Από τη Μαρία Κατηρτζίδου, μαθήτρια του Β2 τμήματος Γυμνασίου.
Κάπνισμα: μια βλαβερή συνήθεια με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Μία συνήθεια ευρέως διαδεδομένη, αφού εκατομμύρια είναι οι καπνιστές σε όλον τον κόσμο. Μια συνήθεια που επιφέρει εκατομμύρια κέρδη στις καπνοβιομηχανίες αλλά και στα κράτη μέσω της φορολογίας. Αναρωτηθήκαμε όμως πραγματικά πόσο βλαβερή είναι για τους ανθρώπους, πριν προχωρήσουμε στο άναμμα ενός τσιγάρου;
Οι περισσότεροι καπνιστές και ιδίως οι νέοι δεν θυμούνται γιατί άναψαν το πρώτο τους τσιγάρο. Παρόλες τις ιατρικές συμβουλές, συνεχίζουν να καπνίζουν. Μα τελικά, γιατί οι καπνιστές καπνίζουν; Στο ερώτημα αυτό, οι πιο συνηθισμένες απαντήσεις που δίνονται από τους ίδιους τους καπνιστές είναι ότι το τσιγάρο τους ηρεμεί, ανακουφίζει από κάποια συναισθηματική φόρτιση. Άλλοι λεν πως τους ευχαριστεί, ενώ γεμίζει τον χρόνο των μοναχικών ανθρώπων. Οι νεότεροι καπνιστές βρίσκουν κάποιες φορές αυτόν τον τρόπο να γίνουν αποδεκτοί από συνομηλίκους τους που καπνίζουν και έτσι αισθάνονται κοινωνικά αποδεκτοί. Δίνει επίσης την αίσθηση πως λόγω αυτού δεν παχαίνεις και κάποιοι λένε πως βοηθά στη καλή λειτουργία του εντέρου. Όποιος και αν είναι ο λόγος που κάποιος άνθρωπος ξεκινά το κάπνισμα, ο εθισμός είναι εκείνος που τον ωθεί στη συνεχή χρήση του τσιγάρου.
Τι είναι όμως αυτό που εισπνέουν οι καπνιστές; Αυτό που εισέρχεται στον οργανισμό των καπνιστών είναι οι θανατηφόρες ουσίες που εμπεριέχονται στο τσιγάρο. Σχεδόν όλες αυτές οι ουσίες προκαλούν εθισμό και προβλήματα υγείας: ακετόνη, αμμωνία, αρσενικό, μονοξείδιο του άνθρακα, ανιλίνη, ναφθαλίνη, ραδιενεργά κατάλοιπα, και μυρμηγκικό οξύ είναι κάποιες μόνο από αυτές. Ο οργανισμός συνήθως αντιδρά γρήγορα στην επίδραση της νικοτίνης, διότι αυτή διεισδύσει στους πνεύμονες σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα, αυξάνοντας την πίεση και τους καρδιακούς παλμούς.
Έχει υπολογιστεί πως το κάπνισμα προκαλεί περισσότερα και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας, και φυσικά πρόωρους θανάτους, από οποιοδήποτε άλλο αίτιο. Οι κυριότερες ασθένειες που προκαλούνται από το κάπνισμα είναι ο καρκίνος των πνευμόνων, οι χρόνιες πνευμονοπάθειες, η οστεοπόρωση, καρκίνοι του στόματος, προβλήματα γονιμότητας και εγκυμοσύνης. Εκτός της εσωτερικής επίδρασης, το κάπνισμα επιδρά και στην εξωτερική εμφάνιση του καπνιστή, αφού προκαλεί γήρανση του δέρματος με γοργό ρυθμό, κάνει τα νύχια πιο ευαίσθητα, επιφέρει μαύρισμα των δοντιών κ.α.
Το παθητικό κάπνισμα είναι εξίσου θανατηφόρο. Όσοι συγκατοικούν με καπνιστές εμφανίζουν γρηγορότερα προβλήματα υγείας, ενώ οι εγκυμονούσες γυναίκες που καπνίζουν είναι πιθανό να γεννήσουν πρόωρα λιποβαρή μωρά και με προβλήματα υγείας. Ο περιβαλλοντικός καπνός είναι ουσία που προκαλεί καρκινογενέσεις στον παθητικό καπνιστή, ανεξαρτήτως της ποσότητας που έχει διαπεράσει τον οργανισμό του.
Γιατί οι άνθρωποι εθίζονται στο κάπνισμα όμως; Λόγω της γνωστής νικοτίνης. Η νικοτίνη για λίγα λεπτά τονώνει και επιδρά στο ανθρώπινο σώμα, ελαττώνοντας το στρες και μειώνοντας την επιθετικότητα. Σε νέους καπνιστές ίσως η επίδρασή της στον εγκέφαλο να είναι ισχυρή, με αποτέλεσμα ζαλάδα, ναυτία και ένα ελαφρύ τρέμουλο. Με την πάροδο του χρόνου ο οργανισμός ζητά όλο και μεγαλύτερη ποσότητα νικοτίνης για να έχει αυτά τα παροδικά «ευχάριστα» αποτελέσματα, κι έτσι προκύπτει ο εθισμός στο τσιγάρο.
Πολλοί καπνιστές προσπαθούν να κόψουν το τσιγάρο αφού ξέρουν τις επιπτώσεις του: περίπου το 70% δηλώνει πως θα ήθελε να απαλλαγεί από το κάπνισμα. Επιθυμούν έτσι να βελτιώσουν την ευεξία του σώματος, να προστατεύσουν τους διπλανούς τους και να ξοδεύουν λιγότερα χρήματα. Οι διαφημίσεις που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια πάνω στα πακέτα τσιγάρων με αποκρουστικές εικόνες καρκινοπαθών λόγω καπνίσματος είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης της βλαβερής αυτής συνήθειας. Παρόλα αυτά, πολλοί καπνιστές, ακόμα και με τη συνεχή προσπάθεια, δεν μπορούν να καταπολεμήσουν αυτή τους την εξάρτηση.
Ωστόσο, λόγω των πολλών κινδύνων που προκαλεί το κάπνισμα, είναι αναγκαία η καταπολέμηση του, ειδικά στους νέους, η οποία θα επιτευχθεί με την σωστή ενημέρωση από το κράτος προς τους πολίτες για τις αρνητικές επιπτώσεις του.
ΠΗΓΗ http://www.bestrong.org.gr/el/health/nosmoking/faqaboutsmoking/
–> Επισκεφτείτε τη σελίδα «Όχι στο κάπνισμα«: http://www.moh.gov.gr/articles/oxi-sto-kapnisma/2227-oxi-sto-kapnisma του δικτυακού τόπου του Υπουργείου Υγείας, για να βρείτε το νομοθετικό πλαίσιο αλλά και πολύ ενδιαφέροντα βίντεο σχετικά με την εκστρατεία κατά του καπνίσματος.
Αφήστε το σχόλιο σας στο "Να ζει κανείς ή να καπνίζει;"