Η ατμοσφαιρική ρύπανση από τη Δόμνα Χαραλαμπίδου

Εξαιτίας των βλαβερών ενεργειών μας προς το περιβάλλον, η ατμόσφαιρα του πλανήτη έχει αλλάξει και ο αέρας που εισπνέουμε δεν είναι υγιεινός. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλείται από εμάς τους ίδιους. Είναι συνέπεια της άσχημης συμπεριφοράς μας προς τον πλανήτη και αν δεν αλλάξουμε σύντομα τις συνήθειές μας, η ρύπανση του περιβάλλοντος θα είναι καταστροφική για την υγεία του ανθρώπου αλλά και όλων των πλασμάτων στην γη.

Ποιες ενέργειες όμως επηρεάζουν την ατμόσφαιρα του αέρα;

Μία από αυτές είναι η άσκοπη μετακίνηση με το αυτοκίνητο. Η ποσότητα των καυσαερίων που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα σε μια πόλη είναι τεράστια. Έρευνες έχουν δείξει ότι σήμερα κυκλοφορούν περίπου 500 εκατομμύρια αυτοκίνητα, που είναι δεκαπλάσια από αυτά που υπήρχαν το 1950. Εάν δεν μειώσουμε την χρήση τους, σε τριάντα χρόνια ο αριθμός τους θα υπερβεί το 1 δισεκατομμύριο, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα με  την ατμοσφαιρική ρύπανση. Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή το ποδήλατό μας. Έτσι θα μειώσουμε τους ρύπους, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της μόλυνσης του αέρα.

Ένας ακόμη παράγοντας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι η υπερβολική χρήση ηλεκτρικών συσκευών και ο προγραμματισμός τους σε κατάσταση αναμονής. Έτσι ξοδεύουμε μεγάλη ποσότητα ρεύματος και μολύνουμε το περιβάλλον. Μια λύση είναι να βγάζουμε από την πρίζα τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και να σβήνουμε τα φώτα όταν φεύγουμε από το σπίτι.

Τέλος, ένας ακόμη λόγος που προκαλείται η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι οι αναθυμιάσεις από τις βιομηχανίες και τα εργοστάσια. Όσο πιο κοντά βρίσκονται σε πόλεις, τόσο πιο μεγάλο κακό προκαλούν. Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας λόγω των επικίνδυνων ουσιών που απελευθερώνονται από τα εργοστάσια στον αέρα και τον μολύνουν. Μια καλή ιδέα είναι οι πολίτες να φυτέψουν δέντρα ώστε να υπάρχει φυσικός καθαρός αέρας αλλά και να μεταφερθούν τα εργοστάσια σε απομακρυσμένες περιοχές, με μεγάλη απόσταση από πόλεις και κόσμο.

Συμπερασματικά, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την προστασία του πλανήτη και να αλλάξουμε τις βλαβερές συνήθειές μας προς το περιβάλλον, για να εξασφαλίσουμε ένα υγιές και φιλόξενο μέρος  για εμάς.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης