Τα νέα του σχολείου

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

1.   Παγκόσμια  Ημέρα  Θεάτρου στην Εκπαίδευση – Εκπαιδευτική δράση με την Εταιρεία Θεάτρου αντίqρηση

Με αφορμή  την Παγκόσμια  Ημέρα  Θεάτρου στην Εκπαίδευση οργανώθηκε μια εκπαιδευτική δράση, διάρκειας δύο ωρών, από τις φιλολόγους κ. Τακαβάκογλου Ζωή και κ. Χατζηαγοράκη Ευαγγελία  στην οποία συμμετείχαν  οι μαθητές/ τριες των τμημάτων  Α4 και Α6.   Η δράση υλοποιήθηκε από την κ. Χουρναζίδου Δόμνα, φιλόλογο – θεατρολόγο και τον κ. Νικόλα Μαραγκόπουλο, ηθοποιό- θεατροπαιδαγωγό-σκηνοθέτη, οι οποίοι  είναι ιδρυτές της Εταιρείας Θεάτρου αντίqρηση στη Θεσσαλονίκη. Οι θεατροπαιδαγωγοί  μίλησαν  στους μαθητές και στις μαθήτριες για το εφηβικό θέατρο, για τη σημασία που έχει η ενασχόληση με το θέατρο στην εφηβική ηλικία και απάντησαν σε ερωτήσεις που έθεσαν τα παιδιά. Επίσης, έκαναν μαζί με τους μαθητές/τριες διάφορες θεατρικές ασκήσεις, οι οποίες ενισχύουν τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη στην ομάδα. Περισσότερα για τη δράση βλ. στο σχετικό άρθρο.

2. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ NOESIS – ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

 Τα τμήματα Α1 και Α4 της Πρώτης τάξης του Γυμνασίου είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια προβολή στο Πλανητάριο με τίτλο «Από τη Γη στο Σύμπαν». Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο Τεχνολογίας (Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία), Τεχνοπάρκο και Τεχνολογία.

received_441925428102900

Ανάμεσα στις δραστηριότητες οι μαθητές μέτρησαν το βάρος τους στους διαφορετικούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Επιπλέον, έμαθαν πως γίνεται ένα δελτίο καιρού. Τέλος, είχαν τη δυνατότητα να δουν ένα αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

 Τους μαθητές και τις μαθήτριες  συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: Γεροδήμου Ι., Καφαντάρης Γ., Χρήστου Ζωή

3.   ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ - εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη: Μεταμορφώσεις μιας πόλης».

Στις 21 Νοεμβρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Β5 και Β6 πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο «Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα», όπου και συμμετείχαν στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη: Μεταμορφώσεις μιας πόλης».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στηρίζεται στην ιδέα της προβολής της ιστορίας της πόλης της Θεσσαλονίκης, με έμφαση στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, και αποσκοπεί στο να γνωρίσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες την καθημερινή ζωή της πόλης και τις άγνωστες πτυχές της. Η νεότερη ιστορία της Θεσσαλονίκης ξετυλίγεται ζωντανά μπροστά στα μάτια των παιδιών μέσα από την βιντεοπροβολή μικρής ταινίας, τη δραματοποίηση με θεατρικά καπέλα της εποχής όλων των εθνοτικών ομάδων που κατοικούσαν στην πόλη, παιχνίδια μνήμης και παρατηρητικότητας. Τα παιδιά συνεργάζονται στο πλαίσιο μικρών ομάδων δράσης και προσεγγίζουν τις μεγάλες ιστορικές και πληθυσμιακές αλλαγές της Θεσσαλονίκης μέσα στο χρόνο με ευχάριστο και βιωματικό τρόπο.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί:Σαράφη Μαρία, Λεωνίδης Θεόδωρος,Γιάντσιος Ιωάννης

4. ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Στις 17  Νοεμβρίου  γιορτάστηκε σε ένα κλίμα συγκινησιακά φορτισμένο η επέτειος της εξέγερσης των φοιτητών του ΠολυτεχνείουΟι μαθητές και οι μαθήτριες με την καθοδήγηση της φιλολόγου Σαράφη Μαρίας και τη βοήθεια του φιλόλογου Αναγνωστόπουλου Θεόδωρου  παρουσίασαν τα γεγονότα της περιόδου συνοδευόμενα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, απαγγελίες ποιημάτων και ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων.  Τη γιορτή πλαισίωσαν τραγούδια από τη χορωδία με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Μουσικής κας Κοσμίδου Βασιλικής. Περισσότερα για τη γιορτή βλ. στο σχετικό άρθρο.

5.ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2022 οι μαθητές και ο μαθήτριες του Γ1 και Γ4 πραγματοποίησαν, στο πλαίσιο του μαθήματος Γλώσσας, διδακτική επίσκεψη  στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων. Το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων ‘’ ΤΟΨΙΝ ΄΄ στεγάζεται στην έπαυλη Μοδιάνο, στο χωριό Γέφυρα του Νομού Θεσσαλονίκης. Η έπαυλη αποτελούσε πριν από τους Βαλκανικούς Πολέμους το κεντρικό κτίριο του αγροκτήματος ‘’ Μοδιάνο’’. Στο κτίριο αυτό εγκαταστάθηκε το Γενικό Στρατηγείο των ελληνικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου και διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της τούρκικης  αντιπροσωπείας , με επικεφαλής τον διοικητή της πόλης Χασάν Ταχσίν Πασά, και του  επικεφαλής των ελληνικών δυνάμεων Αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου για την παράδοση της πόλης της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες. Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν  την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις αίθουσες του κτιρίου και να δουν εκθέματα όπως :όπλα, ξίφη, στρατιωτικές στολές, μετάλλια, πίνακες, λιθογραφίες, χάρτες, φωτογραφίες, διάφορα κειμήλια από τους Βαλκανικούς Πολέμους, καθώς και την επίπλωση η οποία διατηρείται από εκείνη την εποχή.Η ξενάγηση συνεχίστηκε στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, όπου βρίσκεται ο τάφος του Χασάν Ταχσίν Πασά, ο ρόλος του οποίου ήταν καθοριστικός στην άνευ όρων συνθηκολόγηση και αναίμακτη παράδοση της πόλης. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ξενάγηση και στα άλλα οικήματα που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου, τους στρατιωτικούς στάβλους, στο κτηνιατρείο, στον περιστερώνα και στο ιατρείο με εξοπλισμό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.Στο τέλος της ξενάγησης οι μαθητές και οι μαθήτριες απόλαυσαν τον ήλιο και τη φύση στους κήπους του Μουσείου.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι : κ. Αλεβιζοπούλου Π., Δήμητσα Ε., Φαρασοπούλου Σ. 

 

6.  ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ  28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Με κάθε μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε και φέτος στο σχολείο μας η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου. Μια επέτειος που πάντα θα μας θυμίζει το ανυπέρβλητο «ΟΧΙ» που βροντοφώναξαν οι Έλληνες απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό. Η γιορτή ξεκίνησε με την καθιερωμένη τελετή παράδοσης τής Σημαίας, τον ορισμού σημαιοφόρου και παραστατών για το σχολικό έτος 2022-2023 και την απονομή αριστείων και βραβείων στους μαθητές που αρίστευσαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες με την καθοδήγηση των καθηγητριών τους, Χατζηαγοράκη Ευαγγελίας και Σμάγα Παναγιώτας παρουσίασαν  τα γεγονότα τού Β΄ Παγκοσμίου πολέμου στην Ελλάδα με τη βοήθεια πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού. Τη γιορτή πλαισίωσαν τραγούδια από τη χορωδία και  μελωδίες της ορχήστρας τού σχολείου, σε διδασκαλία τής καθηγήτριας Μουσικής κας Κοσμίδου Βασιλικής.

7. ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ -  Ομιλία για τη «Σχολική Βία» και την «ασφάλεια στο διαδίκτυο». 

Στα πλαίσια των καλών πρακτικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και της βελτίωσης των σχέσεων των μαθητών-τριών μεταξύ τους, μετά από πρόταση των Συμβούλων Σχολικής Ζωής κ.κ. Παπανικολάου Αστέριου και Χ»Αγοράκη Ευαγγελίας (Α’ τάξη) Γιάντσιου Ιωάννη (Β’ τάξη) και Φαρασοπούλου Συμέλας (Γ’ τάξη), προσκλήθηκαν και μίλησαν στους μαθητές-τριες του σχολείου οι ψυχολόγοι από το «Χαμόγελο του Παιδιού» κος Σωζόπουλος Χ., και Κοζιάκης Ι., στις 19/9, 21/9, 23/9, 28/9 και 26/9/2022. Οι μαθητές της Α’ και της Γ’ ενημερώθηκαν για την «Σχολική Βία» και της Β’ για την «ασφάλεια στο διαδίκτυο». Οι μαθητές-τριες συμμετείχαν ενεργά κατά την παρουσίαση των προγραμμάτων, εκθέτοντας τις απόψεις, τις εμπειρίες τα βιώματά τους τις σκέψεις και τις απορίες τους. Κατά τη παρουσίαση των ψυχολόγων εντός των αιθουσών ήταν παρόντες και οι καθηγητές που δίδασκαν τις αντίστοιχες διδακτικές ώρες. Η παρουσίαση ήταν δίωρη.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης