Τα νέα του σχολείου

Φιλανθρωπικός αγώνας βόλεϊ

Στις 24/5/2023 πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο του σχολείου μας φιλανθρωπικός αγώνας βόλλεϋ μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου.

1684949427436

1684949427408

 

 

 

 

 

 

Συγκεντρώθηκαν αθλητικά είδη τα οποία παραδόθηκαν στον τοπικό σύλλογο Κορδελιού Προσφέρουμε από Καρδιάς για να δοθούν σε παιδιά του Κορδελιού εις μνήμην του αδικοχαμένου μαθητή μας και αθλητή Παναγιώτη Μπουρνάζη.

Υπεύθυνος της δράσης ο καθηγητής Λεωνίδης Θεόδωρος σε συνεργασία με τους συναδέλφους Καρυπίδη Ιωάννη,Μηρτσόπουλο Στέφανο, Καφαντάρη Ιωάννη,Δήλλιου Ελένη και Λιακοπούλου Σοφία.Ευχαριστούμε θερμά όλους τους μαθητές για την συγκέντρωση των αθλητικών ειδών καθώς και τους μαθητές Καρυπίδη Αμαλία, Καζάκου Αργυρώ,Σοφιάδου Μαριάνθη,Τήλια Άννα Μαρία,Γκουγκουλέρη Γιώργο,Τσάλα Εύα και Κωταΐδου Αγγελική για τον υπέροχο αγώνα που μας χάρισαν.

IMG_20230525_1105561684949427422

 

ΈΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

κολαζ 1 κολαζ 2

Την Παρασκευή, 26 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης, η παρουσίαση των έργων μαθητών και μαθητριών της Α΄Γυμνασίου   στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί, κ. Ιάσων Καρυπίδης και κ. Στέλλα Γεωργίου,  οργάνωσαν την έκθεση και έδωσαν τη δυνατότητα στα μέλη της σχολικής κοινότητας να δούνε τις δημιουργίες των μαθητών. Παρουσιάστηκαν εξαιρετικές κατασκευές όπως γέφυρες, ανεμογεννήτριες,   αερόστατα, ανεμόμυλοι και πολλές άλλες,  συνοδευόμενες από τις θεωρητικές εργασίες. Πρόκειται για έργα που δείχνουν το ταλέντο, το μεράκι, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών καθώς και τη σωστή καθοδήγηση και στήριξη από την πλευρά των εκπαιδευτικών.

IMG_20230526_091950

IMG_20230526_112946

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ “BRAVO”

O  διαγωνισμός Bravo Schools (https://inactionforabetterworld.com/bravoschools/) εντάσσεται στην πρωτοβουλία “in action for a better world-Δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο”, υλοποιείται σε συνεργασία με το Μεγαλύτερο Μάθημα του Κόσμου (World’s Largest Lesson – αναγνωρισμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης από τον ΟΗΕ), την UNICEF και την UNESCO σε διεθνές επίπεδο και στοχεύει στην ανάδειξη των πιο ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών προσεγγίσεων που σχετίζονται με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Εκπαιδευτικοί και μαθητές μπορούν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό με διάφορες δράσεις και η ανάδειξη των καλύτερων συμμετοχών θα γίνει με αξιολόγηση από Κριτική Επιτροπή και με ψηφοφορία του κοινού.

Το σχολείο μας συμμετέχει με τις παρακάτω δημιουργίες, τις οποίες μπορούμε να ενισχύσουμε τη ψήφο μας μέχρι τις 28/5/2023 

1.Η  ψηφιακή σχολική εφημερίδα μας «e-ματιά του 1ου»

2.Μιλάμε για την ειρήνη (βίντεο που αφορά τα δικαιώματα του παιδιού)

https://bravo-schools.inactionforabetterworld.com/voting-by-school/1o-gymnasio-kordelioy.1657.html

3. Αφίσες – εικαστικές δημιουργίες κατά του bullying, της βίας και υπέρ της ειρήνης και της φιλίας

https://bravo-schools.inactionforabetterworld.com/voting-by-school/1o-gymnasio-eley8erioy-kordelioy-8essalonikhs.1806.html

 

 

20230511_101709Επίσκεψη σε μνημεία της πόλης

Την Πέμπτη  11 Μαϊου μαθητές και μαθήτριες του τμήματος Γ5 επισκέφτηκαν διάφορα μνημεία της πόλης μας : Άγιος Δημήτριος, Κάστρα, Μονή Βλατάδων, Μονή Οσίου Δαβίδ, Λευκός Πύργος. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τα μνημεία της πόλης μας και απόλαυσαν την περιήγηση στην Άνω Πόλη και στην παραλία.  Τους μαθητές/τριες  συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Ζωή Τακαβάκογλου και  Ευαγγελία Χατζηαγοράκη.

φωτογραφια

 

Συμμετοχή στην 25η  Έκθεση Μαθητικής Φωτογραφίας

Ο μαθητής του σχολείου μας Παναγιώτης Χαβδούλας συμμετείχε στην 25η Έκθεση  Μαθητικής Φωτογραφίας που συνδιοργανώθηκε από το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) με τον εκπαιδευτικό οργανισμό της πόλης Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη. Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν  την Παρασκευή 5 Μαϊ. 2023 στο Κέντρο Αρχιτ/νικής του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση  διήρκεσε μέχρι το Σάββατο 20/5/2023. Συμμετείχαν 22 Γυμνάσια & Λύκεια της Θεσσαλονίκης, με πάνω από 200 έργα, από 120 μαθητές & μαθήτριες.

Συμμετοχή στην 1η Πανελλήνια Μαθητική Περιβαλλοντική Συνάντηση του Εκπαιδευτικού Δικτύου

«Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Έλληνες της Πόλης, Πολίτες της Οικουμένης»

  Την Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023, πραγματοποιήθηκε η 1η Πανελλήνια Μαθητική Περιβαλλοντική Συνάντηση του Εκπαιδευτικού Δικτύου «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Έλληνες της Πόλης, Πολίτες της Οικουμένης», στο οποίο συμμετείχε το σχολείο μας. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε η εισήγηση » Μιλάμε για τα δικαίωματά μας! Μιλάμε για την Ειρήνη! από τις μαθήτριες: Ιουλιέτα Αντωνίου, Ιωάννα Δούδαλη, Αλεξάνδρα Μουμουλίδου, Στεφανία Μπελτσίδου με την υποστήριξη και καθοδήγηση των εκπαιδευτικών: Ζωής Τακαβάκογλου και Ευαγγελίας Χατζηαγοράκη.  (βλ. αναλυτικά άρθρο)

 

Εκπαιδευτική εκδρομή στα πλαίσια προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτωνεκδρομη ναυπλιο

Από τις 27  έως και τις 30 Απριλίου οι μαθητές και οι μαθήτριες τριών προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στο Ναύπλιο, στις Μυκήνες, την Επίδαυρο και τις Σπέτσες.  Συγκεκριμένα, στην εκδρομή συμμετείχαν τα παιδιά των πολιτιστικών προγραμμάτων «το μαγικό ταξίδι των λέξεων, εργαστήρι δημιουργικής γραφής και θεατρικής έκφρασης» και «Η αυλαία ανοίγει…» και του περιβαλλοντικού προγράμματος « Βυζαντινά κάστρα της Θεσσαλονίκης. Από το χθες στο σήμερα», με συνοδούς εκπαιδευτικούς τις υπεύθυνες καθηγήτριες των τριών προγραμμάτων, κα. Σαράφη Μ., κα Αλεβιζοπούλου Π., κα Φαρασοπούλου Σ., κα. Δήμητσα Ε. και κα Παπαϊωάννου Ε.

 

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ Α΄ΦΑΣΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ERASMUS+KA122

  Το 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου-Κορδελιού κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-2023 σχεδίασε και, αφού έλαβε την απαιτούμενη χρηματοδότηση από το ΙΚΥ, ξεκίνησε την υλοποίηση προγράμματος κινητικότητας εκπαιδευτικών  στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+KA122-SCH  με στόχο τόσο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης της διδασκαλίας και της μάθησης και την εξωστρέφεια του σχολείου, όσο  και την υποστήριξη της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών για τη βελτίωση των γνώσεων, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την υιοθέτηση στάσεων και την ενίσχυση των παιδαγωγικών πρακτικών στη διδασκαλία.  (βλ. αναλυτικά άρθρο)

 

σεμιναριο ευρωπηΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

Την Πέμπτη 27/4/2023 στα πλαίσια του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής πραγματοποιήθηκε στα τμήματα Γ΄2 και Γ΄5 ενημέρωση από την κυρία Ρουμελιώτη Αικατερίνη, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Kεντρικής Μακεδονίας. Το Κέντρο αποτελεί ένα από τα εκατοντάδες που λειτουργούν στο έδαφος των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κύρια αποστολή την παροχή πληροφόρησης στους ευρωπαίους πολίτες για τη λειτουργία της ΕΕ, τη νομοθεσία της και διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης.Την ενημέρωση διοργάνωσε η κα Σμάγα Παναγιώτα….

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ.χημεία

Την Τρίτη 9/5/2023 το τμήμα Γ5 του σχολείου μας επισκέφτηκε το campus του Α.Π.Θ. , και αφού ξεναγήθηκε στους χώρους και στις σχολές του, κατέληξε στο Χημικό τμήμα του Α.Π.Θ. Εκεί τους περίμενε ο καθηγητής κος Γιαννακουδάκης ο οποίος με πολύ μεράκι μας έδειξε το εργαστΑκολούθως ο καθηγητής Χημικού κος Τριανταφυλλίδης Κων/νος μας ξενάγησε στα εργαστήρια καταλυτικής Χημείας, μας εξήγησε το πώς λειτουργούν τα εργαστήρια και πώς γίνεται η έρευνα με στόχο κυρίως την αναζήτηση νέων πηγών ενέργειας στα υπόγεια της σχολής.  Οι εντυπώσεις των μαθητών ήταν πραγματικά ενθουσιώδεις για τις νέες γνώσεις.ήριο Φυσικοχημείας ενώ με πολύ κέφι μας έκανε όμορφα και εντυπωσιακά πειράματα. Οι συνοδοί των καθηγητών ήταν η κα Τσιάρα Στέλλα και ο Δ/ντής του σχολείου κος Θεοχαρόπουλος Α.

Διάκριση στον Μαθητικό Διαγωνισμό Ραδιοφωνικού Μηνύματος και Τραγουδιού

Στο σχολείο μας απονεμήθηκε έπαινος στην κατηγορία ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ στον Μαθητικό Διαγωνισμό Ραδιοφωνικού Μηνύματος και Τραγουδιού “Καν’ το ν’ ακουστεί 2023” με τη συμμετοχή “Το όνομά μου είναι “Ειρήνη”.Η συμμετοχή μας τερμάτισε στο πρώτο 25% της κατάταξης στην κατηγορία μετά από την αξιολόγηση Κριτών και Συμμετεχόντων Σχολείων. Το ραδιοφωνικό μήνυμα ηχογραφήθηκε από τη μαθήτρια Πανταζή Αλεξάνδρα του Α3 με την καθοδήγηση της κας Μαραγκόζη Ειρήνης και του κ. Γιάντσιου Ιωάννη. Έπαινος Διαγωνισμού-1

 συνέδριο βίας Συμμετοχή στο μαθητικό συνέδριο “Ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας στο σχολείο. Δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας”

 

Την Τετάρτη, 3 Μαΐου 2023, μαθήτριες του σχολείου μας έλαβαν μέρος στο μαθητικό συνέδριο «Ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας στο σχολείο. Δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας». Το συνέδριο  διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, το Γενικό Λύκειο Ευκαρπίας, το 2ο Γενικό Λύκειο Νεάπολης και τον Δήμο Νεάπολης–Συκεών.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Την Τετάρτη 26-04-2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Β1 και Β4 επισκέφτηκαν το εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου περιηγήθηκαν και ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους του και ενημερώθηκαν για την παρουσία και την ιστορική πορεία τηςεβραϊκής κοινότητας στην πόλη μας. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν την εβραϊκή Συναγωγή στην οδό Βασ. Ηρακλείου και μετά το τέλος της ξενάγησης, περιηγήθηκαν στους χώρους της ιστορικής και προσφάτως ανακαινισμένης αγοράς Μοδιάνο!!! Τα παιδιά συνόδευσαν οι παρακάτω εκπαιδευτικοί: Γιάντσιος Ιωάννης, Δήλιου Ελένη, Μυστακίδου Μαρία.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

O Κων/νος Τσισμαλίδης  του Β4 συμμετείχε στο Πανελλήνιο Κύπελλο tae kwo do “Σταμάτης Κάσσης”, που έλαβε χώρα στον Πολύγυρο Χαλκιδικής το διήμερο 19-20 Νοέ 2022 και κατέκτησε της δεύτερη θέση και έλαβε ασημένιο μετάλλιο.

Η μαθήτρια του σχολείου μας και αθλήτρια του Tae Kwon Do Μουμουλίδου Αλεξάνδρα, συμμετείχε στο 2ο τεχνικό πρωτάθλημα Tae knwon do που διεξήχθη στο Ωραιόκαστρο στις 21/4/2023 και κατέκτησε την 2η θέση στο αγωνιστικό τεχνικό cadets, και την 2η θέση στο αγωνιστικό τεχνικό κατηγορία cadets.

 

γαλλοιΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “PRISMA”

Το σχολείο μας είχε την τιμή να συμμετέχει στο πρόγραμμα ERASMUS  που διοργάνωσε η Περιφέρεια Προβηγκίας της Γαλλίας, με τον τίτλο “PRISMA”. Στό πρόγραμμα αυτό μία αντιπροσωπεία από 7 Γάλλους συναδέλφους-εκπαιδευτικούς (Δ/ντής Εκπαίδευσης, 2 προϊστάμενοι, σχολικοί σύμβουλοι, και καθηγητές Φυσικής Αγωγής) παρακολούθησαν την Τετάρτη 8/4/2023 2 ώρες μαθήματος Φυσικής Αγωγής από τους καθηγητές του σχολείου μας κο. Βαβούρη και κα Λιακοπούλου, ενώ στην συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση και εκτενής συζήτηση για την σημασία της Φυσικής Αγωγής στην χώρα μας. Οι συνάδελφοι έφυγαν ενθουσιασμένοι και μάς κάλεσαν σε μία αντίστοιχη επίσκεψη στην Γαλλία. Το σίγουρο είναι ότι για ακόμη μία φορά, το σχολείο μας μας έβγαλε απροπρόσωπους σε τέτοιες προκλήσεις και έδωσε τον καλύτερό του εαυτό.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης