Θεσσαλονίκη. Μνημεία της Unesco – Εκπαιδευτική επίσκεψη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών  οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Β2 και Β5 επισκέφθηκαν μνημεία της πόλης μας, που συγκαταλέγονται στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Η περιήγηση ξεκίνησε από τα τείχη της πόλης, ένα μνημείο που χρονολογείται από την εποχή ίδρυσης της πόλης, δηλαδή το 315 π.Χ. Η κύρια οικοδομική τους φάση χρονολογείται τον 4ο αιώνα μ.Χ. ενώ συμπληρωματικά έργα γίνονται σε διάφορες χρονικές περιόδους, φτάνοντας μέχρι και τον 15ο αιώνα. Ακολουθήσαμε τη γραμμή των τειχών που ανεβαίνει στην Ακρόπολη, βλέποντας τη μεγάλη και την κύρια πύλη. Αφού απολαύσαμε τη θέα της πόλης και του Θερμαϊκού, επισκεφτήκαμε τον Πύργο του Τριγωνίου ή Πύργο της Αλύσεως που χρονολογείται τον 15ο αιώνα.

20240425_094738

Στη συνέχεια κατηφορίσαμε στον Ναό του Αγίου Δημητρίου, ένα ακόμη σπουδαίο μνημείο της Θεσσαλονίκης που συνδέεται με τη μνήμη του πολιουχού της πόλης. Πρόκειται για έναν ναό, χτισμένο τον 7ο αιώνα στον τύπο της πεντάκλιτης βασιλικής.  Ο ναός έχει αξιόλογα ψηφιδωτά, τα οποία σώθηκαν από την πυρκαγιά που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του ναού το 1917.

20240425_104246

Αφού περιηγήθηκαμε στο εσωτερικό του ναού, κατεβήκαμε στην Κρύπτη, όπου σύμφωνα με την παράδοση ο άγιος Δημήτριος  φυλακίσθηκε, μαρτύρησε και τάφηκε. Ο χώρος χαρακτηρίζεται από  στοές και διαδρόμους. Ξεχωρίζει το Κιβώριο, που ήταν το μέρος με το αγίασμα και το μύρο.

20240425_105106

Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε τον Λευκό Πύργο, που αποτελεί το μνημείο – σύμβολο της πόλης. Πρόκειται για ένα μνημείο του 15ου αιώνα,  μέρος της  παραθαλάσσιας οχύρωσης της πόλης. Ο πύργος είναι κυλινδρικός με ύψος 33,90 μ. και διάμετρο 22,70 μ. Έχει ισόγειο και έξι ορόφους, που επικοινωνούν με εσωτερικό κλιμακοστάσιο. Στη μακρά ιστορία του ο Πύργος είχε διάφορες χρήσεις. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Υπάρχει μια μόνιμη έκθεση που παρουσιάζει  με συνοπτικό τρόπο όψεις της ιστορίας της πόλης.

20240425_111518

Αφού περιηγηθήκαμε σε κάθε όροφο, φτάσαμε στον τελευταίο και βγήκαμε στον  εξωτερικό του  χώρο, από όπου θαυμάσαμε τη θέα της πόλης και του Θερμαϊκού κόλπου.

20240425_112019

Ήταν μια ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική επίσκεψη που έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές και τις μαθήτριες να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη τους και να έρθουν σε επαφή με το παρελθόν της.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ζωή Τακαβάκογλου, Ευαγγελία Χατζηαγοράκη, Ραφαήλ Γιαβρούδης.

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης