ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ

oil

Με αφορμή τα δύο τρομερά περιβαλλοντικά συμβάντα που έγιναν τους τελευταίους μήνες στην Αττική, δηλαδή τη βύθιση του πετρελαιοφόρου έξω από τη Σαλαμίνα τον Σεπτέμβριο και την πρωτοφανή βροχόπτωση που πλημμύρισε τη Δυτική Αττική και προκάλεσε ακόμα και θανάτους ανθρώπων τον Νοέμβριο, η οικογένειά μου ανησύχησε πολύ και αποφασίσαμε να κινητοποιηθούμε για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αρχικά, σκεφτήκαμε να διαλέξει καθένας από εμάς ένα θέμα σχετικά με το περιβάλλον και αφού το μελετήσει, να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης. Πρώτος εγώ, ως λάτρης της θάλασσας, αποφάσισα να ασχοληθώ με τη ρύπανση της θάλασσας. Αμέσως μετά, η αδελφή μου διάλεξε το πρόβλημα της καταστροφής των δασών, ως γνήσια φυσιολάτρης, ενώ η μητέρα μου βιάστηκε να επιλέξει το θέμα της αλλαγής του κλίματος, επειδή έχει σπουδάσει το δίκαιο του περιβάλλοντος. Από την άλλη πλευρά, ο μπαμπάς μου ανέβαλε το ζήτημα της εξαφάνισης των βιοτόπων. Ο λόγος που ασχολήθηκε με αυτό το θέμα ήταν ένα προσωπικό του βίωμα. Ως παιδί είχε στεναχωρηθεί πολύ όταν ο Δήμος του χωριού που καταγόταν , αποφάσισε να κάνει  δρόμο το αγαπημένο του ποτάμι. Ο παππούς μου, που ήθελε πάντα να γίνει εφευρέτης και να φτιάξει ηλιακά αυτοκίνητα και συσκευές, διάλεξε να ασχοληθεί με τη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Τέλος η γιαγιά μου που το αγαπημένο της τηλεοπτικό πρόγραμμα είναι η εκπομπή του καιρού επέλεξε την αύξηση της θερμοκρασίας. Μετά από 15 ημέρες και αφού όλοι είχαμε ερευνήσει τα θέματα που είχαμε επιλέξει, αποφασίσαμε να οργανώσουμε μια συγκέντρωση και να καλέσουμε όλους όσους γνωρίζουμε. Στην εκδήλωση αυτή, ανεβάσαμε έξι διαφορετικά θεατρικά έργα με παντομίμα. Το κάθε έργο μιλούσε για τα περιβαλλοντικά θέματα που είχαν επιλέξει τα μέλη της οικογένειάς μου κι εγώ. Αφού λοιπόν το παρουσίασαν με δραματικό τρόπο, οι ηθοποιοί πρότειναν και τις δικές τους λύσεις για κάθε πρόβλημα. Όλοι οι θεατές έφυγαν συγκινημένοι και ταυτόχρονα αποφασισμένοι να σώσουν το περιβάλλον.

Από εκείνη την μέρα ξεκίνησαν και άλλοι άνθρωποι να κάνουν προσπάθειες και κινητοποιήσεις για να σώσουν οτιδήποτε φυσικό μας περιβάλλει, οργανώνοντας κανονικές θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, παιδικά σκετς, σεμινάρια κ.α. με αποτέλεσμα το περιβάλλον και η οικολογία να γίνουν το πρώτο θέμα συζήτησης στην πόλη!   

Σπύρος Καραγιάννης (Δ2)                           

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Top