Νηλ Όλντεν Άρμστρονγκ: Ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη από τους Νίκο και Δημήτρη Πίτη

    Νηλ Όλντεν Άρμστρονγκ: Ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη

από τους Νίκο και Δημήτρη Πίτη

 

        Ο Νιλ Άμστρονγκ ήταν αστροναύτης. Γεννήθηκε στο Οχάιο στις 5 Αυγούστου 1930 και πέθανε στις 25 Αυγούστου 2012 στο Σινσινάτι των Ηνωμένων Πολιτειών, σε ηλικία 82 ετών, μετά από σοβαρές επιπλοκές στην καρδιά του. Στην αρχή, δούλευε ως χειριστής αεροσκάφους στην αεροπορία ναυτικού (1949-1952), συμμετείχε στον πόλεμο της Κορέας  πετώντας σε 78 αποστολές με ένα αεροπλάνο Grumma. Αφού σπούδασε αεροναυπηγός, το 1955 μπήκε στην Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Αεροναυτικής NACA  και εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους δοκιμαστές αεροσκαφών του κόσμου, πραγματοποιώντας 7 πτήσεις με ταχύτητα άνω των 6.000 χιλιομέτρων την ώρα , σε ύψος άνω των 207.500 ποδιών (60.000 μέτρων) με το  αεροσκάφος Χ-15.

      Το 1962 επιλέχθηκε για το σώμα αστροναυτών και το 1966 ήταν κυβερνήτης της αποστολής , κατά την οποία  πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύνδεση δύο διαστημοπλοίων στο διάστημα. Η αποστολή παραλίγο να καταλήξει σε τραγωδία, όταν ο πύραυλος Agena με συνδεδεμένο πάνω του το Τζέμινι άρχισε να περιστρέφεται ανεξέλεγκτα γύρω από τον εγκάρσιο άξονά του, όμως παρά τη ζάλη λόγω της περιστροφής ο Άρμστρονγκ κατάφερε με ψύχραιμους χειρισμούς να αποσυνδέσει το Τζέμινι.

    Το έτος 1970 διορίστηκε υπεύθυνος  για αεροπορικές δραστηριότητες στην NASA, όμως την επόμενη χρονιά παραιτήθηκε για να γίνει καθηγητής ενός πανεπιστημίου στο Σινσινάτι. Εκεί σε αντίθεση με τον Μπαζ Όλντριν, δεν έκανε πολλές δημόσιες εμφανίσεις και, παρά τις προσφορές που είχε, δεν φαίνεται να αποκόμισε κάποιο σημαντικό οικονομικό κέρδος. Ζούσε στο Ίντιαν Χιλ του Οχάιο, και ένας μικρός κρατήρας κοντά στο σημείο όπου πάτησε στη Σελήνη έχει το όνομά του. Την Ελλάδα έχει επισκεφθεί λίγα χρόνια πριν πεθάνει, τον Φεβρουάριο του 2006, αλλά και παλιότερα, το 1998.

    Ο Νιλ Άρμστρονγκ πέθανε στις 25 Αυγούστου 2012 σε ηλικία 82 ετών στο Σινσινάτι των Η.Π.Α. λίγες μέρες αφότου υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς.

 

 ΝΗΛ ΑΡΜΣΤΡΟΝΓΚ

 

                        «Ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα».

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης