Εβραϊκά μνημεία για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα από Ι. Αντωνίου, Ι. Δούδαλη, Α. Μουμουλίδου, Γ. Μπουγιουκλή, Ι. Καλτσίδη

Μνημείο Ολοκαυτώματος στη Δράμα

Πολλές πόλεις της Ελλάδας είχαν Εβραϊκές Κοινότητες: Θεσσαλονίκη, Δράμα, Καβάλα, Σέρρες, Ξάνθη, Λάρισα, Βέροια, Βόλος, Χαλκίδα, Διδυμότειχο, Αθήνα, Κομοτηνή, Νέα Ορεστιάδα, Σουφλί, Αλεξανδρούπολη, Πρέβεζα, Πάτρα, Ζάκυνθος, Αγρίνιο, Χανιά, Ηράκλειο, Ρόδος, Κως, Κέρκυρα, Ιωάννινα, Καστοριά, Καρδίτσα, Φλώρινα, Άρτα, Τρίκαλα.

Πολλές από αυτές τις πόλεις έχουν κατασκευάσει μνημεία για το ιστορικό γεγονός της εξόντωσης των Ελλήνων Εβραίων, τα οποία θα σας παρουσιάσουμε σε αυτό το άρθρο.Τα μνημεία είναι μια υπενθύμιση ότι γεγονότα όπως το Ολοκαύτωμα δεν πρέπει να συμβούν ποτέ ξανά. Χαρακτηριστικό είναι το κείμενο που γράφτηκε από τον Ελί Βιζέλ για το Μνημείο Ολοκαυτώματος στην Αθήνα:

«Διαβάτη στάσου, κλείσε τα μάτια και θυμήσου. Θυμήσου, τότε, κάπου εδώ, συμπολίτες σου φιλήσυχους και ανέμελους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, συνέλαβαν, ταπείνωσαν και καταδίκασαν σε θάνατο αποτρόπαιο, σε στρατόπεδα εξόντωσης, που θα ‘ναι για πάντα ντροπή του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Επειδή ήσαν Εβραίοι, έξι εκατομμύρια ψυχές στερήθηκαν το δικαίωμα στην ελευθερία, την ευτυχία, την ελπίδα, στο χαμόγελο και την προσευχή, στην ίδια ζωή. Θυμήσου τη ζωή, την αγωνία και το θάνατό τους. Χωρίς θρήνους και χωρίς κραυγές για τον πόνο και τη φρίκη. Μην αφήσεις ο θυμός και η απελπισία να βαρύνουν το μέλλον σου. Ας είναι η θύμησή σου δικαίωση και τιμή, εμπόδιο στο χθεσινό εχθρό να σκοτώσει τα θύματά του με δεύτερο θάνατο – τη λήθη» .

Ελί Βιζέλ, Για το Μνημείο Ολοκαυτώματος στην Αθήνα – Μάιος 2010



Λήψη αρχείου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης