Μελομακάρονα

ΑΠΟ: ΜΑΝΔΗΛΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ - Ιαν• 25•16

μελομακάρονα

Από τη Δρένη Βασιλική

Τα μελομακάρονα (ή φοινίκια στη Μικρασιατική διάλεκτο)μαζί με τους κουραμπιέδες αποτελούν τα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα τα οποία θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνικό σπίτι ιδιαίτερα στην περίοδο των Χριστουγέννων.

Τα μελομακάρονα έχουν ετυμολογικά αρχαιοελληνική προέλευση όσο και αν το μυαλό πάει στο «ιταλικό» μακαρόνι. Στα λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία» (επρόκειτο για νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, όπου μακάριζαν το νεκρό). Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία.

Αργότερα, όταν η μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού ονομάστηκε: μέλι+μακαρία = μελομακάρονο και καθιερώθηκε ως γλύκισμα του 12ημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκι».

Η παρασκευή τους είναι  εύκολη, η διατροφική τους αξία μεγάλη, ενώ οι θερμίδες που παίρνει κάποιος τρώγοντάς τα  λίγες (170 το καθένα) κι έτσι είναι  ένα γλυκό που καταναλώνεται χωρίς τύψεις.

Για  να  φτιάξετε  μελομακάρονα  θα  χρειαστείτε :

Υλικά:

α) Για τη ζύμη:

  •  600 γρ. λάδι
  •  300 γρ. φυτίνη
  •  1 ποτήρι νερού πορτοκάλι
  •  1 ποτήρι νερού αλισίβα
  •  5 κουταλάκια του γλυκού μπέικεν μπάουντερ
  •  1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 1/2 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
  •  λίγο ξύσμα από πορτοκάλι και λεμόνι
  •  300 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 500 γρ. ζάχαρη
  •  2 αλεύρι μαλακό (νούμερο 2)

β) Για  το  σιρόπι :

  • 1 κιλό μέλι
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • 3 στικ κανέλας
  • 3 ολόκληρα γαρύφαλλα

Παρασκευή:

Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε. Δεν τα ζυμώνουμε πάρα πολύ γιατί θα αποβάλλουν το σιρόπι και δε θα γίνουν αφράτα. Τα πλάθουμε μικρά, γιατί φουσκώνουν μέσα στο φούρνο κι αν είναι μεγάλα θα κολλήσουν μεταξύ τους. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω κάτω περίπου 30 λεπτά. Ετοιμάζουμετο σιρόπι 3 – 4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από το φούρνο. Τα ρίχνουμε καυτά  λίγα λίγα στο κρύο σιρόπι περίπου για 10-15 δευτερόλεπτα ανάλογα πόσο μαλακά τα θέλουμε.Τα στρώνουμε στην πιατέλα μας και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

Καλή επιτυχία!!!

Πηγές:

http://www.eirinika.gr/article/101425/i-etymologia-ton-hristoygenniatikon-glykon-koyrampies-apo-azeriko-qurabiya-kai

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF

Σχολιάστε

Top