Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης

Η παλιά πόλη της Ξάνθης παρουσιάζει μεγάλη ιστορική αξία. Χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός το 1978 και είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχιτεκτονικά σύνολα σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη.

Ο επισκέπτης στη παλιά πόλη θα περπατήσει στα πλακόστρωτα δρομάκια και θα θαυμάσει τα αριστοτεχνικά οικήματα της θρησκείας, της παιδείας και της τέχνης. Τα αξιοθέατά της είναι το Λαογραφικό Μουσείο, που μπορεί κάποιος να δει τη λατέρνα, τα υφαντά και τα κεντητά, οικιακά σκεύη, θρακιώτικες στολές κ.α. Στην πόλη βρίσκεται η εκκλησία της Μητροπόλεως, το Μητροπολιτικό Μέγαρο και το Στάλιο Νηπιαγωγείο που ιδρύθηκε από έναν από τους μεγαλύτερους καπνέμπορους και οικονομικά ισχυρούς πολίτες της Ξάνθης.

Τα παραδοσιακά σπίτια της Παλιάς Πόλης όχι μόνο δεν θυσιάστηκαν στο βωμό της άναρχης ανοικοδόμησης αλλά διατηρήθηκαν από τους κατοίκους της. Τα σοκάκια, και οι πλακόστρωτοι δρόμοι χτίστηκαν την δεκαετία του 19ου αιώνα, σε καμπύλη μορφή και περιβάλλονται από κτίσματα διαφορετικών ρυθμών και τεχνοτροπιών.

Αξίζει, λοιπόν, να επισκεφθεί κανείς την πόλη και να απολαύσει τις ομορφιές της!

ΗΛΙΑΣ ΤΣΑΚΥΡΙΔΗΣ