Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ SOS

planet

Τα παιδικά χωριά SOS είναι ένας διεθνής οργανισμός , ο οποίος εργάζεται για να καλύψει τις ανάγκες και την προστασία των συμφερόντων και δικαιωμάτων των παιδιών. Παιδιά που δεν έχουν γονείς, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ή παιδιά που έχουν γονείς αλλά δε μπορούν να τα μεγαλώσουν. Η οργάνωση αυτή έχει μια δομή όπως μια οικογένεια. Μια διαφορετική οικογένεια . Ας την γνωρίσουμε.

Η Μητέρα SOS υποκαθιστώντας τη φυσική μητέρα, αναλαμβάνει την κάλυψη των πρακτικών αναγκών των παιδιών και διασφαλίζει ένα ζεστό κλίμα. Επίσης σημαντική ευθύνη της μητέρας SOS είναι να διαπαιδαγωγήσει τα παιδιά που της έχουν ανατεθεί ακολουθώντας σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους προκειμένου τα παιδιά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα της ζωής και να ενσωματωθούν δημιουργικά στην κοινωνία.

Η θεία SOS είναι το πρόσωπο που βοηθά τη μητέρα στο ρόλο της τόσο στα οικιακά όσο και στα παιδαγωγικά της καθήκοντα. Την αντικαθιστά κατά την απουσία της (άδεια, ασθένεια κ.α.)

Τα αδέλφια είναι όλα τα ανήλικα μέλη της «μεγάλης» οικογένειας SOS,  και μεταξύ τους αναπτύσσονται ισχυροί δεσμοί που είναι πολύ σημαντικοί για ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού που μεγαλώνει στο παιδικό χωριό SOS. Κατ’ αρχήν μαθαίνει το παιδί να μοιράζετε τόσο τη μητρική προσοχή όσο και τα πράγματα του που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία μιας οικογένειας. Η απώλεια που έχει το παιδί από το μοίρασμα της μητρικής φροντίδας αναπληρώνεται από την αποδοχή του από την ομάδα των αδελφών. (Freud 1969)

Σημαντική συμβολή στην παιδαγωγική ομάδα της οικογενείας SOS είναι η ενεργή παρουσία του Διευθυντή ο οποίος μένει με την οικογένεια του σε σπίτι που του παρέχεται μέσα στο χωριό. Στην ουσία αποτελεί μαζί με τα άλλα μέλη της οικογένειας, το ανδρικό – πατρικό πρότυπο. Συνεργάζεται μαζί τους , επιλύει τυχόν προβλήματα σε ότι αφορά τις σχέσεις μητέρας-παιδιών, παρέχει ασφάλεια. Δημιουργεί κλίμα αγάπης, εμπιστοσύνης και επικοινωνίας. Στηρίζει το παιδαγωγικό έργο της μητέρας με τρεις τρόπους.

  1. Στηρίζοντας τα παιδιά στο μαθησιακό τους πρόγραμμα
  2. Στηρίζει ψυχολογικά τα παιδιά
  3. Και συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση τους

Ευχόμαστε σε όλα αυτά τα παιδιά Καλά Χριστούγεννα και να ξέρουν ότι μια οικογένεια αποτελείται από μέλη που μεταξύ τους υπάρχει αγάπη και συνεργασία.

Κωστής Γεωργάκης- Δόμνα Καββαδία- Βασίλης Κoλιαράκης- Γιάννης Καρούμπας ( Δ1΄)

 

Σχολιάστε

Top