνη τους πρόσφερε μαγικό κυκεώνα, για να ξεχάσουν την πατρίδα, και με το μαγικό ραβδί της τους μεταμόρφωσε σε χοίρους. Μόνο ο Ευρύλοχος έμεινε απέξω και μου έφερε την τρομερή είδηση.  Έσπευσα τότε αμέσως εκεί, παρά την αποτροπή του Ευρύλοχου, κατά τη διαδρομή όμως ο Ερμής με εφοδίασε με μαγικό αντιβότανο και συμβουλές για την αντιμετώπιση της μάγισσας. Έτσι, όχι μόνο δεν κατάφερε να με μεταμορφώσει, αλλά την ανάγκασα να ξαναδώσει στους συντρόφους την ανθρώπινη μορφή και να προσκαλέσει και τους άλλους στο παλάτι της, όπου φιλοξενηθήκαμε έναν χρόνο. Θυμηθήκαμε τότε τον νόστο – οι σύντροφοι πρώτοι – και η Κίρκη δεν έφερε αντίρρηση· ράγισε όμως η καρδιά μου, όταν μου είπε ότι είναι ανάγκη να κατεβώ πρώτα στον Άδη, για να μου δείξει ο νεκρός πια μάντης Τειρεσίας τον δρόμο του νόστου· αναθάρρησα, ωστόσο, με τις πληροφορίες και τις οδηγίες που μου έδωσε για το ταξίδι.»
ΚΙΡΚΗ

Η μάγισσα Κίρκη

Δημοσιογράφος: Δήμητρα  Ανδρονικίδου, τμήμα Α1

 

- Κίρκη σε ποιο νησί ζεις;

- Ζω στην Αία και είμαι η βασίλισσα. 

- Γιατί μεταμόρφωνες τους ανθρώπους σε ζώα;

- Μεταμόρφωνα τους ανθρώπους σε ζώα μόνο όταν με πρόσβαλαν ή ήταν εχθροί μου.

- Σε πόσες ομάδες χώρισε ο Οδυσσέας τους συντρόφους του;

Τους χώρισε σε δύο ομάδες των είκοσι δυο ατόμων η καθεμιά.

- Ποιοι ήταν οι αρχηγοί στις δυο ομάδες;

- Στην μια ομάδα ήταν ο Οδυσσέας και στην άλλη ήταν ο Ευρύλοχος.

- Σε τι μεταμόρφωσες τους συντρόφους του Οδυσσέα;

- Τους μεταμόρφωσα σε γουρούνια!

 

Δημοσιογράφος: Ευαγγελία  Ανδρονικίδου, τμήμα Α1

- Πόσο καιρό φιλοξενήσατε τον Οδυσσέα;

- Τον φιλοξένησα ένα χρόνο

Πώς τον μεταμορφώσατε και σε τι τον μεταμορφώσατε;

- Με το μαγικό ραβδί μεταμόρφωσα τους συντρόφους του σε χοίρους.

- Τι τους προσφέρατε όταν έφτασαν στο παλάτι;

- Τους πρόσφερα κυκεώνα για να ξεχάσουν την πατρίδα.

Συνέντευξη με μια Σειρήνα

 

Οδηγίες: Παίρνω συνέντευξη από μια Σειρήνα, μετά από την επίσκεψη του Οδυσσέα και των συντρόφων του. Γνωρίζω ότι:

  • Ο Οδυσσέας, εφαρμόζοντας  τις οδηγίες της Κίρκης, βούλωσε τα αυτιά των συντρόφων με κερί και εκείνοι τον έδεσαν σφιχτά στο κατάρτι, ώστε να ακούσει αυτός το  μαγευτικό κάλεσμά τους, αλλά να μην μπορεί να ανταποκριθεί.
  • Το τραγούδι των Σειρήνων:

«Έλα, Οδυσσέα περίφημε, δόξα των Αχαιών,

πλησίασε, άραξε εδώ το πλοίο, ν’ ακούσεις τη φωνή μας [...]

τη μελιστάλακτη , και να κερδίσεις καινούρια γνώση

Γιατί τα πάντα εμείς γνωρίζουμε,

όσα τραβήξανε στης Τροίας

τον κάμπο Αργείοι και Τρώες – θέλημα των θεών.

Κι ακόμη ξέρουμε τα όσα συμβαίνουν πάνω

σ’ ολόκληρη τη γη [...].»

ΣΕΙΡΗΝΕΣ

Οι Σειρήνες

Δημοσιογράφος: Σταύρος Μεσημέρης, τμήμα Α2

- Γεια  σου ξακουστή Σειρήνα ! Πώς είσαι αυτόν τον καιρό;

-  Γεια σου και σε εσένα ……. Το όνομά σου;

-  Σταύρος, με λένε Σταύρο.

-  Γεια σου και σε εσένα λοιπόν Σταύρο. Μια που ρωτάς, αυτόν τον καιρό δε κάνω και πολλά , ξέρεις τώρα και με την καραντίνα και εδώ στην Ιταλία δεν περνάει κανένα πλοίο, οπότε δεν έχω απολύτως τίποτα να κάνω.

- Μάλιστα . Λοιπόν έχω έρθει εδώ για να σου κάνω μερικές ερωτήσεις για την εμπειρία σου με τον  Οδυσσέα !

-  Τέλεια ας ξεκινήσουμε !

- Ωραία, να η  1η ερώτηση: Πες μας λίγα λόγια για το περίφημο τραγούδι.

-  Κοίτα. Το τραγούδι αυτό ήταν το νανούρισμα της μαμάς μας και σημαίνει πολλά για μένα.

-  Πες μας ένα από όλα αυτά τα πολλά.

-  Ηρέμησε λίγο, τρόπος του λέγειν είναι !

-  Α , εντάξει, πάμε παρακάτω ;

-  Φυσικά !

-   2η ερώτηση, λοιπόν. Τι το ξεχωριστό έχει το τραγούδι σας και μαγεύει όλους τους ναυτικούς ;

- Αν θέλεις  να ξέρεις, ακούγεται τόσο ωραία επειδή έχουμε χάρισμα στην φωνή μας.

-  Για πες μας πώς νιώθεις που έχεις ξεκληρίσει κυριολεκτικά τόσες πολλές οικογένειες;

-  Άκου, είμαι ένα μυθικό τέρας, είναι στη φύση μου!

-  Πάμε παρακάτω λοιπόν. Μπορείς να  μας πεις λίγα πράγματα για τον Οδυσσέα;

-  Ένα έχω να πω για αυτόν άνθρωπο, ότι είναι τόσο τρανός που ξεχωρίζει ανάμεσα σε τόσους ήρωες!

-  Μάλιστα, σ’ ευχαριστώ για τον χρόνο σου! Εις το επανιδείν!

πολυφημος

Η ιστορία του Οδυσσέα!

Της Δομνίκης Ταραρά, μαθήτριας του Α1

ithacaA_09

Την ιστορία του Οδυσσέα, θρυλικού βασιλιά της Ιθάκης, εμπλουτισμένη με νέες πληροφορίες παρουσιάζει η μαθήτρια του Α1 Ταραρά Δομνίκη, στο πλαίσιο εργασίας που εκπόνησε στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών από μετάφραση με διδάσκουσα την κ. Μερόπη Καραγιάννη.
Δεν έχετε παρά να ανοίξετε το παρακάτω αρχείο slideshare, προκειμένου να ενημερωθείτε σχετικά…


Πρώτη θέση η «Οικογενειακή συνάντηση»!

Η συντάκτρια της εφημερίδας μας Ευφροσύνη Δουρουκλάκη κατά το προηγούμενο σχολικό έτος πήρε μέρος στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό συγγραφής Θεατρικού Μονόπρακτου Γυμνασίων και Λυκείων που οργάνωσαν το Τμήμα Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Κρήτης (Όμιλος Θεατρικής και Μουσικής Παιδείας). Μετά την αξιολόγηση των συμμετοχών η μαθήτρια κατέλαβε την πρώτη θέση με το έργο της «Οικογενειακή συνάντηση». Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, στις 4 Νοεμβρίου 2018, όπου και έγινε παρουσίαση του έργου με τη μορφή Θεατρικού Αναλόγιου. Το θεατρικό μονόπρακτο με θέμα την ανάγκη σύσφιξης των οικογενειακών σχέσεων, ιδιαίτερα τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων αποδόθηκε θεατρικά στη χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας τον Δεκέμβριο του 2017 από πολυμελή ομάδα μαθητών και μαθητριών, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις.

ΒΡΑΒΕΙΟ1

Ευχαριστούμε θερμά τη Φρόσω που για μία ακόμα φορά μας έκανε περήφανους για τις διακρίσεις της! Της ευχόμαστε ανάλογη συνέχεια και στο νέο της σχολείο. Παρακάτω παραθέτουμε φωτογραφίες και βίντεο από τη χριστουγεννιάτικη γιορτή του 2017 οπότε το θεατρικό μονόπρακτο «Οικογενειακή συνάντηση» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά.

 

01551 01550 01544 01542 01540 01539 01529 01516 01501 01496 01493 01485 0147901552

Η ζωή χωρίς κάπνισμα!

ΕΠΑΙΝΟΣ ΜΠΕΙΝΟΓΛΟΥ

Η συντάκτρια της εφημερίδας μας Ιωάννα Μπεΐνογλου συμμετείχε στον 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Η Ζωή χωρίς Κάπνισμα» και απέσπασε έπαινο μεταξύ των μαθητών της Β’ τάξης γυμνασίου για το άρθρο που έγραψε κατά του καπνίσματος. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 9ου Πανελληνίου Μαθητικού Συνεδρίου «Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα» που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα, την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018, υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Παρακάτω δημοσιεύουμε το άρθρο της Ιωάννας και την συγχαίρουμε για τη σημαντική επιτυχία της.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς θα ήταν η ζωή σας χωρίς τσιγάρο; Πώς θα ήταν η υγεία σας χωρίς τσιγάρο; Οι περισσότεροι καπνιστές άναψαν το πρώτο τους τσιγάρο για να ’’δοκιμάσουν’’, όπως είπαν. Συνέχισαν όμως. Και συνεχίζουν εκατομμύρια άλλοι καπνιστές σ’ όλο τον κόσμο. Άμα ρωτήσουμε έναν καπνιστή γιατί συνεχίζει  και δεν κόβει το τσιγάρο μπορεί να μας απαντήσει ότι τον ηρεμεί. Τον ανακουφίζει, τον χαλαρώνει από κάποια συναισθηματική φόρτιση (π.χ: πίεση, άγχος, νεύρα στενοχώρια, κ.ά). Κι εγώ σας θέτω αυτήν την ερώτηση: Εσείς, που καπνίζετε για την ’’ανακούφιση’’ και την ’’ηρεμία’’ γιατί δεν διαβάζετε ένα βιβλίο; Γιατί δεν πηγαίνετε για ένα σύντομο περπάτημα ή ακόμη κι ένα σύντομο ταξίδι αντί να εισπνέετε αυτόν τον καρκίνο; Γιατί, ουσιαστικά, καρκίνο  εισπνέετε. Δεν προσφέρει τίποτα άλλο αυτό το περιβόητο τσιγάρο. Κάποιοι άλλοι πάλι, καπνίζουν από ευχαρίστηση. Το θεωρούν ως μια ανταμοιβή για να γιορτάσουν αυτό που ολοκλήρωσαν με επιτυχία. Γιατί να μην πάτε για φαγητό με την οικογένειά σας ή τους φίλους σας; Γιατί πρέπει να είναι το τσιγάρο αυτή η ανταμοιβή; Αυτή η ευχαρίστηση; Πολλοί νέοι ξεκινούν το κάπνισμα για να αισθάνονται κοινωνικά προσαρμοσμένοι. Επειδή η παρέα τους καπνίζει κι αυτοί δεν θέλουν να αποτελούν εξαίρεση. Αντιθέτως, όμως,  αυτό που θα έπρεπε να κάνουν είναι να αποτρέψουν και να απομακρύνουν την παρέα τους από το τσιγάρο. «Δοκίμασα μια φορά τσιγάρο», είπε η μαμά μου. «Και μετά ξανά και ξανά και ξανά, ώσπου έγινε συνήθειά μου». Ανάμεσα λοιπόν στις χιλιάδες ουσίες του καπνού υπάρχει και η νικοτίνη. Μία ουσία, που συνηθίζοντάς την, ο οργανισμός του καπνιστή απαιτεί να του χορηγείται τακτικά και στις ανάλογες δόσεις. Το τσιγάρο είναι σαν ναρκωτικό… Δηλαδή σε υπερβολική δόση ΘΑΝΑΣΙΜΟ… Επιπλέον, με το κάπνισμα δεν βλάπτετε μόνο τον εαυτό σας αλλά και τους γύρω σας… Τα αγαπημένα σας πρόσωπα, την οικογένειά σας… Οι λεγόμενοι ’’παθητικοί καπνιστές’’. Γι’ αυτό ξανασκεφτείτε το… Πώς θα ήταν η ζωή σας χωρίς το τσιγάρο; Πάνω απ’ όλα θα είσαστε υγιείς. Αναπνέετε καλύτερα, το αίμα σας κυκλοφορεί καλύτερα γιατί φυσικά, το κάπνισμα προκαλεί προβλήματα στο αναπνευστικό και κυκλοφορικό σύστημα. Νιώθετε ευεξία, νιώθετε ελεύθεροι που καταφέρατε να ξεφύγετε από μία κατάσταση εξάρτησης. Νιώθετε καλά με τον εαυτό σας, με την ψυχική σας υγεία. Ακόμη, μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης παθήσεων όπως ο καρκίνος, τα εγκεφαλικά-καρδιακά επεισόδια κι άλλα. Επίσης εξοικονομείτε χρήματα. Αν λογαριάσετε το πόσα χρήματα ξοδεύετε ανά εβδομάδα, μήνα, χρόνο, θα εκπλαγείτε! Όπως και το ρητό λέει: «Όταν καπνίζεις είναι σαν να πληρώνεις για να πεθάνεις νέος». Μπορεί να νιώσετε περήφανοι που δεν ανήκετε στην κατηγορία των καπνιστών πια. Και τέλος, το κάπνισμα προκαλεί κάθε χρόνο 5.000.000 θανάτους… Μέχρι το 2025 ο αριθμός αυτός θα έχει διπλασιαστεί! ΄Ετσι όταν ανάβεις ένα τσιγάρο, καίγεται κι η ζωή σου μαζί του…

Βίντεο για την υγιεινή ζωή!

Στα πλαίσια της Θεματικής Εβδομάδας που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας, οι μαθητές των τμημάτων Β1, Γ1 και Γ2 δημιούργησαν τα δικά τους βίντεο προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν όλους μας γύρω από σημαντικά θέματα που αφορούν την υγεία μας.

Όπως θα διαπιστώσετε παρακολουθώντας τα βίντεο οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας αποδίδουν πειστικά τους ρόλους τους και ξετυλίγουν τις υποκριτικές τους ικανότητες, εκπέμποντας ταυτόχρονα μηνύματα για μια υγιεινή ζωή με σωστές διατροφικές συνήθειες και απεξάρτηση από εθιστικούς παράγοντες. Τις ομάδες των μαθητών για την παραγωγή των βίντεο συντόνισε η φιλόλογος του Γυμνασίου Κορινού κυρία Μερόπη Καραγιάννη.

 k2 k1

Οι μαθητές του τμήματος Γ1 περνούν τα μηνύματα τους για μια ζωή χωρίς τσιγάρο: δημιούργησαν μία δική τους τηλεοπτική εκπομπή, στην οποία πρωταγωνιστούν και δίνουν απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα που όλοι έχουμε σχετικά με το κάπνισμα και τις ολέθριες επιπτώσεις του.

Κάποια ειδικά θέματα διατροφής απασχόλησαν τους μαθητές του τμήματος Γ2, οι οποίοι, στη δική τους τηλεοπτική εκπομπή για την υγεία, απαντούν σε ερωτήσεις του σύγχρονου ανθρώπου για τις υπερτροφές, τις καρκινογόνες τροφές και τη σπουδαιότητα της άσκησης.

 d2 d1

Τέλος, οι μαθητές του τμήματος Β2 δημιούργησαν μία σύντομη τηλεοπτική διαφήμιση για να προωθήσουν την υγιεινή διατροφή, με συμβουλές και παροτρύνσεις προς όλους!

s1

Όχι στον εθισμό!

eth2 eth5h3 h4

Ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια σε κάθε τύπου εθισμό δίνουν οι μαθητές της Β’ τάξης του Γυμνασίου Κορινού, μέσα από ένα βίντεο που δημιούργησαν κατά τη διάρκεια της θεματικής εβδομάδας. Ειδικότερα στα πλαίσια των δράσεων που αναπτύχθηκαν στον άξονα της καταπολέμησης των εθισμών, οι μαθητές της Β’ τάξης Χρήστος Ευφραιμίδης, Τόνι Γεσίλι, Νίκος Δημητριάδης, Κώστας Καΐσης και Τάσος Κουσίδης, συγκέντρωσαν τις εικαστικές συνθέσεις των συμμαθητών τους και επιστρατεύοντας τις καλλιτεχνικές τους ικανότητες δημιούργησαν ένα σύντομο αλλά μεστό μηνυμάτων βίντεο, ενάντια στους εθισμούς κάθε είδους! Τους μαθητές συντόνισε στην προσπάθειά τους η καθηγήτρια Καλλιτεχνικών κυρία Κατερίνα Τσιγκάνου και το αποτέλεσμα μπορείτε να το απολαύσετε παρακάτω!

ΑΝΤΙΕΘΙΣΤΕΣ eth6h8 h7 h1

Μια αξέχαστη εκδρομή!

Από τη Φρόσω Δουρουκλάκη, μαθήτρια του Β1

W7711297_1

Στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας διαβάσαμε ένα κείμενο του Γιώργου Ιωάννου. Πολλές φορές ο συγγραφέας ενός κειμένου φαντάζει σαν ένας άνθρωπος περίεργος.

Στην εκδρομή της τάξης μας στη Θεσσαλονίκη είχαμε να δούμε από κοντά προσωπικά αντικείμενα του Γιώργου Ιωάννου και του ποιητή και συγγραφέα Γιώργου Βαφόπουλου.

DSC00454

PHOTO_THESSALONIKHΗ κυρία που μας ξενάγησε ήταν ιδιαίτερα ευγενική μαζί μας. Δεν παρέλειπε να αναφερθεί σε χαριτωμένες λεπτομέρειες από τη ζωή τους, όπως για παράδειγμα ότι ο Ιωάννου είχε για κατοικίδιο μία κότα. Στη συνέχεια μαζευτήκαμε σε μία αίθουσα όπου δυο νεαροί ηθοποιοί μας μίλησαν για την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Όμως δεν έμοιαζε ούτε με ομιλία ούτε με μάθημα ιστορίας, ήταν μια θεατρική παράσταση χωρίς καθόλου σκηνικά. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί ήταν ανάμεσά μας και με το ταλέντο τους και το καταπληκτικό κείμενο του Βαφόπουλου κατάφεραν να μας ταξιδέψουν στην τουρκοκρατία, στην απελευθέρωση του 1912 και στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με δάκρυα οι προσπάθειες της Θεσσαλονίκης να ισορροπήσει ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή. Έμαθα αρκετά πράγματα, που ως τότε δεν γνώριζα. Ήταν μια καλή αφορμή για να μας παρακινήσει να μάθουμε την ιστορία της περιοχής μας που μπορεί να είναι τόσο συναρπαστική. Εξάλλου εμείς είμαστε οι συνεχιστές της ιστορίας και του πολιτισμού.

Όλα αυτά τα είδαμε μαζί με εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο που ήταν το όνειρο του Γιώργου Βαφόπουλου και της γυναίκας του Αναστασία Γερακοπούλου η οποία εργαζόταν ως καθηγήτρια Αγγλικών.

Σπάνιοι Χάρτες!

DSCF0841 DSCF0842


Μία άκρως ενδιαφέρουσα και σημαντική εργασία πραγματοποίησε ομάδα μαθητών της Β’ τάξης στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του Γυμνασίου Κορινού. Συγκεκριμένα οι μαθητές Δημητριάδης Νίκος, Κάμτζιου Κωνσταντίνος και Κέρογλου Λάζαρος υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Γεωλογίας κ. Χρήστου Λάζου συγκέντρωσαν και αποκατέστησαν παλαιούς χάρτες, οι οποίοι ήταν αποθηκευμένοι και ακατάλληλοι για χρήση. Πρόκειται για σπάνιους χάρτες που μπορούν να αξιοποιηθούν ως εποπτικό υλικό στα μαθήματα της Βιολογίας, της Φυσικής και της Γεωγραφίας ή να χρησιμοποιηθούν για άντληση πληροφοριών στα πλαίσια εργασιών και δραστηριοτήτων που υλοποιούνται στο σχολείο. Αξίζουν λοιπόν πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές και τον καθηγητή τους για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν!

DSCF0838 DSCF0839 DSCF0844 DSCF0845 DSCF0846 DSCF0847 DSCF0848 DSCF0849 DSCF0850 DSCF0852 DSCF0853 DSCF0854 DSCF0855 DSCF0856 DSCF0857 DSCF0858 DSCF0859 DSCF0860 DSCF0861 DSCF0862 DSCF0864 DSCF0865 DSCF0866 DSCF0867

Τα «κόκκινα λουστρίνια» εμπνέουν!

Το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Γυμνάσιο από φέτος διδάσκεται με διαφορετικό τρόπο, που επιτρέπει στους μαθητές να επιδίδονται σε ποικίλες δραστηριότητες. Σε αυτά τα πλαίσια στην Α’ τάξη του Γυμνασίου Κορινού η διδάσκουσα καθηγήτρια κ. Ξηρού Κυριακή, μετά την ολοκλήρωση της διδασκαλίας του κειμένου της Ειρήνης Μάρρα «Τα κόκκινα λουστρίνια» ζήτησε από τους μαθητές να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με ένα ποίημα, ένα τραγούδι, μια ζωγραφιά. Τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα του έφηβου ήρωα, η αίσθηση του οικογενειακού καθήκοντος, η δυνατή αδελφική αγάπη που είναι πιο δυνατή κι από τον έρωτα είναι τα θέματα που ενέπνευσαν τους μαθητές.

Και το αποτέλεσμα το ακόλουθο…


Top