Ο Βασίλης Τριανταφύλλου, μαθητής του Α2 τμήματος Γυμνασίου, προτείνει για το τραπέζι των Χριστουγέννων υπέροχες και πρωτότυπες εορταστικές συνταγές! Δεν έχετε παρά να τις δοκιμάσετε!
ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΜΕ ΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ ΒΥΣΣΙΝΟΥ
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τη γαλοπούλα:
- 1 γαλοπούλα περίπου 4 κιλά
- 45 γρ. βούτυρο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 250 γρ. νεροκάστανα στραγγισμένα και κομμένα
- λίγα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα
- 1 μέτριο μήλο κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 αυγό
- 1 φλυτζάνι μακρύκοκο ρύζι
- 2 φλυτζάνια νερό
- αλάτι
- πιπέρι
Οδηγίες:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
- Ξεπλένουμε τη γαλοπούλα και την σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
- Βάζουμε τη γαλοπούλα σε ένα βαθύ ταψί με το στήθος προς τα επάνω.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει και προσθέτουμε τα νεροκάστανα και τα αμύγδαλα. Τηγανίζουμε για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε μήλο και τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι, το ρύζι και το αυγό [το αυγό θα βοηθήσει να γίνει η γέμιση πιο σύσσωμη]
- Γεμίζουμε την γαλοπούλα και δένουμε το άνοιγμα με σπάγκο.
- Βάζουμε το νερό στο ταψί και ψήνουμε τη γαλοπούλα για δυο ώρες, αλείφοντας την κάθε τόσο με το ζουμί του ταψιού.
- Τρυπάμε την πέτσα της γαλοπούλας με ένα πιρούνι και ψήνουμε για άλλα 30′ λεπτά.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τη ξινή σάλτσα βύσσινο:
- 670 γρ. βύσσινα από βαζάκι
- 1/4 του φλυτζανιού μαρμελάδα σταφύλι
- 2 κουταλάκια βαλσάμικο
- 2 φλυτζάνια ζουμί από το βαζάκι με τα βύσσινα
- αλάτι
- πιπέρι
- 1/4 του φλυτζανιού κορνφλάουρ
- 1/3 του φλυτζανιού νερό
Οδηγίες:
- Στραγγίζουμε τα βύσσινα πάνω από μια κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τη μαρμελάδα και το ξίδι στο ζουμί από τα βύσσινα. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 5 λεπτά.
- Ανακατεύουμε το νερό με το κορνφλάουρ μέχρι να γίνουν μια λεία πάστα.
- Την προσθέτουμε στη σάλτσα και βράζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει.
ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΗΣ ΔΟΥΚΙΣΣΑΣ [Pommes duchesse]
Τα υλικά που θα χρειαστούμε:
- 4 μέτριες πατάτες
- 2 αυγά
- 2 κουταλιές κρέμα γάλακτος
- 2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα
Οδηγίες:
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε καλά.
- Τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε.
- Προσθέτουμε 2 αυγά, 2 κουταλιές κρέμα γάλακτος, 2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα.
- Αφού τις βάλουμε σε ένα κορνέ με μύτη σε σχήμα αστεριού, ή όποια άλλη θέλουμε, κάνουμε ομοιόμορφα σχήματα πάνω σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε στους 200ο C μέχρι να ροδίσουν.
Τι ωραία πρόταση οι πατάτες – αστεράκια, θα το κάνω!!! Βασίλη, στη γέμιση που προτείνεις, ως παλιά μαγείρισσα, προτείνω να μπουν λίγα συκωτάκια και αν κάποιος δεν αντέχει την μυρωδιά-υφή τους μπορεί να προσθέσει κιμά.
Καλή συνέχεια…