Έφηβος: δύσκολο πράμα…

Οι νέοι στις μέρες μας έχουν αρκετά προβλήματα. Αυτά, είτε σημαντικά είτε ασήμαντα παραμένουν πάντα προβλήματα. Συχνά φαίνονται άλυτα αλλά τις περισσότερες φορές υπάρχουν λύσεις για αυτά.

Αρχικά, η εφηβεία είναι μια περίοδος που τα περισσότερα προβλήματα ενός νέου δημιουργούνται, διότι όταν αρχίζει να μεγαλώνει σωματικά και να ωριμάζει ψυχικά. Όλα του φαίνονται παράξενα και τρομακτικά, καθώς από την μία στιγμή στην άλλη το σώμα του, η ψυχολογία και η σκέψη του μεταβάλλονται σε σχέση με το πως ήταν πιο πριν. Δυστυχώς, η σωματική αλλαγή είναι ένα από  τα πιο στενάχωρα προβλήματα, διότι αν μια αλλαγή στο σώμα του δεν του αρέσει, συγκρίνοντας με τα σύγχρονα πρότυπα, στεναχωριέται και αναρωτιέται γιατί δεν είναι σαν και αυτά. Το παραπάνω σχεδόν πάντα λειτουργεί αρνητικά για την  αυτοπεποίθηση του.

Επιπλέον, η διαμόρφωση του φιλικού περιβάλλοντος στους νέους είναι αρκετά σημαντική, καθώς προσπαθούν να συναναστραφούν με άτομα ίδιας ηλικίας και να «ταιριάξουν» μαζί τους. Αυτό βέβαια αποτελεί μεγάλη δυσκολία. διότι πολλές φορές οι νέοι δεν μπορούν να ταιριάξουν ή να βρουν φίλους, επειδή είναι «κλειστοί » ως χαρακτήρες ή επειδή δεν εντοπίζουν  άτομα που να έχουν ίδιο σκεπτικό και ενδιαφέροντα.  Το αποτέλεσμα είναι να αναρωτούνται αν έχουν κάποιο πρόβλημα ή αν είναι δικό τους το λάθος.

Τέλος, στην εφηβεία γεννάται η ανάγκη μερικών να ανεξαρτητοποιηθούν από τους γονείς, με  αποτέλεσμα πολλές φορές την ρήξη των σχέσεών τους, καθώς οι νέοι ζητάνε την ελευθερία και οι γονείς δεν μπορούν να τους την παράσχουν, από φόβο μήπως συμβεί κάτι άσχημο στο παιδί τους.

     Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν λύσεις ώστε  να νιώσουν οι νέοι καλύτερα. Ξεκινώντας από την αυτοπεποίθηση, όλο το θέμα είναι στο μυαλό τους. Αν δεν μπορούν μόνοι τους να αγαπήσουν τον εαυτό τους, ένας ειδικός, για παράδειγμα ένας ψυχολόγος, θα μπορούσε να τους βοηθήσει να δουν τον εαυτό τους με άλλο μάτι. Για τους φίλους θα μπορούσε επίσης να τους βοηθήσει ένας ειδικός να ξεπεράσουν το κοινωνικό τους άγχος και να πλησιάσουν άλλους νέους. όσοι δυσκολεύονται  να βρουν φίλους, καλό θα ήταν να τους αναζητήσουν με περισσότερη προσοχή και φροντίδα. Σίγουρα θα βρουν! Όσο για την ανεξαρτησία που απαιτούν από τους γονείς τους , θα μπορούσαν γονείς και παιδιά να κάνουν μια ήρεμη και μεγάλη κουβέντα χωρίς φωνές και εντάσεις, εκφράζοντας οι μεγάλοι τους φόβους  και τους λόγους για τους οποίους δεν τους αφήνουν να κάνουν πράγματα που θέλουν, και οι νέοι γιατί θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν. Με τον τρόπο αυτό  θα λύσουν το πρόβλημα μεταξύ τους αρκεί να υπάρχει κατανόηση και από τις δύο μεριές.
Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για την ψυχολογία των παιδιών και συνήθως από αυτά εξαρτάται και η διάθεση τους. Λύσεις υπάρχουν για τα πάντα αρκεί να υπάρχει θέληση.
Ελένη Ζεκιολλάρι