11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Το 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έγινε στην Πράγα της Τσεχίας από τις 14 έως τις 18 Μαρτίου 2022. Δια ζώσης συμμετείχαν 400 σύνεδροι και 120 νέοι στο παράλληλο Συνέδριο Νέων για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση που έγινε για πρώτη φορά, ενώ άλλα 170 άτομα συμμετείχαν μέσω διαδικτύου.

Οι τρεις πρώτες μέρες έγιναν στις εγκαταστάσεις του τεράστιου Συνεδριακού Κέντρου της Πράγας, ενώ οι δυο τελευταίες περιλάμβαναν επισκέψεις και συνεδριάσεις στο πεδίο σε πολλούς διαφορετικούς χώρους μέσα κι έξω από την Πράγα.

Οι πρόσφυγες κι ο πόλεμος

Να σημειώσουμε εδώ ότι το Συνεδριακό Κέντρο της Πράγας παράλληλα λειτουργεί κι ως Κέντρο Υποδοχής χιλιάδων προσφύγων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, Εκεί τους υποδέχονται πάρα πολλοί εθελοντές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Σε διάφορα κεντρικά σημεία της Πράγας είδαμε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του πολέμου, σημαίες της Ουκρανίας σε πολλά κτήρια, ενώ στην τηλεόραση προβαλλόταν ρεπορτάζ για παιδιά πρόσφυγες από την Ουκρανία που εντάχθηκαν σε σχολεία. Ο φόβος του πολέμου έφτασε ως εδώ με νέα παιδιά να θέλουν να φύγουν μακριά, μήπως κι επεκταθεί.

Η Πράγα

Η Πράγα είναι μια πόλη με υπέροχα μνημεία, με μια παλιά πόλη με πλήθος μεγάλα ανακαινισμένα κτήρια, χιλιάδες τουρίστες καθημερινά να την κατακλύζουν. Όμως παράλληλα, παρά την πλούσια ιστορία της, είναι παράλληλα και  θύμα δυτικών καταναλωτικών προτύπων με πλήθος καζίνο, ταχυφαγείων όλων των γνωστών πολυεθνικών αλυσίδων. Στα σημαντικά μνημεία της η περίφημη Γέφυρα του Καρόλου πάνω από τον ποταμό Μολδάβα, αρχιτεκτονικό έργο του 1342 με 30 αγάλματα και χιλιάδες επισκέπτες. Επίσης το Αστρονομικό Ρολόι στο κτήριο του Παλιού Δημαρχείου στην Παλιά Πόλη.

Το Συνέδριο

Στο Συνέδριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, φοιτητές, νέοι, πανεπιστημιακοί από πάρα πολλές χώρες από όλο τον κόσμο.  Ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ Βάμου Ποντικάκης Φώτης έκανε μια παρουσίαση σχετικά με «Διαδικτυακό υλικό Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης για το Κλίμα για παιδιά 11-12 ετών».

Στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας έγιναν πάρα πολύ σημαντικές ομιλίες, από τις οποίες ξεχωρίσαμε αυτή του Arjen Wals, καθηγητή Μετασχηματίζουσας Μάθησης στο Πανεπιστήμιο του Wageningen, που ανέφερε ότι «Τα παιδιά βλέπουν ολιστικά τον κόσμο. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα αποδομεί αυτή την ολιστική σκέψη, την απομειώνει, την εξειδικεύει υπερβολικά». Σημείωσε ακόμη ότι η εστίαση στο γνωστικό πεδίο με τις διάφορες μετρήσεις αποτελεσμάτων τύπου PiSA και ΟΟΣΑ δημιουργεί ένα πάρα πολύ αγχώδες περιβάλλον στα σχολεία που κάθε άλλο παρά διευκολύνει τη μάθηση. Επισήμανε ότι η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση με το συνδυασμό γνωστικών αντικειμένων και μεθόδων είναι καταλύτης ανανέωσης για το σχολείο. Προειδοποίησε ότι όσο δεν αντιμετωπίζουμε το περιβαλλοντικό – κλιματικό ζήτημα, τόσο κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε οικο-ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Αυτό ήταν κι ένα σημείο στο οποίο εστίασε κι άλλος ένας σημαντικός ομιλητής, ο Αμερικανός καθηγητής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αριζόνας David Orr, που θεωρεί τον αγώνα για το Κλίμα και την προστασία της βιοποικιλότητας κορυφαία μάχη για τη δημοκρατία. «Εάν χάσουμε αυτό τον αγώνα, είναι πιθανή μια οικο-φασιστική δικτατορία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κι ακόμη είπε: «Όσο εμείς κάνουμε τα συνέδριά μας, αυτοί (κι εδώ βάλτε ό,τι θέλετε) καταλαμβάνουν δικαστήρια, συμβούλια, κοινοβούλια, media, κόμματα. 4 δισεκατομμύρια δολάρια επένδυσαν συντηρητικοί κύκλοι στις ΗΠΑ σε τηλεοπτικά κανάλια, ραδιόφωνα, ιστοσελίδες… Καρδιά του προβλήματος (του πολέμου στην Ουκρανία) η εισαγωγή ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη».

Στο πεδίο

Εκδρομές, επισκέψεις και συνεδριάσεις στο πεδίο (σε άλλους χώρους μέσα κι έξω από την Πράγα) έγιναν τουλάχιστον  17. Ο γράφων είχε την τύχη να επισκεφθεί το χώρο εκπαίδευσης της περιβαλλοντικής ΜΚΟ «Τερέζα» σε παραδοσιακό τετραώροφο κτήριο στην Παλιά Πόλη της Πράγας, η οποία συντονίζει διάφορα προγράμματα και δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Κι ακόμη το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης TOULCUV DVUR στα περίχωρα της Πράγας, που βρίσκεται μέσα σε πάρκο 10 εκταρίων και περιλαμβάνει υγρότοπο, αγροτόσπιτα, ζώα αγροκτημάτων, νηπιαγωγείο του δάσους, κοινωνικό συνεταιρισμό που λειτουργεί εστιατόριο – καντίνα, κοινοτικούς κήπους λαχανικών που καλλιεργούν οικογένειες.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ TOULCUV DVUR

Γέφυρα του Καρόλου

Γέφυρα του Καρόλου

Ολομέλεια Συνεδρίου

Ολομέλεια Συνεδρίου

Παρουσίαση νέων στο Συνέδριο

Παρουσίαση νέων στο Συνέδριο

Εκπαιδευτικό κέντρο "Τερέζα"

Εκπαιδευτικό κέντρο «Τερέζα»

Η Πράγα από το Συνεδριακό Κέντρο

Η Πράγα από το Συνεδριακό Κέντρο

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης