Το έθιμο «Κλαδαριές» – Σύλλογος Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός συνέντευξη από τη Στεφανία Μπελτσίδου και Αλεξάνδρα Μουμουλίδου

Οι κλαδαριές από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο » Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός «

      συνέντευξη από την  Στεφανία Μπελτσίδου και την Αλεξάνδρα Μουμουλίδου Β6

 

Το έθιμο Κλαδαριές αναβιώνει κάθε χρόνο στον Δήμο μας από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο » Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός «.   Μιλήσαμε τηλεφωνικά με την κ. Μαριάννα Καρρά, υπεύθυνη του Συλλόγου, για να μας δώσει κάποιες πληροφορίες  σχετικά με  αυτό το έθιμο.

 Γνωρίζουμε ότι ο Σύλλογός  σας διοργανώνει κάθε χρόνο  τις Κλαδαριές, ένα έθιμο των Χριστουγέννων. Θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτό το έθιμο.

Είναι ένα έθιμο θρησκευτικού χαρακτήρα και γίνεται στα πλαίσια των γιορτών του Δωδεκαημέρου. Συνήθως γίνεται μεταξύ 20 και 25 Δεκεμβρίου απλά εμείς το κάνουμε λίγο νωρίτερα.

Πρόκειται για ένα έθιμο που γίνεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό του εθίμου είναι το άναμμα της φωτιάς. Η φωτιά που ανάβει παραπέμπει στη φωτιά που άναψαν οι βοσκοί, περιμένοντας την Έλευση του Θεανθρώπου, για αυτό και όλη η εκδήλωση έχει έντονη πανηγυρική διάθεση, με χορό και εδέσματα.

Πώς γίνεται το έθιμο; Τι ακριβώς  κάνετε ;

Εμείς καλούμε διαφόρους Συλλόγους από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Μπροστά στο Σύλλογό μας ανάβουμε μια τεράστια φωτιά, γύρω από την οποία χορεύουν τα διάφορα συγκροτήματα. Επίσης από πολύ πρωί ψήνουμε την παραδοσιακή φασολάδα λόγω της νηστείας. Η φασολάδα ψήνεται  σε μεγάλα καζάνια πάνω σε ξύλα και  την προσφέρουμε σε όλο τον κόσμο,  και της περιοχής μας και σε όλους τους παρευρισκόμενους  Συλλόγους μαζί με νηστίσιμα εδέσματα όπως ελιές, τουρσί, χαλβά.

Η εκδήλωση έχει έντονη πανηγυρική διάθεση με χορούς  και πολλά εδέσματα. Σκοπός της είναι εκτός από  την αναβίωση του εθίμου, να συμβάλλει στην  πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής μας  και στην ανάταση και ψυχαγωγία των κατοίκων. Πιστεύουμε ότι το ίδιο ισχύει και για τις άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Νάουσα και η Κοζάνη, όπου αναβιώνει το έθιμο.

Ο Σύλλογος σας  πώς αποφάσισε να το κάνει ;

Ο σύλλογός μας κάνει το καλοκαίρι μια εκδήλωση,τα  Αιτώλεια, προς τιμή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.  Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλό να γίνεται μια ακόμη εκδήλωση και τον χειμώνα, την περίοδο του Δωδεκαημέρου.  Διαβάσαμε για αυτό το έθιμο  και μετά από συμβουλή του δασκάλου που είχαμε παλαιότερα στο χορευτικό,  αποφασίσαμε να το κάνουμε.

Βλέπετε να έχει απήχηση στον κόσμο;

Ναι. Έχει πολύ απήχηση στον κόσμο. Εκτός από τους Συλλόγους που έχουμε καλέσει, συνολικά δεκατρείς,  παίρνει μέρος και όλη η περιοχή. Το έχουμε διαφημίσει, έρχονται οι κάτοικοι, παίρνουν τη φασολάδα, τα εδέσματα, συμμετέχουν στον χορό.  Υπάρχει πανηγυρική διάθεση. Το περιμένει ο κόσμος.

Θα πρέπει να συμπληρώσω ότι  πριν  ξεκινήσουμε οι Σύλλογοι πηγαίνουν στην πλατεία Ευόσμου,  όπου  ο Δήμαρχος  κάνει κάποιο χαιρετισμό και μετά χορεύοντας με τη συνοδεία μουσικής, έρχονται στον Σύλλογό μας. Εκεί γίνεται ο χαιρετισμός σε όλους τους Συλλόγους, δίνονται αναμνηστικά και ξεκινά το έθιμο.

Μπορείτε να έρθετε και εσείς  από εδώ και να το δείτε από κοντά, πώς ακριβώς γίνεται .

Σας ευχαριστούμε πολύ για τις  χρήσιμες πληροφορίες που μας δώσατε.  Σας ευχόμαστε Καλή επιτυχία!

Να είστε καλά! Καλές Γιορτές!

Καλές Γιορτές!

 

κλαδαριες αφίσα

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης