Μητέρα Γη

Ας φροντίσουμε τη Γη! Ας φροντίσουμε το σπίτι μας! - σκίτσο από την Ελένη Τσομπάνη

Η 22η Απριλίου καθιερώθηκε ως  Διεθνής Ημέρα της Γης. Μια μέρα αφιερωμένη στη Γη για να μας υπενθυμίζει την υποχρέωσή μας απέναντι στον πλανήτη που μας φιλοξενεί και που οφείλουμε να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Η Γη αποτελεί – τουλάχιστον μέχρι στιγμής- τον μοναδικό πλανήτη που υπάρχει ζωή. Διασφαλίζει  στον άνθρωπο αλλά και σε όλους τους οργανισμούς που φιλοξενεί, την τροφή, το νερό, τον αέρα, στοιχεία απαραίτητα  για την επιβίωση. Ο άνθρωπος απολαμβάνει τις ομορφιές που  του χαρίζει απλόχερα η φύση: το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, τους ορεινούς όγκους, τις καταπράσινες πεδιάδες, τον πλούτο της χλωρίδας και της πανίδας , τα όμορφα ηλιοβασιλέματα.  Είναι μόνο μερικά από τα δώρα που δέχεται, τα οποία λειτουργούν ευεργετικά στο σώμα και στη ψυχή του.  Ωστόσο, η συμπεριφορά του δεν είναι ανάλογη. Ο ίδιος λειτουργεί με εγωιστικό και αλαζονικό τρόπο απέναντι στη φύση. Αυτά που του παρέχει γίνονται συχνά ένα πεδίο αλόγιστης εκμετάλλευσης από τον ίδιο. Η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων – του αέρα, του εδάφους, του νερού- έχει δημιουργήσει πολλά και σύνθετα προβλήματα, που δεν επηρεάζουν μόνο τους ανθρώπους αλλά και τα υπόλοιπους οργανισμούς. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η μόλυνση των θαλασσών, η μόλυνση του εδάφους, η κλιματική αλλαγή, τα απόβλητα, η εξαφάνιση της βιοποικιλότητας είναι κάποια από τα σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει. Οι παρεμβάσεις του έχουν τραυματίσει ανεπανόρθωτα τον πλανήτη, το κακό δεν αναστρέφεται εύκολα  και το μέλλον μοιάζει δυσοίωνο.

Ας σκεφτούμε, μικροί και μεγάλοι, ότι η γη είναι το σπίτι μας. Χρειάζεται επομένως να αλλάξουμε νοοτροπία και να εφαρμόσουμε πρακτικές που θα ενισχύσουν την προστασία της. Ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο πρέπει να αποκτήσει οικολογική συνείδηση και να αντιληφθεί την ατομική του ευθύνη στην αντιμετώπιση και  διαχείριση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Η ανακύκλωση, η εξοικονόμηση ενέργειας, η σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων, η αποφυγή δραστηριοτήτων που μολύνουν το περιβάλλον, η εκπαίδευση για την αειφορία είναι κάποιες ενέργειες που μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του πλανήτη. Η υιοθέτηση μιας στάσης σεβασμού απέναντι στο φυσικό περιβάλλον αποτελεί  στην ουσία μια στάση αυτοσεβασμού.

Κείμενο: Ζωή Τακαβάκογλου

Σκίτσο:  Ελένη Τσομπάνη Γ5

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης