Βιβλίο: ένας θησαυρός προσιτός για μικρούς και μεγάλους από την Ελένη Παρασκευοπούλου

Βιβλίο: ένας θησαυρός προσιτός για  μικρούς και μεγάλους

 Από την Ελένη Παρασκευοπούλου

Το βιβλίο αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία και μέσα για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών. Σύμφωνα με έρευνες, που έχουν διεξαχθεί σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και σε εφήβους, η καθημερινή ανάγνωση συντελεί στη διεύρυνση του λεξιλογίου τους αλλά και στη σταδιακή κατανόηση του πώς λειτουργεί η ανάγνωση και η γραφή.

αρχείο λήψης (1)

            Επιπλέον, από τη διαδικασία της ανάγνωσης βιβλίων αναπτύσσεται η φαντασία και η ενσυναίσθηση.  Το παιδί χάνεται στο μαγικό κόσμο της ιστορίας ταυτίζεται με τους χαρακτήρες και συνθέτει ένα δικό του κόσμο με στοιχεία φανταστικά και πραγματικά. Μπαίνει στη διαδικασία να μαντέψει ποια μπορεί να είναι η συνέχεια της ιστορίας, προτού να του την διαβάσει κάποιος. Μπαίνει στη θέση των ηρώων, ταυτίζεται με αυτούς, προσπαθεί να νιώσει όπως νιώθουν και να σκεφτεί όσα σκέφτονται, αναπτύσσοντας σταδιακά και το στοιχείο της ενσυναίσθησης. Ακόμα, εξυπηρετεί την συγκέντρωση του παιδιού αφού κατά την ανάγνωση μιας ιστορίας το παιδί μαθαίνει να συγκεντρώνεται περισσότερο για να παρακολουθήσει ποια θα είναι η εξέλιξη του μυθιστορήματος. Παράλληλα, ενισχύει την ανάπτυξη του λεξιλογίου αφού συναντάει νέες λέξεις και προσπαθεί να τις εντάσσει στις καθημερινές συζητήσεις του.

         Επίσης το βιβλίο λειτουργεί αγχολυτικά τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους. Μας βοηθά να δραπετεύσουμε από την ρουτίνα της καθημερινότητας και να ζήσουμε τις ζωές των ηρώων μας. Καταπολεμά την κατάθλιψη καθώς ασκεί θετική επίδραση στην ψυχοσύνθεση μας και φυσικά είναι η καλύτερη συντροφιά στο κρεβάτι μας, αφού μας χαλαρώνει και έτσι κοιμόμαστε καλύτερα και ευκολότερα.

     Ένα βιβλίο δεν ζητά τίποτα από εμάς παρά μόνο περιμένει υπομονετικά να το πάρουμε  τρυφερά στα χέρια μας και να χαθούμε μέσα στις σελίδες του σε κόσμους μαγικούς…

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης