Βαρένικα – μια παραδοσιακή ποντιακή συνταγή από την Ελισσάβετ Ατματζίδου

Οι Πόντιοι είναι ένας λαός πολύ βασανισμένος που έφτασε στην Ελλάδα μετά από πολλές κακουχίες από τα βάθη της Μικράς Ασίας κυνηγημένος και σε μεγάλο βαθμό σφαγιασμενος από τους Τούρκους. Φτωχός λαός ως επί το πλείστον αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Όταν εγκαταστάθηκαν στις διάφορες περιοχές της πατρίδας Ελλάδας για να επιβιώσουν ασχολήθηκαν με αυτό που ήξεραν. Την κτηνοτροφία και την γεωργία. Λόγω λοιπόν της φτώχειας τους και έχοντας ως κύρια τροφή το γάλα και το αλεύρι τα περισσότερα φαγητά τους απαρτίζονται από αυτά τα δύο υλικά ως βάση.

Ένα  από τα αγαπημένα μου φαγητά ως γνήσια απόγονός τους, το οποίο μαγειρεύει πολύ καλά η γιαγιά μου, η Μαριάνθη Καλεμκερίδου, είναι τα βαρένικα. Τα βαρένικα είναι ένα ζυμαρικό χειροποίητο που μοιάζει με τα τορτελίνια που τρώμε σήμερα. Είναι μικρά πιτάκια γεμιστά με τυρί, πατάτα ή κιμά που βράζονται σε νερό και έπειτα περιχύνονται με καυτό βούτυρο και με προσθήκη στην επιφάνεια τους μίγματος γιαουρτιού και σκόρδου.

Παραθέτω λοιπόν τη συνταγή τους:

  • Σε μια λεκάνη ρίχνουμε ένα μπρίκι νερό, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι, λίγο ξίδι και ένα ποτήρι του κρασιού λάδι.
  • Πλάθουμε ζυμάρι προσθέτοντας αλεύρι,το οποίο να μην κολλάει στα χέρια.
  • Ανοίγουμε στη συνέχεια φύλλα και κόβουμε με ένα ποτήρι στρογγυλά κομμάτια, στα οποία βάζουμε λίγο τυρί και τα κλείνουμε με ένα πηρούνι στις άκρες γύρω γύρω.
  • Όταν τελειώσουμε με όλο το ζυμάρι μας βράζουμε νερό και τα ρίχνουμε μέσα προσθέτοντας λίγο αλάτι.
  • Τα βράζουμε για πέντε με έξι λεπτά και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα ταψάκι.
  • Τα περιχύνουμε με καυτό βούτυρο και προσθέτουμε στην επιφάνειά τους μίγμα γιαουρτιού με τριμμένο σκόρδο.

Μαζευόμαστε στο τραπέζι και καλή μας όρεξη!

Άλλα αγαπημένα μου φαγητά από τον Πόντο  είναι τα πιροσκί,  το σιρόνι και το μαντί.

(Πηγή εικόνας: https://www.kidscookingclub.gr/recipes/item/412-xeiropoihta-pontiaka-zimarika-varenika.html)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης