Σχολικός εκφοβισμός από την Ιφιγένεια Γιουμουσίδου

Σχολικός εκφοβισμός

από την Ιφιγένεια Γιουμουσίδου Γ5

Για τους περισσότερους τα σχολικά τους χρόνια είναι μια εμπειρία ευχάριστη, που θα την θυμούνται για όλη τους τη ζωή. Ανεμελιά, φίλοι, πλάκες,εκδρομές…

Για κάποιους άλλους όμως, τα σχολικά τους χρόνια είναι ένας εφιάλτης. Χωρίς παρέες, χωρίς ανεμελιά. Κάτι που θέλουν να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται και να μην γυρίσουν ποτέ ξανά πίσω. Μια εμπειρία τραυματική. Είναι αυτά τα παιδιά που για πολλά χρόνια δέχονται σχολικό εκφοβισμό από τους συμμαθητές τους.

Η σχολική βία, το γνωστό σε όλους bullying, έχει διάφορες μορφές. Λεκτική, σωματική, ηλεκτρονική, σεξουαλική και ψυχολογική. Οποιαδήποτε μορφή βίας και αν δεχτεί κάποιος, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο τραγικό. Ειδικά όταν είναι παιδί. Όταν, ενώ ζει τα πιο αθώα χρόνια της ζωής του, αναγκάζεται να ωριμάσει πιο γρήγορα από τους άλλους. Όταν, ενώ θα πρέπει να παίζει με τα υπόλοιπα παιδιά, βλέπει να μην τον θέλουν και τον κάνουν να νιώθει άσχημα.

Αθηνά - σχολικός εκφοβισμός μικρο 1

Και δυστυχώς, αυτό δεν σταματάει με το που θα αποφοιτήσει κάποιος από το σχολείο. Αυτό τον επηρεάζει και τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή. Τον κάνει πιο κλειστό, πιο επιφυλακτικό…

Πέρα όμως από το πόσο άσχημη είναι αυτή η συμπεριφορά, θα πρέπει να σκεφτούμε και τι την προκαλεί. Είναι φριχτό να σκέφτεσαι ότι ένα ΠΑΙΔΙ, που κανονικά θα έπρεπε να είναι αθώο, σκέφτεται με τέτοιο τρόπο. Τι το κάνει να έχει αυτήν την ιδεολογία; Μήπως τελικά σε αυτήν την ιστορία ο θύτης είναι και θύμα; Τις περισσότερες φορές, τα παιδιά που έχουν αυτήν την συμπεριφορά, περνούν άσχημα στο σπίτι. Μπορεί από το οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον να δέχονται τέτοιες συμπεριφορές ή να έχουν την ανάγκη να νιώθουν πιο δυνατοί από τους άλλους και αυτό να τα οδηγεί σε αυτήν την εχθρική συμπεριφορά προς τους υπόλοιπους.

Όπως και να έχει, τέτοια περιστατικά πρέπει πάντα να έρχονται στην επιφάνεια. Πρέπει τα παιδιά να αποκτήσουν το θάρρος να μιλήσουν. Ίσως έτσι να βοηθηθούν και οι δύο μεριές. Και αυτός που ασκεί βία και αυτός που τη δέχεται.

Τα παιδιά είναι το μέλλον αυτού του κόσμου. Πρέπει να μάθουν να συμπεριφέρονται ειρηνικά και να λύνουν τις διαφορές τους με διάλογο, να έχουν ενσυναίσθηση και να σέβονται τους γύρω τους. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο!

 

Εικόνα άρθρου: Κατερίνα Λαλαϊτα  Α1

Εικόνα κειμένου: Αθηνά Βασιλειάδου Α1

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης