Ο κύκλος των χαμένων ποιητών του Τομ Σούλμαν

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών

O Captain, my Captain!

Στις 17/12/2022 οι μαθητές της ομάδας φιλαναγνωσίας του 14ου Λυκείου Περιστερίου βρέθηκαν στο θέατρο Βρετάνια, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» του Τομ Σούλμαν με σκηνοθέτη τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη και πρωταγωνιστή στο ρόλο του Τζον Κίτινγκ τον Άκη Σακελλαρίου. Ο ηθοποιός ανέλαβε να υποδυθεί τον αντικομφορμιστή καθηγητή φιλολογίας και υπέρμαχο της ελευθερίας, Τζον Κίτινγκ, ο οποίος έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τις αντιδραστικές παραδοχές της αυστηρής και παραδοσιακής Ακαδημίας αρρένων του Γουέλτον και αλλάζει τη ζωή των εσωτερικών μαθητών της.

κπ

                                                             Περιμένοντας την έναρξη της παράστασης

«Δε διαβάζουμε ή γράφουμε ποίηση για να για να δείξουμε εκκεντρικοί! Διαβάζουμε και γράφουμε ποίηση επειδή ανήκουμε στο ανθρώπινο γένος και το ανθρώπινο γένος ξεχειλίζει από πάθος! Η ιατρική, η νομική, η διοίκηση επιχειρήσεων – ναι, αυτά είναι σεβαστά επαγγέλματα, απαραίτητα για να συνεχίζεται η ζωή… Η ποίηση, όμως, ο ρομαντισμός, η ομορφιά, ο έρωτας! –αυτά είναι που μας κρατάνε στη ζωή!». Εδώ συμπυκνώνεται η ουσία του έργου που διαδραματίζεται τη δεκαετία του ‘60 στο συντηρητικό ιδιωτικό λύκειο Γουέλτον, όπου οι μαθητές μεγαλώνουν υπακούοντας στις αυστηρές, θεμελιώδεις αρχές του σχολείου: «Παράδοση! Τιμή! Πειθαρχία! Υπεροχή!». Ο Τζον Κίτινγκ, με βασικό εργαλείο του την ποίηση, θα μάθει σταδιακά στους μαθητές του πώς να αγνοούν τις προκαταλήψεις, τις συνήθειες και τις επιρροές τις οποίες επιβάλλουν το οικογενειακό περιβάλλον, οι παραδόσεις και η κοινωνία, πώς να έχουν τη δική τους οπτική στα πράγματα και πώς να επιτρέψουν στην πραγματική τους φύση να μιλήσει. Ο αντισυμβατικός αλλά ουσιαστικός τρόπος διδασκαλίας του, θα καταφέρει να εμπνεύσει τον καθένα από τους νεαρούς μαθητές οι οποίοι, κάνοντας την προσωπική τους επανάσταση, θα ακολουθήσουν την κλίση τους, ενάντια στο κατεστημένο.

Συντελεστές: Η μετάφραση είναι της Νικολέτας Κοτσαηλίδου, η πρωτότυπη μουσική σύνθεση της Μαρίζας Ρίζου, τα σκηνικά της Αρετής Μουστάκα, τα κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδίρη, οι φωτισμοί της Ζωής Μολυβδά-Φαμέλη και η κίνηση της Φαίδρας Νταϊόγλου.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης